Guvernul britanic a înstrăinat 6% din "Lloyds Banking Group"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2013

Guvernul britanic a înstrăinat 6% din "Lloyds Banking Group"

Statul a obţinut peste 5 miliarde dolari din această tranzacţie

Guvernul britanic a vândut un pachet de 6% din acţiunile "Lloyds Banking Group" - cel mai mare creditor ipotecar din ţară -, tranzacţie prin care a strâns 3,2 miliarde lire sterline (5,1 miliarde dolari), potrivit anunţatului UKFI, organismul care gestionează participaţiile statului la băncile recapitalizate în timpul crizei.

Acţiunile "Lloyds" au fost plasate la un preţ de 75 de pence pe acţiune, cu 3% mai puţin decât cotaţia de 76,61 pence înregistrată luni de titlurile băncii. Dar, preţul depăşeşte pragul mediu de 73,6 pence/acţiune fixat de guvern pentru ca să obţină un profit de 61 milioane de lire din această vânzare.

Ministrul britanic al finanţelor, George Osborne, consideră că tranzacţia de înstrăinare a titlurilor "Lloyds" reprezintă încă un pas în redresarea sectorului bancar din ţară, în procesul de returnare a banilor către contribuabili, respectiv în cel de reducere a datoriei naţionale.

Conform unor surse apropiate tranzacţiei, citate de presa internaţională, cererea pentru titlurile "Lloyds" a fost de 2,8% mai mare decât oferta.

UKFI a vândut acţiunile către un grup de investitori instituţionali. Tranzacţia a fost intermediată de "Bank of America Merrill Lynch", "JP Morgan Cazenove"şi "UBS Investment Bank".

În timpul crizei financiare, în 2008, contribuabilii au injectat 66 de miliarde lire sterline în "Lloyds" şi "Royal Bank of Scotland Group" Plc, în schimbul unor participaţii de 38,7%, respectiv 81% la cele două instituţii financiare. În urma vânzării anunţate ieri, participaţia statului la "Lloyds" va scădea până la 32,7%. După această tranzacţie, guvernul de la Londra nu va mai înstrăina acţiuni "Lloyds" timp de 90 de zile.

Luna trecută, "Lloyds" şi-a vândut divizia de asigurări de viaţă din Germania, "Heidelberger Leben", către un grup format din societatea de reasigurare "Hannover Re" şi fondul de private equity "Cinven", obţinând în schimb aproximativ 300 de milioane de euro în numerar. Înstrăinarea a fost făcută în condiţiile în care banca iese de pe pieţele externe, ca să se concentreze pe creditarea din Marea Britanie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb