Documentul pe care Londra îl va prezenta mâine pentru a face rectificări în Protocolul nord-irlandez, document anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, respectă cadrul juridic existent, a dat asigurări astăzi ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, informează agenţia de presă Reuters, conform Agerpres.
''Legislaţia pe care o vom prezenta mâine este în interiorul cadrului juridic; ceea ce vom face este legal şi este corect'', a declarat ministrul britanic pentru postul de televiziune Sky News.
Agenda zilei de mâine a Camerei Comunelor arată că ministrul de externe britanic Liz Truss va prezenta documentul care stabileşte modul în care termenii incluşi în Protocolul nord-irlandez vor fi definiţi în legislaţia internă britanică.
La jumătatea lunii mai, Truss a afirmat că soluţia legislativă avută în vedere de guvernul britanic nu înseamnă renunţarea la Protocolul nord-irlandez sau la obligaţiile internaţionale ale Londrei. Şefa diplomaţiei britanice explica atunci că noua legislaţie va implica un regim de reglementare dual menit să asigure transportul mărfurilor către Irlanda de Nord.
Astăzi, lidera partidului irlandez Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a afirmat că Londra este decisă să încalce dreptul internaţional prin prezentarea legislaţiei care va schimba unilateral Protocolul nord-irlandez.
McDonald a spus că pentru îmbunătăţirea aplicării protocolului există mecanisme în care sunt implicate Irlanda şi Uniunea Europeană.
''Există disponibilitate aici, există disponibilitate din partea Comisiei Europene, dar guvernul britanic a refuzat să se implice. Nu a fost constructiv, a găsit o cale distructivă şi acum propune să introducă o legislaţie care incontestabil va încălca dreptul internaţional'', a explicat lidera Sinn Fein.
Protocolul nord-irlandez stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.
Totuşi, în ultimele luni guvernul de la Londra a încercat să renegocieze înţelegerea cu Bruxellesul, susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului.