Cabinetul Croitoru a fost respins, ieri, de Parlament.
Din cei 458 de parlamentari prezenţi în plen, doar 198 de senatori şi deputaţi au votat pentru învestirea Guvernului Croitoru, nefiind, astfel, întrunit numărul suficient de mandate, de 236, pentru ca Guvernul să treacă.
Decizia de ieri din plen nu constituie o surpriză, în condiţiile în care "majoritatea parlamentară transparentă", alcătuită din PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor (altele decât cea maghiară) îşi anunţaseră, în repetate rânduri, susţinerea pentru primarul Sibiului, Klaus Johannis, la şefia Guvernului.
Din cei 14 miniştri propuşi de Croitoru, doar doi - Vasile Blaga şi Bogdan Aurescu - au obţinut aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate. Liderii partidelor care alcătuiesc "majoritatea parlamentară transparentă" i-au sugerat premierului desemnat, până în ziua votului, să îşi depună mandatul pentru că nu va are nicio şansă să obţină votul de încredere din partea Parlamentului.
• Croitoru: "Misiunea mea s-a încheiat"
La finalul votului, Lucian Croitoru a declarat că a prezentat cea mai bună formulă de guvernare şi că a făcut tot ce a putut ca să asigure ţării un guvern.
Lucian Croitoru a explicat: "Am făcut tot ce am putut ca să institui un Guvern de care cred eu că ţara avea nevoie pentru reformele pe care trebuie să le facă. Vom vedea acum implicaţiile, după căderea acestui Guvern. Acum nu le pot comenta".
Premierul desemnat a subliniat că misiunea sa "s-a încheiat", urmând să se întoarcă la BNR, în calitate de consilier pe politică monetară al guvernatorului băncii centrale.
• "Majoritatea transparentă": "Nu vom vota un alt candidat în afară de Johannis"
Partidele care alcătuiesc "majoritatea parlamentară transparentă" i-au transmis, ieri, preşedintelui Traian Băsescu că nu vor vota un alt Guvern dacă nu va fi condus de Klaus Johannis.
Partidele şi-au reafirmat, astfel, sprijinul pentru primarului Sibiului, Klaus Johannis fiind propunerea lor pentru funcţia de prim-ministru la consultările ce vor avea loc Palatul Cotroceni.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană a declarat: "Îi vom solicita, în mod oficial, încă o dată, (n.r. preşedintelui Traian Băsescu) să revină la ceea ce se numeşte regula de aur a democraţiei, propunerea domnului Klaus Johannis ca viitor premier desemnat al României. Vom solicita reluarea consultărilor, conform Constituţiei, cu şeful statului".
Liberalii, prin vocea prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, au declarat că nu vor sprijini un cabinet care nu va fi condus de Klaus Johannis. De altfel , liberalii se gândesc să sesizeze Curtea Constituţională a României cu privire la existenţa unui conflict între puterile statului.
• Criza politcă continuă
Criza politică internă continuă, astfel, la conducerea ţării rămânând guvernul cu puteri limitate a lui Emil Boc, până ce un nou Executiv va depune jurământul.
După votul de ieri din plen, preşedintele Traian Băsescu urmează să facă o nouă nominalizare pentru funcţia de premier.
Ieri a fost ziua de naştere a preşedintelui, iar, conform spuselor sale, parlamentarii i-au stricat-o.
Potrivit NewsIn, Traian Băsescu a declarat: "Parcă îmi vine să nu mulţumesc Parlamentului pentru cadoul pe ca mi l-a făcut, astăzi, (n.r. ieri) trântind al doilea Guvern al României. Nu are nimic, vă asigur că nu vor avea un Guvern pe care domnii Iliescu, Voiculescu şi Hrebenciuc să-l poată manevra în interesul privatizărilor pe care şi le doresc. Vă asigur că voi desemna un prim-minitsru responsabil şi în spatele căruia să nu se poată întâmpla ce-şi doresc cei despre care v-am zis mai înainte. România va avea un Guvern care să servească poporului român".
Băsescu a subliniat că va desemna un prim-ministru "care să lucreze pentru români, şi nu pentru proprietarii trusturilor de televiziune sau pentru cei care în viaţa de zi cu zi manipulează preşedinţi de partide".
Recent, preşedintele declarase că în situaţia în care Cabinetul propus de Lucian Croitoru nu va obţine votul de încredere în Parlament, va propune un nou premier, de această dată unul politic, din partidul cu numărul cel mai mare de parlamentari, fără să precizeze partidul sau persoana. Partidul cu numărul cel mai mare de senatori şi deputaţi este PD-L, însă o propunere de acest gen, foarte probabil, nu va avea nicio şansă să treacă de Parlament.
În exerciţiu va rămâne, astfel, tot guvernul demis al lui Emil Boc, cel puţin până după alegeri...
1. Animale de companie
(mesaj trimis de Irod în data de 05.11.2009, 14:07)
Marele Croitoru a dovedit a fi un mic catelus de companie. A fost, printr-un scurt "aport" sa asculte gudurandu-se de Isarescu, Basescu si Bogdan Teodoriu. Ce mult seamana Croitoru cu Stolojan. Doamne fereste-ne de tehnocratii patrupezi!