Guvernul dă peste cap ordinea despăgubirilor prin Fondul Proprietatea

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 16 mai 2011

Gabriela Anghelache

Gabriela Anghelache

Sub pretenţia că ar zădărnici posibile abuzuri în despăgubirea foştilor proprietari, Guvernul a strecurat, recent, o Hotărâre care, dimpotrivă, deschide mai larg uşa abuzurilor, stipulând că Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) va putea emite cu prioritate titluri de plată şi/sau de conversie, atunci când ar avea loc o "distorsionare a pieţei în ceea ce priveşte tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea, prin scăderea preţului acestora, de natură să pună în pericol procesul de despăgubire".

Până acum, ANRP putea să prioritizeze emiterea titlurilor de conversie, în cazuri excepţionale, temeinic motivate, precum cele medicale şi sociale.

Formularea cuprinsă în Hotărâ­rea de Guvern este ambiguă şi, tocmai de aceea, interpretabilă.

Documentul nu explică ce înseamnă exact distorsionarea pieţei (sau ce înţelege Guvernul prin acest termen) şi nici cât de scăzut ar trebui să fie preţul acţiunilor FP la bursă astfel încât sa putem considera că piaţa ar fi distorsionată. (Asta cu atât mai mult cu cât distorsionarea implică un demers artificial, intervenind din afara mecansimului cererii şi ofertei care formează preţul unei acţiuni la bursă).

În lipsa clarificării acestor aspecte, Guvernul, prin ANRP, are, practic, posibilitatea să despăgubească, după bunul plac, pe unii proprietari, înaintea altora, în funcţie de numărul de acţiuni pe care ar trebui să îl primească aceia şi de procentul cu care ar scădea, în consecinţă, participaţia statului la Fond.

Ordinea înregistrării dosarelor la ANRP, singurul criteriu întrebuinţat până acum (cel puţin teoretic) pentru emiterea titlurilor de conversie, nu ar mai avea nicio relevanţă.

Este posibil ca HG să fi fost gândită în aşa fel încât să impulsioneze preţul acţiunilor FP, care a scăzut în prima parte a săptămânii trecute, pe baza zvonurilor că peste 1,5 miliarde de acţiuni vor inunda piaţa; în consecinţă, Hotărârea temporizează epuizarea participaţiei statului (ANRP a anunţat că va utiliza pentru conversiile de după 9 mai, preţul mediu ponderat al titlurilor FP pe ultimele 60 de zile de tranzacţionare, astfel că, la o cotaţie scăzută, Statul ar fi obligat să despăgubească aceeaşi valoare, cu mai multe acţiuni, decât la o cotaţie mai ridicată).

Contactată de ziarul BURSA, Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care a contrasemnat Hotărârea de Guvern menţionată, ne-a declarat că a fost consultată în privinţa impactului intrării în piaţă a celor 1,5 miliarde acţiuni FP.

Preşedintele CNVM ne-a spus: "ANRP ar fi trebuit să pună acum în circulaţie 1,5 miliarde acţiuni FP. Vă daţi seama că, dacă ANRP ar fi făcut asta, mai mult ca sigur că preţul acţiunilor FP ar fi scăzut, din cauza cantităţii extraordinar de mari. Noi am fost consultaţi doar în privinţa acestei situaţii punctuale, nu asupra a ceea ce s-ar putea ivi peste câteva luni sau ani".

Domnia sa nu a dorit să se pronunţe asupra posibilităţii ca statul să folosească această HG ca să intervină indirect pe bursă atunci când va considera că preţul de tranzacţionare al acţiunilor FP este prea scăzut.

Semnătura preşedintelui CNVM pe această Hotărâre de Guvern care pare să legalizeze arbitrariul în despăgubirea foştilor proprietari şi deschide posibilitatea controlului de către stat a cotaţiei unei acţiuni la bursă, ridică mari semne de întrebare.

Unele voci susţin că preşedintele CNVM a fost prins între ciocan şi nicovală, fiind presat să îşi pună semnătura pe document.

Nicolae Ivan, fost preşedinte al FP, consideră, însă, că distribuirea celor 1,5 miliarde acţiuni de la stat către foştii proprietari nu ar fi dus neapărat la scăderea cotaţiei FP.

Domnia sa ne-a declarat:

"Nu sunt de acord cu presupunerea că acordarea de către stat a 1,5 miliarde acţiuni FP ar fi determinat prăbuşirea preţului. Cine garantează că cei care şi-ar fi primit acţiunile le-ar fi vândut imediat, astfel încât să determine scăderea preţului? Din contră, consider că acordarea acestor acţiuni ar fi impulsionat piaţa pentru că ar fi dus la creşterea free-float-ului FP, în condiţiile în care acesta este la un nivel scăzut. Sunt de părere că implicarea CNVM în acest demers este o greşeală. Formularea privind distorsionarea pieţei este cel puţin nefericită, riscând să deschidă o cutie a Pandorei. Din punct de vedere lingvistic, ea poate da naştere la mai multe interpretări, ceea ce este periculos".

Presupunerea că statul încearcă să câştige timp în acordarea despăgubirilor este întărită şi de demersurile ANRP, care a cerut aprobarea Guvernului să eşaloneze emisiunea titlurilor de conversie, invocând acelaşi pericol al distorsionării pieţei de capital. Potrivit ANRP, scopul acestei eşalonări ar fi prevenirea scăderii preţului de piaţă al acţiunilor FP pentru protejarea drepturilor persoanelor îndreptăţile, cât şi ale statului român, în calitate de acţionar.

"Fondul Proprietatea" a raportat profit la trei luni

Hotărârea de Guvern a declanşat reacţii contradictorii din partea investitorilor în Fondul Proprietatea, dar şi din partea unora dintre reprezentanţii foştilor proprietari, care au acuzat formularea neclară, temându-se că asta ar putea conduce la interpretări diferite şi, în consecinţă, la abuzuri din partea statului.

Nicolae Ivan, fost preşedinte al "Fondului Proprietatea", consideră că Hotărârea de Guvern legalizează o practică întâlnită la ANRP, de-a lungul timpului, dar susţine că implicarea arbitrului pieţei de capital în acest demers este o greşeală.

Domnul Ivan ne-a precizat:

"Hotărârea creează cadrul legal pentru prioritizarea dosarelor de către ANRP, o practică de mai mulţi ani a Autorităţii, pentru care a fost şi criticată de foştii proprietari. Există, se pare, o teamă reală printre foştii proprietari că statul nu va mai despăgubi prin emiterea de titluri de conversie la Fondul Proprietatea, ci prin obligaţiuni pe o perioadă mai îndelungată de timp. În acest context, va conta foarte mult pentru unii dintre foştii proprietari să fie pe lista celor despăgubiţi cu acţiuni FP, iar această Hotărâre de Guvern poate să constituie o acoperire legală pentru ANRP, în situaţia în care unele dosare vor fi prioritizate".

Liste medicale în baza cărora era prioritizată soluţionarea unor dosare există la ANRP, încă de pe vremea fostei conduceri, însă ele au fost folosite şi pentru "alterarea ordinii normale de rezolvare a cererilor de despăgubire în favoarea speculatorilor care au cumpărat dosarele de la foştii proprietari, sătui să mai aştepte", susţin surse care nu au dorit să le fie menţionate numele. Acestea au precizat: "Nu aş fi surprins dacă ANRP ar fi intrat în panică şi ar fi încercat să scoată această Hotărâre de Guvern prin care să se acopere pentru că a favorizat în trecut soluţionarea anumitor dosare. Cazuri medicale şi sociale erau rezolvate până acum, cu prioritate, de către ANRP, printr-un ordin al conducerii anterioare. Practica a arătat că unii s-au folosit de aceste liste ca să sară rândul şi să primească despăgubirea cât mai repede".

Hotărârea de Guvern a trezit nemulţumirea unora dintre foştii proprietari, care s-au întrebat ce ar putea să le mai pregătească statul, dată fiind formularea ei ambiguă.

Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Acţionarilor Privaţi ai Fondului Proprietatea, ne-a precizat că a început deja să discute cu avocaţi ca să conteste documentul în instanţă.

Domnia sa ne-a spus:

"Căutăm să atacăm această HG, în primul rând pentru că formularea ei este neclară. De unde şi până unde contrasemnează CNVM acest document?... Nu înţeleg de ce cazurile medicale şi cele sociale au fost menţionate la un loc cu cazul distorsionării pieţei...".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. ::)))asteptam 0.200 FP. dava draqu de boii

    1. Boi sunt cei ce vor invadarea pietei cu titluri.

      Ivan asta vrea, ca reprezentant al unei companii de investitii americane. ANRPul fara sa ii iau apararea, si guvernul de data asta au dreptate. O invazie de titluri nu numai ca ar scadea pretul pe bursa, dar nici guvernul nu va putea despagubi pe toataumea. La 1eu actiunea, este o posibilitate. 

    Ivan ar trebui inainte de a exprime aberatii sa spuna motivul pentru care a fost inlocuit si in acelas timp sa ne spuna ce a facut Lulache cu FP? Ca au furat si au impins listarea fondului este clar pentru toata lumea. Ce interes are acum? Simplu : scaderea pretului pentru a acumula la un pret ridicol un stoc cu posibilitati nesperate de bietii despagubiti.

    un guvern slab da HG-uri dupa cum doresc mafiotii care detin capitalul si care paltesc pentru asta factorul politic. ANRP fiind evident mana in mana cu mafiotii (multi dintre ei din randul broker-rilor). daca ei au capitalul si platesc de ce guvernul nu ar ingenunchia in fata lor si le-ar face pe plac asemenea DNA-ului si altor institutii cae ii protejeaza.

    1. Ceeace spune investitorol are partial dreptate. Daca citeai cu atentie ce vrea Ivan Nicolae intelegeai ca el doreste exact invers decat a propus ANRPul guvernului. El, Ivan lucrind pentru Cartesian Inv. a acumulat inaite de listarea FP la pret de 0,20 lei si acum asta urmareste din nou. Prin aruncarea pe piata a unui miliard dr actiuni, pretul deja mic va cadea la 0,20 lei asa cum isi doreste acest excroc.

    Masura propusa este una de suprafata, fara a rezolva esenta problemei: o lege eronata, care leaga o valoare imobiliara (cu despagubirea aferenta) de cursul zilnic-fluctuant al actiunilor pe bursa(!). Consecintele negative au aparut in cascada:

    - prabusirea cursului actiunilor FP, in totala contradictie cu cresterea constanta a valorii activelor Fondului 

    - o crasa inechitate intre cei despagubiti 

    - epuizarea prematura a resurselor afectate despagubirilor, in conditiile in care ptr fiecare 1000 lei despagubire, se vor aloca 1800-2000 actiuni FP. 

    Cresterea cursului actiunilor prin cumparari masive efectuate de investitori straini s-a dovedit un calcul economic gresit, naiv. Strainii au cumparat intradevar in mod constant, dar discret, reusind sa detina deja - cu eforturi financiare reduse - aproape o treime din Fond. 

    In acest context, resemnarea mioritica a Guvernului si a ANRP pare de neinteles - exceptand desigur posibile interese clientelare ascunse.

    Solutia, mai mult decat evidenta, a fost pana acum sistematic ocolita: corectarea legii(!), prin legarea valorii unitare a despagubirii de un procent (75-80%) din valoarea unitara neta a actiunilor FP, actualizata trimestrial. Valoarea actuala de 1,2 lei ar conduce la o valoare unitara rezonabila a despagubirii de 0,9-0,95 lei. Stabilitatea ei si cresterea previzibila ar elimina in buna masura discrepantele actuale si ar tempera derapajele pietei.  

    Masura propusa este una de suprafata, fara a rezolva esenta problemei: o lege eronata, care leaga o valoare imobiliara (cu despagubirea aferenta) de cursul zilnic-fluctuant al actiunilor pe bursa(!). Consecintele negative au aparut in cascada:

    - prabusirea cursului actiunilor FP, in totala contradictie cu cresterea constanta a valorii activelor Fondului 

    - o crasa inechitate intre cei despagubiti 

    - epuizarea prematura a resurselor afectate despagubirilor, in conditiile in care ptr fiecare 1000 lei despagubire, se vor aloca 1800-2000 actiuni FP. 

    Cresterea cursului actiunilor prin cumparari masive efectuate de investitori straini s-a dovedit un calcul economic gresit, naiv. Strainii au cumparat intradevar in mod constant, dar discret, reusind sa detina deja - cu eforturi financiare reduse - aproape o treime din Fond. 

    In acest context, resemnarea mioritica a Guvernului si a ANRP pare de neinteles - exceptand desigur posibile interese clientelare ascunse.

    Solutia, mai mult decat evidenta, a fost pana acum sistematic ocolita: corectarea legii(!), prin legarea valorii unitare a despagubirii de un procent (75-80%) din valoarea unitara neta a actiunilor FP, actualizata trimestrial. Valoarea actuala de 1,2 lei ar conduce la o valoare unitara rezonabila a despagubirii de 0,9-0,95 lei. Stabilitatea ei si cresterea previzibila ar elimina in buna masura discrepantele actuale si ar tempera derapajele pietei.  

    1. Intr-adevar solutia propusa de Corneliu este una rezonabila si mai mult decat corecta in momentul actual pentru fostii proprietari (despagubiti sau in curs de despagubire), cat si pentru stat (MFP) care nu-si va periclita detinerea majoritara in FP. Ar trebui transmisa/depusa urgent si la cancelariile domnilor BOC si IALOMITANU pentru a fi analizata (procentul din VUAN) si a gasi modalitatea de punere urgent in practica . Este solutia salvatoare pentru BOC !!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb