Guvernul de la Kiev vrea să reintroducă zonele economice libere

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 august 2006

Noul guvern ucrainean intenţionează să reintroducă privilegiile fiscale acordate anumitor regiuni, plănuind totodată să majoreze taxele pentru anumite categorii de importuri, a declarat, ieri, vicepremierul Mikola Azarov. Ambele măsuri sunt destinate să vină în sprijinul sectorului industrial ucrainean, considerat principalul sprijin al Partidul Regiunilor, formaţiunea care a solicitat numirea lui Viktor Ianukovici în funcţia de prim-ministru.

Mikola Azarov a anunţat că, în scurt timp, ar putea fi instituite trei sau patru zone economice libere. Oficialul ucrainean nu a precizat unde anume vor fi instituite zonele menţionate, lăsând să se înţeleagă că acest lucru depinde de regiunea în care sunt amplasate o serie de mari investiţii.

Aceste zone, care oferă investitorilor o serie de scutiri fiscale şi alte stimulente, au fost anulate în 2005 de fostul premier Iulia Timoşenko, pe motiv că ele permit foştilor oligarhi să scape de plata taxelor datorate statului. Anularea zonelor economice libere a determinat însă critici nu doar în Ucraina, ci şi în rândul investitorilor străini, în special în cazul firmelor poloneze prezente în Ucraina, astfel că preşedintele Iuşcenko a fost nevoit să admită că anularea acestor zone a fost o greşeală.

Vicepremierul Mikola Azarov a anunţat că guvernul de la Kiev va analiza modalităţile prin care i-ar putea despăgubi pe investitorii care au înregistrat pierderi neaşteptate atunci când au fost închise zonele economice libere.

Azarov a mai dezvăluit că noul guvern de la Kiev va analiza posibilitatea revizuirii tarifelor vamale scăzute impuse importurilor de produse ale industriei uşoare şi industriei textile. Ucraina are termen, până în 2009, să reducă tarifele la importuri până la nivelul convenit în acordurile de aderare la Organizaţia Mondială a Comerţului.

"Cu toate acestea, Consiliul de Miniştri a micşorat deja taxele la importuri în 2005, astfel că o serie de importatori au putut să se îmbogăţească pe seama bugetului de stat", a declarat Azarov.

Printre priorităţile de pe agenda noului guvern se mai află proiectul unei reduceri a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) şi a impozitului pe profit, începând din 2008, evaluarea situaţiei financiare a distribuitorului naţional de gaz natural "Naftogaz".

Noul cabinet de la Kiev şi-a preluat ieri atribuţiile, după ce, săptămâna trecută, a primit aprobarea Legislativului. Preşedintele Viktor Iuşcenko a aprobat numirea în funcţia de premier a lui Viktor Ianukovici, unul din foştii săi rivali politici din perioada Revoluţiei Portocalii, după ce acesta din urmă s-a angajat public să continue reformele democratice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb