Guvernul Elveţiei taie semnificativ prognoza de creştere a economiei naţionale

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 martie 2015

Guvernul Elveţiei taie semnificativ prognoza de creştere a economiei naţionale

Banca Elveţiei menţine dobânda la nivel minim record

Francul se apreciază

Guvernul Elveţiei şi-a redus, ieri, prognoza de creştere a economiei ţării în 2015 la 0,9%, de la 2,1%, ca urmare a eliminării plafonului minim impus cursului, de 1,20 franci/euro, dar consideră că nu există indicii privind un declin semnificativ al PIB-ului.

"Elveţia s-ar putea confrunta cu o încetinire temporară a ritmului de creştere economică", scrie raportul Secretariatului de Stat, menţionând: "Totuşi, în prezent nu există semnele unui declin semnificativ, cu o scădere importantă a activităţii economice şi o accelerare a ratei şomajului".

Secretariatul de Stat pentru Economie estimează că PIB-ul Elveţiei va creşte cu 1,8% anul viitor, nu cu 2,4%, cât era prognoza anterioară.

"Deşi aprecierea monedei elveţiene va avea un impact negativ asupra competitivităţii companiilor locale, perspectivele pozitive de creştere economică în Europa şi îmbunătăţirea situaţiei din Statele Unite ar trebui să atenueze aceste efecte negative", potrivit guvernului acestei ţări.

Ieri, banca centrală a Elveţiei (SNB) a decis să menţină dobânda la depozitele la vedere la nivelul minim record de -0,75%, aşa cum anticipau analiştii. Conducerea instituţiei consideră că francul elveţian este în continuare supraevaluat, astfel că "va rămâne activă pe piaţa valutară, aşa cum este necesar".

După ce SNB a decis menţinerea dobânzii la minim record, moneda elveţiană s-a apreciat: euro a scăzut la 1,0570 franci, de la aproape 1,0625 franci înaintea anunţului SNB.

Guvernul elveţian preconizează că preţurile de consum din ţară vor scădea cu 1% în acest an, marcând cel mai mare declin din ultimii 60 de ani. Un nivel mai scăzut al inflaţiei din Elveţia a fost înregistrat în 1950 (-1,6%), potrivit datelor oficiale.

Amintim că, în ianuarie, banca centrală a Elveţiei a eliminat pragul minim de 1,20 franci/euro, introdus în septembrie 2011, decizie care a generat aprecierea puternică a monedei ţării faţă de euro şi dolar.

Thomas Jordan, preşedintele băncii centrale, a avertizat, în luna februarie, că economia Elveţiei ar putea înregistra unul sau două trimestre de scădere, din cauza aprecierii francului.

Ieri, Thomas Jordan a declarat că guvernatorii Băncii Elveţiei nu au fost supuşi presiunilor să demisioneze în urma eliminării plafonului impus cursului de schimb, care a generat turbulenţe pe pieţele financiare.

"Nu au fost niciodată cereri pentru demisii", a subliniat Jordan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb