Guvernul olandez a cerut vineri unei curţi de apel să anuleze decizia într-o primă instanţă prin care era obligat să renunţe imediat la interdicţia de circulaţie în vigoare pentru combaterea epidemiei de coronavirus, informează AFP, citat de Agerpres.
.
Şedinţa curţii de apel din Haga în acest dosar a început înainte de votul în Senatul Olandei asupra unui proiect de lege, conform unei proceduri accelerate, pentru a asigura menţinerea interdicţiei chiar dacă guvernul pierde procesul.
Prima instanţă s-a pronunţat marţi împotriva interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte instituite în 23 ianuarie; judecătorul a apreciat că guvernul nu a demonstrat "urgenţa deosebită" a măsurii. Legea specială invocată de executiv se referă la "circumstanţe foarte urgente şi excepţionale", cum ar fi ruperea unui dig, a considerat tribunalul.
Guvernul a făcut imediat apel, iar curtea de apel a suspendat prima sentinţă şi a menţinut interdicţia până la decizia definitivă. Instanţa nu a precizat dacă aceasta va fi pronunţată vineri sau la o dată ulterioară.
Avocatul guvernului, Reimer Veldhuis, a explicat că măsura este menită să pună capăt situaţiei "îngrijorătoare" legate de COVID-19, la câteva săptămâni după apariţia unei tulpini noi de coronavirus în Regatul Unit.
Interdicţia de circulaţie a fost contestată în justiţie de grupul Viruswaarheid (Adevărul despre virus), care a organizat mai multe manifestaţii în Olanda de la începutul epidemiei şi a promovat teorii ale conspiraţiei.
Premierul Mark Rutte, criticat de opoziţie pentru gestionarea epidemiei, a declarat că va aştepta verdictul curţii de apel înainte de a propune noua lege pentru interzicerea circulaţiei susţinută joi de camera inferioară a parlamentului şi programată vineri la vot în Senat.