GUVERNUL ORBAN: Parlamentul, decident legislativ privind starea de alertă

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 12 mai 2020

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Printre prevederile proiectului de act normativ înaintat de Executiv Parlamentului se numără obligativitatea purtării măştii de protecţie şi măsuri de reluare treptată a activităţilor economice

Mall-urile, restaurantele şi terasele vor rămâne închise şi după 15 mai

Mall-urile, restaurantele şi terasele rămân închise pe durata stării de alertă, iar cetăţenii vor fi obligaţi să poartă mască de protecţie în magazine, la serviciu, în spaţiile publice închise şi în transportul în comun, prevede proiectul de lege aprobat de Guvern şi înaintat Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă.

Decizia Curţii Constituţionale, de săptămâna trecută, care a hotărât că reglementarea amenzilor din perioada stării de urgenţă este neconstituţională, şi decizia aşteptată mâine cu privire la ordonanţa de urgenţă referitoare la starea de alertă, au pus în gardă Cabinetul Orban referitor la adoptarea măsurilor necesare a fi implementate începând din 15 mai, când expiră starea de urgenţă.

De aceea, Guvernul a adoptat, ieri, un proiect de lege privind aceste măsuri, proiect ce a fost trimis, în aceeşi zi, Parlamentului spre a fi dezbătut şi aprobat în regim de urgenţă.

Premierul Ludovic Orban a declarat: "Trebuie să avem garanţia că vom dispune de toate instrumentele necesare pentru a ne continua activitatea desfăşurată în ultimile trei luni împotriva Covid-19. Am ales să propunem acest proiect de lege, deoarece decizia CCR ne limitează foarte mult marja de mişcare în privinţa restricţiilor stabilite în perioada stării de urgenţă".

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a precizat: "Scopul aceste legi este protejarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor. În partea generală a proiectului de act normativ sunt trecute măsurile şi persoanele cărora li se vor aplica, precum şi durata în timp a acestora. Este un proiect flexibil care lasă la dispoziţia autorităţilor în viitor posibilitatea de a apela la astfel de măsuri în cazul unor epidemii, în stare de alertă. Partea sustanţială a proiectului vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte. Sunt măsuri cunoscute de opinia publică, nu reprezintă o noutate, deoarece ele au fost postate pe site-ul Ministerului de Interne încă de vineri. În dispoziţiile finale ale proiectului legislativ, stabilim că organizarea în concret şi detaliu a măsurilor respective revine Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi ministerelor, prin acte normative infralegale, emise strict în cadrul stabilit de lege".

Conform proiectului de lege, regimul juridic al contravenţiilor va fi asimilat cu cel prevăzut de OUG 2/20012.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului şi purtător de cuvânt al Guvernului, a anunţat că în malluri pot rămâne deschise magazinele care vând articole electronice cu livrare la domiciliu şi magazinele care au acces direct din exteriorul incintei. De asemenea, proiectul de act normativ instituie obligativitatea purtării măştii în spaţii comerciale, locul de muncă, spaţii publice închise şi mijloacele de transport în comun. Preţurile la medicamente, echipamente de protecţie, materiale sanitare, vaccinuri şi dezinfectanţi ar putea fi plafonate.

În domeniul economic, va fi permisă organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spatiile destinate acestui scop, aşa cum sunt cele de tip drive in, room service sau livrare la clienţi.Ionel Dancă a menţionat: "Tot in domeniul economic, pe perioada stării de alerta, se pot suspenda activităţile de comercializare cu amînuntul şi serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepţii cum ar fi, de exemplu, vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, dacă operatorii asigură livrarea la domiciliu. Este permisă activitatea operatorilor care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Aici sunt prevăzute câteva excepţii pentru operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în centre comerciale, precum îngrijire personală, curăţătorie, cabinete stomatologice, optică medicală şi altele".

În domeniul transporturilor, proiectul de lege prevede reglementări care permit autorităţilor să impună măsuri restrictive în transportul aerian, rutier, feroviar prin ordin comun al ministrului Transporturilor şi pe baza deciziilor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Şeful Cancelariei premierului a arătat că, în domeniul relaţiilor de muncă, valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungeşte pe durata stării de alertă, plus 90 de zile după expirarea acesteia.

"În instituţiile publice centrale şi locale şi în firmele cu capital de stat se instituie obligaţia programelor individualizate de muncă, astfel încât să existe un interval de o oră la sosire şi plecare între angajaţi. Instituţiile şi autorităţile publice pot angaja personal fără concurs în funcţie de nevoile determinate de prevenirea şi combaterea situaţiei care a determinat starea de alertă pe durată determinată de 6 luni. Posturile vacante din Ministerul Sănătăţii pot fi ocupate de personal contractual fără concurs pe întreaga durată a stării de alertă", a precizat Ionel Dancă.

Premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei de guvern, i-a solicitat ministrului de Interne, Marcel Vela să pregătească un proiect de act normativ, în cazul în care CCR va pronunţa miercuri o decizie de neconstituţionalitate a ordonanţei de urgenţă adoptată în 2004 de guvernul Năstase cu privire la starea de alertă. Ministrul de resort a precizat că actul normativ va fi prezentat joi, când ar urma să se desfăşoare următoarea sedinţă de guvern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb