Guvernul PSD-ALDE poate să îşi mai scoată piciorul din groapă?

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 13 iunie 2019

Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă

Opoziţia parlamentară a depus, ieri, moţiunea de cenzură prin care solicită demiterea guvernului PSD-ALDE condus de Viorica Dăncilă. Textul moţiunii, intitulată "Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot!", a fost citit ieri în Parlament, iar dezbaterea şi votarea vor avea loc marţi, 18 iunie.

După depunerea moţiunii de cenzură, liderul grupului liberal din Camera Deputaţilor, prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan a declarat: "Grupurile parlamentare care şi-au asumat matur semnăturile pentru această moţiune de cenzură sunt PNL, USR, PMP şi UDMR. Aşteptăm evident susţinerea şi altor colegi din Parlament la votul pentru această moţiune de cenzură. Această moţiune de cenzură este un demers al Opoziţiei unite şi mature care a înţeles perfect rezultatul votului de la de la alegerile din 26 mai. A fost un vot pentru o Românie normală, un vot în care legile nu sunt făcute de corupţi şi de apărătorii infractorilor, o Românie în care drepturile omului sunt respectate, o Românie în care să mergi la vot şi să-ţi exprimi un drept fundamental şi în care instituţiile statului de bază democratice sunt stabile".

Ea a făcut un apel către parlamentarii Pro România şi către cei neafiliaţi "să înţeleagă acest moment crucial, pentru că acest demers politic parlamentar are în spate drepturile românilor".

Moţiunea a fost semnată de 173 de senatori şi deputaţi de la PNL, USR, PMP şi UDMR, dar pentru a fi adoptată are nevoie de minimum 233 de voturi. Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat că parlamentarii formaţiunii sale nu vor semna moţiunea, dar o vor vota.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat, ieri, că reprezentanţii Uniunii au contribuit la textul moţiunii, iar recomandarea sa este ca parlamentarii maghiari să sancţioneze, politic, prin vot guvernul Dăncilă. Liderul UDMR a precizat: "Aici a contat ceea ce s-a întâmplat zilele trecute şi, mai ales, joia trecută, când am văzut incapacitatea administrativă şi politică a guvernului de a opri anumite manifestaţii şi prezenţe în Valea Uzului. Este o sancţiune din partea noastră spre guvern. E o chestiune despre ce s-a întâmplat acolo".

De altfel, în urma negocierii textului cu parlamentarii UDMR, s-a introdus în document şi următorul paragraf: "Şi ca să se pună capac tuturor: zilele trecute, la cimitirul din Valea Uzului, s-a repetat, din păcate, după aproape aceeaşi regie ca la 10 august 2018, cu mulţi actori identici, filmul pus în scenă în subsolurile unor instituţii controlate de către Guvern. Deşi Executivul avea cunoştinţă, de mai bine de o lună, de acţiunile cu caracter ilegal constatate inclusiv de unele instituţii ale Statului Român prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Apărării Naţionale şi Prefectura Bacău, nu a făcut nimic pentru un dialog absolut necesar şi măsuri adecvate, prompte soluţionării diferendului şi a preferat o mascaradă de prezenţă la faţa locului a forţelor de ordine în ziua de 6 iunie 2019.

Soluţiile v-au stat la îndemână, nu numai că nu le-aţi implementat, dar aţi creat haos şi neîncredere în instituţiile statale!".

Textul moţiunii este axat pe ofensiva pornită de PSD şi ALDE în ultimii doi ani şi jumătate împotriva justiţiei şi a luptei anticorupţie, dar face referiri şi la umilirea românilor din diaspora care au fost nevoiţi să stea pe 26 mai la cozi uriaşe pentru a putea vota.

Conform documentului, ţara noas­tră are nevoie urgentă de un guvern cu o viziune pro-europeană, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat către priorităţile de dezvoltare ale ţării: educaţia, sănătatea, investiţiile publice şi atragerea fondurilor europene, se arată în textul moţiunii de cenzură, depusă, miercuri, în Parlament.

Semnatarii moţiunii de cenzură atrag atenţia că "viitorul guvern are obligaţia să-şi dea tot concursul pentru implementarea unui sistem de vot modern şi actual care să permită în mod efectiv fiecărui cetăţean român aflat în străinătate să voteze".

Parlamentarii Opoziţiei subliniază că pe 26 mai "românii au votat într-un mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani".

În document se arată: "În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept!".

Opoziţia susţine că rolul premierului Viorica Dăncilă s-a încheiat şi că ea trebuie "să răspundă politic şi legal", împreună cu Teodor Meleşcanu, minis­trul de Externe şi Carmen Dan, mi­nistrul de Interne, pentru votul din dias­pora din 26 mai.

În moţiune, PSD este acuzat că guvernează "prin ameninţări, şantaj, violenţe şi teroare", iar "contraperformanţele guvernării sunt ascunse în spatele minciunilor, manipulărilor şi falsificării realităţii".

Documentul arată: "Nimeni nu mai are încredere în PSD şi ALDE că nu vor relua atacul la sistemul judiciar şi la adresa legislaţiei penale. Poate că PSD se simte eliberat de Liviu Dragnea, însă noua conducere a partidului-stat este susţinută şi înconjurată de acelaşi grup numeros de inşi cu probleme grave în justiţie, care-şi freacă mâinile de nerăbdare şi abia aşteaptă să scrie ordonanţe de urgenţă în favoarea corupţilor".

Utilizarea radioului şi televiziunii publice "în oficine ale propagandei de partid şi de stat", emiterea de ordonanţe de urgenţă pe "bandă rulantă" sunt alte acuze aduse Guvernului PSD-ALDE.

Parlamentarii opoziţiei susţin în textul moţiunii: "A sosit momentul ca agenda instituţiilor publice din Româ­nia - Parlament, Guvern, administraţie centrală - să fie ocupată cu adevăratele probleme ale ţării noastre: dezvoltarea tuturor regiunilor ţării, modernizarea tuturor serviciilor publice şi o pros­peritate reală pentru toţi!".

Semnatarii moţiunii consideră că viitorul guvern are obligaţia să implementeze un sistem de vot modern şi actual care să permită în mod efectiv fiecărui cetăţean român aflat în străinătate să voteze.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ... e cu toate cele patru picioare in groapa!

    Daca cineva isi inchipuie ca JUNTA FASCISTOIDA DE DREAPTA USR -PLUS-PNL difera de cei 15000 de "specialisti"ai lui MILICA-TZAPU inseamna ca se imbata cu apa rece , PENETZECEDEUL E DE MULT OALE SI ULCELE, iar aceeasi va fi si SOARTA IMBECILILOR MASCARICI PENELISTI !

    Iar PAPAGALII USERISTI sunt o mana de ZBANGHII DE MULTINATIONALE,"aitisti" ce HABAR NU AU DE VIATA ROMANILOR DE LA DOROHOI, STREHAIA sau NICULITEL de Tulcea !

    VIITORUL APARTINE SOCIAL DEMOCRATIEI SI ECOLOGISTILOR, SI IN SUEDIA , SPANIA , PRETUTINDENI EUROPENII S-AU SATURAT DE COMBINATIILE FINANCIARE ALE SPOLIATORILOR DE DREAPTA !!! 

    1. Alternativa cirpita de azi seamana foarte tare cu armata de specialisti promisa fanfaron in '96! Liberalii, ca si taranistii, ca Teleenciclopedia sau Gala Umorului sint simptomele totalei incapacitati de a concepe ceva nou si al obligatiei de a ne intoarce la modele anacronice, de gust indoielnic, suspecte de un nebulos succes stravechi. Social democratia nu e nici ea, insa, o constructie noua. E o adaptare a partidului comunist, singura formatie care a avut si mai are o teritorialitate, o organigrama, un plan cit de cit. Nu sintem foarte tari la politica in tara asta. PSD nu e doctrinar, ideologic, ca alcatuire umana, mai de rahat decit celelalte partide. Necazul e ca, de la legislatura la legislatura, fruntasii pesedisti au devenit mai imbecili. Astia de-acu, analfabetii, lombrozienii, protozoarele etc n-au a-si reprosa orientarea politica ci lipsa conditiei bipede. Vitorul e al partidelor orientate cum li se va scula alora de conduc Lumea Mare. Noi ne vom alinia la trend. Pentru viitor e perfect Iohannis. Sau oricare manechin blond din vitrina Casei de Moda Venus.

      ????????????. Subscriu pentru opinia celui ce semneaza “anonim”!????????????

      Pentru a mea?

      Nu vreau sa fac caragata aiurea, da' e misto asta cu "semneaza anonim"!:)) Si dialogul de surzi ulterior... "Baaaaaa!" "Cine? Io?"... Si nuanta pe care o capata "a subscrie" + "pentru" (e "a subscrie la" sau direct cu dativu' cu sensul de fata, nu e "o subscriptie pentru...")...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb