• Furnizorii de medicamente au de recuperat 4.600 de miliarde de lei, datorii ale spitalelor din 2002
Guvernul a decis ieri să stingă datoriile spitalelor către furnizori din Fondul Unic de Sănătate, administrat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Practic, Guvernul se împrumută de la CNAS pentru a achita cele 4.600 de miliarde către furnizori, urmînd ca la următoarea rectificare bugetară să returneze banii sistemului de sănătate.
Comisia interministerială, constituită special pentru soluţionarea crizei medicamentelor din spitale, a propus acum două zile transformarea Fondului de Sănătate dintr-un fond bugetar în unul extrabugetar. "Dacă Fondul Unic de Sănătate va fi considerat unul extrabugetar, atunci toate fondurile excedente ar rămîne aici şi s-ar putea cu banii din 2004 să fie plătite datoriile spitalelor din 2002\", a declarat ministrul Ionel Blănculescu, şeful Autorităţii de Control. Prin acest artificiu s-ar fi reuşit practic ca CNAS să administreze atît debitele, cît şi creditele aparţinînd sistemului de sănătate. Propunerea s-a izbit însă de opoziţia puternică a Ministerului Finanţelor, care a inclus în bugetul consolidat şi banii din Fondul de Sănătate. Guvernul a reuşit ieri să găsească o soluţie de mijloc, rezolvînd criza declanşată de furnizorii de medicamente care au sistat la începutul anului aprovizionarea cu medicamente a spitalelor cu datorii restante.
Reprezentanţii furnizorilor urmează să se întîlnească, astăzi, cu ministrul Sănătăţii pentru a stabili termenele de stingere a datoriilor şi modalităţile de plată. În vreme ce ministrul Brînzan promite stingerea creanţelor pe parcursul aces-tui an, furnizorii rămîn ferm pe poziţii şi solicită plata datoriilor în maxim o lună.
Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale, Cristian Hotoboc, a declarat că furnizorii se află la limita falimentului şi nu mai pot accepta amînările Guvernului: "Noi am achitat în 2002 40 de milioane taxe la stat pentru sume pe care nu le-am încasat şi avem datorii la bănci, aflîndu-ne practic în stare de prefaliment". Executivul a cedat deja o dată în faţa presiunii furnizorilor, care au ameninţat cu "greva medicamentului" şi e de urmărit dacă va reuşi să-i amîne pe furnizori, cu plata datoriilor, un an întreg.