Guvernul se împrumută la Casa de Sănătate, ca să plătească datoriile spitalelor

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică #Sănătate / 9 ianuarie 2004

Furnizorii de medicamente au de recuperat 4.600 de miliarde de lei, datorii ale spitalelor din 2002

Guvernul a decis ieri să stingă datoriile spitalelor către furnizori din Fondul Unic de Sănătate, administrat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Practic, Guvernul se împrumută de la CNAS pentru a achita cele 4.600 de miliarde către furnizori, urmînd ca la următoarea rectificare bugetară să returneze banii sistemului de sănătate.

Comisia interministerială, constituită special pentru soluţionarea crizei medicamentelor din spitale, a propus acum două zile transformarea Fondului de Sănătate dintr-un fond bugetar în unul extrabugetar. "Dacă Fondul Unic de Sănătate va fi considerat unul extrabugetar, atunci toate fondurile excedente ar rămîne aici şi s-ar putea cu banii din 2004 să fie plătite datoriile spitalelor din 2002\", a declarat ministrul Ionel Blănculescu, şeful Autorităţii de Control. Prin acest artificiu s-ar fi reuşit practic ca CNAS să administreze atît debitele, cît şi creditele aparţinînd sistemului de sănătate. Propunerea s-a izbit însă de opoziţia puternică a Ministerului Finanţelor, care a inclus în bugetul consolidat şi banii din Fondul de Sănătate. Guvernul a reuşit ieri să găsească o soluţie de mijloc, rezolvînd criza declanşată de furnizorii de medicamente care au sistat la începutul anului aprovizionarea cu medicamente a spitalelor cu datorii restante.

Reprezentanţii furnizorilor urmează să se întîlnească, astăzi, cu ministrul Sănătăţii pentru a stabili termenele de stingere a datoriilor şi modalităţile de plată. În vreme ce ministrul Brînzan promite stingerea creanţelor pe parcursul aces-tui an, furnizorii rămîn ferm pe poziţii şi solicită plata datoriilor în maxim o lună.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale, Cristian Hotoboc, a declarat că furnizorii se află la limita falimentului şi nu mai pot accepta amînările Guvernului: "Noi am achitat în 2002 40 de milioane taxe la stat pentru sume pe care nu le-am încasat şi avem datorii la bănci, aflîndu-ne practic în stare de prefaliment". Executivul a cedat deja o dată în faţa presiunii furnizorilor, care au ameninţat cu "greva medicamentului" şi e de urmărit dacă va reuşi să-i amîne pe furnizori, cu plata datoriilor, un an întreg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb