Guvernul Streleţ a fost demis de parlamentul de la Chişinău

Adina Lateş
Internaţional / 29 octombrie 2015

Guvernul Streleţ a fost demis de parlamentul de la Chişinău

Actualizare 21:13 Stroe (PNL): "Recomandăm evitarea instabilităţii politice în Republica Moldova"

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmă că este momentul ca în Republica Moldova să se coaguleze o majoritate proeuropeană după demiterea guvernului, arătând că o eventuală guvernare antieuropeană ar compromite definitiv şansele acestei ţări la europenizare, conform unui comunicat de presă.

"Partidul Naţional Liberal îşi reafirmă încrederea că drumul european al Republicii Moldova nu poate fi oprit de ultimele evenimente de la Chişinău. Chiar dacă moţiunea de cenzură a dus astăzi la căderea Guvernului, este momentul să se coaguleze o majoritate proeuropeană. Republica Moldova are nevoie de o construcţie solidă şi de un angajament ferm pentru reforme ample. Recomandăm găsirea unor soluţii de evitare a instabilităţii politice care ar putea duce la noi alegeri anticipate, situaţie ce ar genera noi întârzieri în dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova. O eventuală guvernare antieuropeană şi prounionistă cu Federaţia Rusă ar compromite definitiv şansele acestei ţări la modernizare, europenizare şi reconstrucţie", a precizat Ionuţ Stroe.

PNL speră, potrivit lui Ionuţ Stroe, că toate forţele politice pro-europene, inclusiv partenerii săi din PLDM, vor trata acest moment cu precauţie, cumpătare, maturitate şi mai ales responsabilitate.

"Nu trebuie ascuţite săbiile acum, ci trebuie găsite formule de dialog şi cooperare. Este vital pentru viitorul lor. În aceste zile se joacă viitorul Moldovei, chiar şi pe termen lung!", a afirmat Ionuţ Stroe.

(S.A.)

-----------

Actualizare 20:58 Tăriceanu: "Rusia încearcă de multă vreme să compromită perspectiva europeană a Moldovei"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat astăzi, la Iaşi, că e prea devreme pentru a se putea considera că are loc o apropiere de Rusia la Chişinău, informează surse din presă.

Întrebat fiind de jurnalişti dacă schimbarea pentru a treia oară a Guvernului de la Chişinău reprezintă semnul unei apropieri a Republicii Moldova de Rusia, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a răspuns că este prea devreme pentru o astfel de presupunere.

"Este altceva. Putem că vedem din ce în ce mai bine cum îşi bagă coada Rusia. Asta putem să spunem. Este evident. Lucrul ăsta era previzibil. Rusia încearcă de multă vreme să compromită perspectiva europeană a Moldovei. De aceea cred că este important să vedem şi efortul pe care l-a făcut România, un efort pe care alte state europene nu l-au făcut, un efort major de a ajuta Moldova financiar. Sigur, nu e suficient", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a adăugat: "România trebuie să joace un rol politic, un rol politic din ce în ce mai mare, pe care l-a jucat în trecut, trebuie să recunoaştem acest lucru, de sensibilizare a Uniunii Europene cu privire la evoluţia situaţiei din Moldova şi la riscurile pe care le comportă un astfel de derapaj".

Potrivit acestuia, fără un sprijin european consistent, fără o implicare a Uniunii Europene, există riscul de a vedea Moldova trecând "în zona de gravitaţie a Rusiei".

"Rusia este într-o fază de expansiune politică, de ambiţii politice declarate şi nedeclarate, dar cele mai multe dintre ele le vedem cu ochiul liber. Sigur, într-o ţară în care există un regim autoritar, decizia se ia foarte simplu dacă o ia o singură persoană. La nivelul Uniunii Europene, după cum ştiţi, sunt 28 de state unde mecanismul de luare a deciziilor funcţionează mult mai lent. e mult mai greu de luat consensul, de adus pe toţi la acelaşi numitor comun. De multe ori avem un dezavantaj din această perspectivă: nu putem să reacţionăm cu aceeaşi viteză la unele evenimente care mai mult sau mai puţin ne iau prin surprindere", a mai declarat Tăriceanu.

(S.A.)

-------------

Actualizare Iohannis: "Este necesară formarea grabnică a unui guvern stabil"

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, citat într-un comunicat emis azi de Preşedinţie, în urma demiterii Guvernului de la Chişinău, că parcursul european al Republicii Moldova trebuie să continue, ca şi eforturile de reformă şi consolidare a instituţiilor statului de drept, fiind necesară formarea grabnică a unui guvern stabil.

"Am luat notă de votul din Parlamentul Republicii Moldova, prin care a fost aprobată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Republica Moldova traversează în prezent o perioadă dificilă pentru perspectiva agendei de reforme, pentru consolidarea parcursului european şi, mai ales, pentru stabilitatea sa de ansamblu. Este esenţial ca forţele politice să acţioneze cu maturitate şi responsabilitate, în conformitate cu aşteptările cetăţenilor, aşa cum au fost exprimate la alegerile legislative din 30 noiembrie 2014", arată mesajul lui Klaus Iohannis.

Preşedintele subliniază că parcursul european al Republicii Moldova trebuie să continue şi că, la fel, trebuie continuate eforturile de reformă, de consolidare a instituţiilor statului de drept, de soluţionare a problemelor socio-economice ale actualităţii.

"Din această perspectivă, este necesară formarea grabnică a unui guvern stabil şi deplin angajat să acţioneze cu energie în toate aceste direcţii", menţionează preşedintele.

"România îşi reafirmă determinarea de a acorda Republicii Moldova întregul său sprijin în acest sens", se mai arată în mesajul preşedintelui Iohannis.

(A.C.)

-----------------

Actualizare 16:07 MAE: "Stabilitatea Republicii Moldova, prioritatea care trebuie să ghideze acţiunea tuturor forţelor politice"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) subliniază, într-un comunicat de presă trimis redacţiei, că stabilitatea şi continuitatea sunt condiţii esenţiale pentru parcurgerea proceselor necesare de reformă şi avansarea proiectelor complexe de cooperare şi de asistenţă derulate de România în beneficiul Republicii Moldova şi al cetăţenilor acesteia.

''MAE consideră că, în contextul complex din vecinătatea estică, stabilitatea Republicii Moldova trebuie să fie prima prioritate după care să se ghideze în acest moment acţiunea tuturor forţelor politice responsabile. În egală măsură, în acest context, trebuie să prevaleze mandatul pro-european încredinţat de cetăţeni la alegerile legislative din noiembrie 2014, reconfirmat la alegerile locale din iunie 2015. Pe această bază, MAE exprimă aşteptarea formării cât mai rapide a unui guvern capabil să pună în aplicare, în mod coerent şi consecvent, un program construit pe asigurarea stabilităţii Republicii Moldova, remedierea dificultăţilor socio-economice curente şi avansarea pe traseul european, în interesul cetăţenilor Republicii Moldova'', se arată în comunicat.

(S.A.)

-------------

Actualizare 14:02

Guvernul Republicii Moldova, condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ, a fost demis astăzi de parlament, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă, informează televiziunile de ştiri.

Potrivit paginii online a postului Europa Liberă, moţiunea de cenzură a fost votată de 65 de deputaţi de la PCRM, PSRM şi PD, în timp ce 18 parlamentari au votat împotrivă.

Liderul PD, Marian Lupu, a declarat la încheierea dezbaterilor din Parlament că Partidul Democrat nu renunţă la strategia proeuropeană şi cere formarea, în cel mult o săptămână, a unei noi alianţe, majorităţi parlamentare şi a unui nou Guvern. Lupu a precizat că PD nu va face alianţe de stânga.

Moţiunea de cenzură a fost depusă în contextul mişcărilor de contestare a Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleţ şi al arestării fostului premier Vlad Filat, acuzat de fraude bancare şi luare de mită.

(S.A.)

-------------

Analiştii de la Chişinău examinează posibile scenarii în cazul în care guvernul Streleţ va cădea

Guvernul de la Chişinău condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ va fi demis, iar partidele proeuropene vor forma o nouă alianţă de guvernare din care va face parte şi grupul lui Iurie Leancă. Acesta este unul din scenariile fericite care s-ar putea contura în cazul demiterii cabinetului Streleţ, după cum precizează unii analişti de la Chişinău, citaţi de agenţia IPN.

Anatol Ţăranu, directorul Centrului de analiză şi consultanţă "Politicon", consideră că Partidul Liberal Democrat (PLDM), una din cele trei formaţiuni componente ale actualei coaliţii aflate la putere, va rămâne la guvernare, deşi nu se va mai afla pe prima poziţie. 'Guvernul Streleţ va fi demis. În cadrul alianţei va mai participa încă o formaţiune, cea a Partidului Popular European din Moldova (PPEM, al lui Iurie Leancă, n.red). Aceasta înseamnă că PLDM va fi împins de pe prima poziţie, iar acest loc va fi ocupat de către PD (Partidul Democrat, al lui Marian Lupu, n.red)'', a afirmat Anatol Ţăranu.

Avocatul Pavel Midrigan consideră de asemenea că echipa lui Valeriu Streleţ nu mai are şanse. ''Este clar că guvernul Streleţ nu mai este. Ori este demis, ori pleacă singur. Venirea lui Leancă în coaliţia de guvernare ar însemna destrămarea PLDM, o bună parte din deputaţi ar putea adera la formaţiunea lui Leancă. Dar este clar că grupul lui Leancă va fi un satelit al PD'', a declarat juristul.

Sergiu Ostaf, directorul Centrului Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), este de părere că, în urma demisiei guvernului Streleţ, ar putea avea loc o resetare a clasei politice aflate la guvernare.''Nu există persoană care nu poate fi schimbată. Fiecare partid ar trebui să facă un pas înapoi şi să lase din ambiţii. Eu cred că vom avea o nouă alianţă proeuropeană. Este foarte important să se dea dovadă de maturitate politică'', a declarat Ostaf, conform agenţiei menţionate.

Parlamentul de la Chişinău urmează să dezbată astăzi o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă împotriva guvernului Streleţ, în care actualul premier este acuzat, între altele, de complicitate la actele de corupţie prin sprijinul acordat fostului său şef de partid Vlad Filat, arestat sub acuzaţii de luare de mită şi trafic de influenţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. fara sfaturi f.f intelepte de la tovarasul de la cotroceni moldovenii ar muri prosti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb