Guvernul strică piaţa tractoarelor

Sorin Barariu
Ziarul BURSA #Politică / 21 iunie 2004

Guvernul strică cu bună ştiinţă piaţa tractoarelor, prin modul de alocare a subvenţiilor pentru achiziţionarea maşinilor agricole de către fermieri. Executivul a introdus, în mod discriminatoriu, un producător de mecanică agricolă pe lista firmelor care primesc subvenţii de la stat. Guvernul a modificat "pe şest", printr-o hotărîre din 10 iunie, legislaţia privind subvenţionarea achiziţiei de tractoare şi maşini agricole. Diferenţa faţă de varianta iniţială, de la sfîrşitul anului trecut, este că acum fermierii pot cumpăra şi tractoare de 195 de cai putere. Dacă iniţial "programul pentru sprijinirea producătorilor agricoli" stipula că fermierii pot cumpăra tractoare cu puteri cuprinse între 45 şi 75 de cai putere, noua variantă include şi tractoarele cu putere de... fix 195 de cai putere! Surse din industria de profil susţin că doar MAT Craiova produce astfel de tractoare, iar hotărîrea Guvernului reprezintă de fapt un cadou făcut de Guvern acestei societăţi. Prin urmare, MAT are liber la vînzări subvenţionate de la buget, în timp ce concurenţa va trebui să aştepte îndreptarea legislaţiei, pentru a concura de pe poziţii de egalitate cu firma din Craiova. Iar banii nu sînt puţini: suma destinată subvenţionării cu 45% a tractoarelor se ridică, pentru acest an, la 700 de miliarde de lei, bani de care vor beneficia producătorii autohtoni. Toată afacerea însă - la care se adaugă şi banii fermierilor, care suportă diferenţa de 55% din tractor - reprezintă circa 1.660 de miliarde, adică aproape 40 de milioane de euro.

De la începutul anului, oficialii Ministerului Agriculturii au tot repetat că nu vor mai fi acordate subvenţii pentru achiziţionarea tractoarelor, acest tip de ajutor urmînd să fie preluat de către programul SAPARD, finanţat de Uniunea Europeană, program care prevede sume importante pentru subvenţionarea mecanicii agricole. Se vede însă că producătorii de tractoare au înmuiat inima autorităţilor într-un an electoral...

Statul şi-a vîndut pachetul majoritar (70%) din societatea MAT Craiova în luna aprilie 2003, cumpărătorul fiind firma "Autocora" SRL Alexandria, controlată de Dinu Dănel. Zvonuri din piaţă neverificate acreditează ideea (banală, de altfel!) că firma din Alexandria este apropiată de unul din foştii miniştri ai actualei puteri. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la aproximativ 2 milioane de euro. Culmea este că una din condiţiile puse cumpărătorului, la semnarea contractului de privatizare, era ca societatea MAT Craiova să realizeze 70% din cifra de afaceri din vînzarea tractoarelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb