Executivul intenţionează să trimită astăzi la Parlament legea bugetului de stat pe 2011, iar pe 14 decembrie îşi va asuma răspunderea pentru legea salarizării unitare, a anunţat ieri, după şedinţa conducerii centrale a PDL, vicepreşedintele Gheorghe Flutur. "Guvernul intenţionează mâi-ne (n.r. - marţi) să trimită la Parlament legea bugetului de stat. La momentul acesta mai sunt discuţii cu grupurile parlamentare din coaliţie, însă obiectivul este fie în seara aceas-ta, fie mâine în prima parte a zilei o şedinţă de Guvern pentru aprobarea legii bugetului de stat pe 2011", a informat Flutur, citat de Agerpres.
Potrivit oficialului PDL, bugetul de stat, aşa cum a fost gândit de către Executiv, este unul "credibil, realizabil, bazat pe o creştere economică prudentă de 1,5%", care are în vedere alocarea de fonduri pentru cofinanţarea proiectelor europene şi investiţii în infrastructură. De asemenea, Flutur a susţinut că la elaborarea bugetului au fost luate în calcul scăderea ratei şomajului şi stabilizarea cursului euro.
"Aşa cum s-a conceput acest buget se are în vedere ca în 2011 să nu mai fie nevoie de ajustări, deci să nu mai fie nevoie de luat măsuri ne-populare, măsuri care să ducă la o ajustare în diverse domenii. Măsurile de austeritate sperăm să fie încheiate în 2010 şi să nu mai fie nevoie în 2011 să luăm alte măsuri de austeritate", a spus Flutur. Totodată, oficialul PDL a informat că Executivul îşi va asuma răspunderea pe legea salarizării unitare pe 14 decembrie.
Flutur a mai anunţat că parlamentarii PDL şi cei ai coaliţiei vor cere ca proiectul "grăbit de opoziţie, nereformator" al legii educaţiei să fie trimis din nou la comisia de specialitate.
Întrebat cum va putea Guvernul să înainteze astăzi proiectul bugetului de stat, în condiţiile în care nu există garanţia că legea pensiilor va fi votată, iar asumarea răspunderii va avea loc pe 14 decembrie, Flutur a precizat că "există şansa ca aceste legi să treacă pentru că este o coaliţie solidă". "Ne-am fi dorit să treacă până acum, dar hărţuiala la care am fost supuşi de către adversari, de către opoziţie, a făcut să se tragă de timp. După teoria PSD şi PNL am putea să mai aşteptăm un an de zile, dar ei doresc să tragă de timp", a spus Flutur.
El a afirmat că parlamentarii PDL şi cei ai coaliţiei sunt pregătiţi "să facă un maraton" pentru a avea bugetul de stat votat la timp.
• Victor Ponta: PSD şi PNL au viziuni comune privind bugetul de stat
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că social-democraţii şi liberalii au viziuni comune pe marginea bugetului de stat atunci când este vorba de "miliardele de euro pe care vrea să le cheltuiască doamna Elena Udrea" sau când se discută despre bugetul alocat Educaţiei sau Sănătăţii. Reacţia liderului PSD a urmat declaraţiilor preşedintelui PNL, Crin Antonescu, potrivit cărora liberalii nu pot construi un buget alternativ cu social-democraţii deoarece viziunile celor două partide asupra bugetului de stat sunt "fundamental diferite".
"Cred că avem o viziune comună şi noi şi liberalii că miliardele de euro pe care vrea să le cheltuiască doamna Udrea sunt o greşeală. Avem o viziune comună noi şi liberalii că pentru Educaţie este absolut anormal să tai din bugetul de anul viitor. Avem o viziune comună noi şi liberalii că anul viitor cu bugetul propus practic în luna iulie spitalele se vor închide. Aici avem viziuni absolut comune. Dar e o chestiune de tehnică economică şi e bine să o dis-cutăm cu domnul Varujan Vosganian, cu cei din PNL care au aceste date economice. Strict politic, sigur că există viziuni generale social-democrate şi liberale, dar acum vorbim de nişte cifre şi de nişte lucruri foarte clare pentru ianuarie 2011, nu pentru 2012 sau pentru 2014", a precizat Ponta, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al formaţiunii.
El a explicat că PSD şi PNL nu pot construi un buget alternativ în afara proiecţiei bugetare pentru anul următor a actualului Executiv. "E aici, din punct de vedere economic, o neîn-ţelegere. (...) Noi nu putem face un buget, fie PSD, fie PNL, fie împreună, bazat pe alte date decât cele actuale. Datele actuale vor fi conţinute - şi aici observaţia şi a domnului Varujan Vosganian, şi a domnului Constantin Niţă era foarte corectă - atunci când avem bugetul de stat, din păcate nu-l avem nici astăzi, (...) pe acele date macro-economic putem să arătăm că, decât să dăm două miliarde de euro doamnei Elena Udrea ca să-şi câştige alegerile interne în partid, putem să dăm de exemplu la Educaţie şi la Sănătate, iar liberalii pot să spună (că-i dau - n.r.) pentru încurajarea micilor întreprinzători. Aici nu se pune o problemă de a avea alte date, tot pe datele Guvernului actual se va merge, dar reliefând foarte clar că proiectul de buget care va veni (...) este unul făcut pe criteriu strict clientelar", a spus Ponta.
Potrivit liderului PSD, opoziţia trebuie să arate "lucrurile rele" din bugetul cu care actualul Guvern se va prezenta în Parlament şi să ofere oamenilor de afaceri, economiştilor, o viziune asupra bugetului opoziţiei, în eventualitatea în care ar da jos Guvernul Boc. "Chiar dacă n-am reuşit în această sesiune, sperăm şi trebuie să facem tot ceea ce ţine de noi, de PSD, PNL, PC, ca în sesiunea următoare să răsturnăm prin moţiune de cenzură acest Guvern incompetent", a spus Ponta.
În ceea ce priveşte Legea pensiilor, liderul PSD a precizat că toţi deputaţii social-democraţi vor susţine amendamentele proprii şi vor încerca de data aceasta, "nu prin fraudă, aşa cum a făcut Roberta Anastase data trecută, ci printr-un vot corect", să se adopte o lege a pensiilor care să asigure un trai decent pensionarilor, dar şi o speranţă corectă celor care se apropie de vârsta de pensionare.
În altă ordine de idei, preşedintele PSD a criticat faptul că Executivul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional la o altă formă a OUG 50/2010 privind contractele de credit, decât cea promovată în mod public, potrivit unor informaţii apărute în presa centrală. "Este o surpriză pentru întreaga societate să aflăm că Guvernul s-a angajat faţă de FMI la o anumită formă a OUG 50, alta decât cea promovată public. Este foar-te clar că Guvernul Boc vinde interesele cetăţenilor români, ale debitorilor, ale celor care au credite pentru a-şi asigura o supravieţuire politică, indiferent de durata acesteia", a opiniat Victor Ponta.