Actualizare - Nicolae Ciucă: ''Guvernul va aproba noi măsuri în sprijinul comunităţilor locale pentru reducerea efectelor crizei energetice''
Guvernul va aproba, astăzi, noi măsuri în sprijinul comunităţilor locale pentru reducerea efectelor crizei energetice, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, conform Agerpres.
"Un alt punct important pe ordinea de zi îl reprezintă sprijinul pe care-l alocăm comunităţilor locale pentru reducerea efectelor crizei energetice. Au fost măsuri care au fost identificate la nivelul Ministerului Dezvoltării, Ministerului Energiei şi, desigur, Ministerului Finanţelor. (...) Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi reuşit să identificaţi până în acest moment", a declarat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.
---
Actualizare - Nicolae Ciucă: ''Proiectul privind desfiinţarea SIIJ va fi aprobat de Guvern şi apoi înaintat Parlamentului''
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern de astăzi, că urmează să fie aprobat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care apoi va fi înaintat Parlamentului, conform Agerpres.
"Începem şedinţa de Guvern cu primul punct, unul considerat ca fiind foarte important, şi anume proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a afirmat Ciucă.
Premierul a mulţumit tuturor celor care au fost implicaţi în elaborarea proiectului de lege, menţionând Ministerul Justiţiei şi CSM. Acesta a adăugat, după ce va fi aprobat, proiectul va fi înaintat Parlamentului.
---
Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de astăzi, un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), conform Agerpres.
"Prezentul proiect de lege propune o soluţie fundamentată pe două dimensiuni principale: desfiinţarea SIIJ; preluarea competenţei SIIJ de către parchetele obişnuite, aceste cauze urmând a fi instrumentate doar de procurori anume desemnaţi în acest sens, potrivit procedurii propuse prin prezentul proiect de lege", se arată în expunerea de motive a proiectului.
În şedinţa de Executiv urmează să fie adoptat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsuri de sprijin pentru unităţile administrativ-teritoriale în vederea asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populaţiei.
Măsura va fi aprobată prin proiectul de OUG care vizează completarea articolului Ill din Legea nr. 259/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării".
"Se estimează că pentru măsurile de sprijin prevăzute de proiectul de act normativ, maximul posibil de alocat este în sumă totală de 170 milioane lei", se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.
Printr-un proiect de hotărâre, Executivul va adopta normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
Un alt proiect de hotărâre care va fi aprobat în şedinţa de guvern este cel privind privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comitetului interministerial pentru programul România Atractivă în vederea stabilirii obiectivelor incluse în cele 12 rute turistice/culturale din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Tot printr-o hotărâre, Guvernul urmează să decidă cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2022, 18:19)
Chiar si cu SIIIJ, golănoii din justitie au facut si fac ce vor, in dispretul legii.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2022, 19:13)
Cine voteaza desfiintarea SIIJ.....(..)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2022, 23:45)
Nu este adevarat, nu se desfiinteaza nimic. Este fake news ca atributiile SIIJ sunt preluate de parchete obisnuite. FALS.
Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) va fi urmată de reînființarea structurii în organigrama Parchetului General. DNA este complet scos din schema instrumentării dosarelor care îi vizează pe magistrați. Formula este cea dorită de PSD și UDMR.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a anunțat într-o conferință de presă că proiectul de lege va sta în dezbatere publică până la 31 ianuarie și va ajunge în Parlament în 15 februarie.
Noua structură va fi similară Parchetului European, iar legea respectă avizele Comisiei de la Veneția și decizia CJUE din iunie 2021.
Noua structură, deși Cătălin Predoiu nu a denumit-o astfel, va avea 42 de procurori, din care 12 vor fi de la centru și 30 din țară. Cei din urmă vor fi desemnați din cadrul parchetelor de pe lângă Curțile de Apel, de șefii acestor instituții.