Executivul va lua în discuţie, în viitoarea şedinţă de guvern, viitorul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), existând propuneri fie de desfiinţare a instituţiei ca departament al Ministerului Economiei, fie de trecere a AVAS la Oficiul pentru Privatizare din acelaşi minister, au declarat surse guvernamentale, citate de Agerpres.
Potrivit surselor citate, propunerile avute în vedere sunt desfiinţarea AVAS, care va deveni fie departament la Ministerul Economiei, fie va fi transferat la Oficiul pentru Privatizare şi Participaţii în Industrie (OPSPI), aflat în subordinea aceluiaşi minister.
Dacă activitatea de privatizare ar putea fi redusă considerabil, având în vedere că procesul de privatizare, început în anii 90 se apropie de sfârşit, România ar fi singura ţară din Uniune care ar rămâne fără o instituţie specializată în valorificarea de creanţe, activitate ce revin în România doar AVAS, astfel încât există şi posibilitatea menţinerii AVAS, cu accent pe valorificarea de creanţe.
În prezent, AVAS are în portofoliu creanţe de recuperat cu o valoare de 10,82 miliarde lei, 418 societăţi privatizabile, din care 36 cu capital majoritar, 382 de societăţi cu capital minoritar şi şapte societăţi cu statut special. Totodată, în procedură de li-chidare se află 448 de societăţi.