HAMZA KARIMOV, SOCAR: "România poate să fie hub energetic"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 octombrie 2014

Daniela Lulache: "Capacităţile de producţie a energiei sunt foarte vechi şi necesită retehnologizări

Lucian Ghidarcia, ESPE: "Cred că nimeni nu va mai investi în sectorul nostru energetic sau se va gândi de zece ori înainte să facă acest lucru"

Ţara noastră ar putea să fie un hub energetic, întrucât dispune atât de gaze, cât şi de energie solară, nucleară şi de alte tipuri, este de părere Hamza Karimov, CEO Socar România.

Domnia sa a subliniat că reprezentanţii Grupului ESPE au o părere pozitivă despre ţara noastră şi că intenţionează să-şi dezvolte investiţiile de pe piaţa românească.

Până acum, Socar a investit într-un lanţ de benzinării, în România, având peste 400 de angajaţi la noi.

Daniela Lulache, CEO Nuclearelectrica, a subliniat că, deşi capacităţile de poroducţie şi consum din domeniul energetic românesc şi european sunt, aparent, mari, la o analiză amănunţită vom observa că acestea sunt foarte vechi şi au nevoie de retehnologizări.

"Ne aflăm într-un punct de inflexiune. (...) Avem nevoie de investiţii mari în energie, pentru ca să facem sistemul funcţional. Cred că dacă România îşi joacă bine cartea, putem demara proiecte mari".

În opinia doamnei Lulache, industria bancară şi cea energetică sunt resurse majore pentru proiectele din orice domeniu. Domnia sa a adăugat că piaţa energetică are probleme şi are nevoie de reformă.

Silvia Vlăsceanu a subliniat, la rândul său, că ne lipseşte calitatea legislativă: "Ne trebuie un masterplan pe cel puţin zece ani, pentru ca investitorii să-şi susţină proiectele".

România tinde către o reducere considerabilă a dependenţei de energie şi gaze, în condiţiile în care oricum este avantajată, din acest punct de vedere, în faţa celorlalte ţări europene, a mai spus domnia sa.

Silvia Vlăsceanu a mai menţionat că, în ţara noastră, capacităţile de producţie se află într-o stare deplorabilă.

De asemenea, Lucian Ghidarcia, directorul financiar al companiei ESPE Energia, parte a grupului ESPE, a precizat că, în prezent, este foarte greu să dezvolţi afaceri în sectorul nostru energetic.

Una dintre problemele semnalate de domnia sa este taxa pe construcţii speciale, care a avut un impact de 25% din valoarea de vânzare a energiei, pentru ESPE, sau de 30% din costurile operative ale companiei, a subliniat domnul Ghidarcia.

"Cred că nimeni nu va mai investi într-un asemenea sector sau se va gândi de zece ori înainte să facă acest lucru", a subliniat domnia sa.

Lucian Ghidarcia a spus că un investitor, pentru a-şi deschide afaceri la noi, ar trebui fie să vină cu bani de acasă, fie să găsească un partener de cursă lungă pentru finanţare, ori să-şi reeşaloneze creditele pe termene lungi, ceea ce, la noi, nu este posibil.

ESPE Energia deţine cinci microhidrocentrale în judeţul Maramureş, ce reprezintă o investiţie totală de 30 de milioane de euro, alte proiecte de investiţii, de 40 de milioane de euro, fiind localizate lângă Deva.

În acest context, Ioana Anca Gheorghiade, director în cadrul BCR, a afirmat că este esenţial ca băncile să ştie cum va evolua România în următorii zece ani, doar aşa putând fi mobilizaţi bani pe termen lung.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb