Haos la Transelectrica

IOANA POPA, ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 august 2012

Haos la Transelectrica

Statul nu dă doi bani pe siguranţa sistemului energetic naţional

Gestul neobişnuit al statului de a nu participa la cele două Adunări Generale ale Acţionarilor (AGA) Transelectrica de săptămâna trecută a produs confuzie şi nemulţumire în companie şi printre acţionari şi a creat noi schisme printre factorii de decizie din transportatorul nostru de energie.

Prin neprezentarea la cea de-a doua AGA, statul - acţionarul majoritar al Transelectrica - a lăsat, practic, în mâna acţionarilor minoritari decizii importante precum numirea membrilor Consiliului de Supraveghere, stabilirea atribuţiilor lor şi a remuneraţiei. Acţionarii minoritari nu au profitat de situaţie şi au dat şansa statului să stabilească toate aceste lucruri într-o nouă AGA (care nici până la această dată nu a fost convocată).

Atitudinea statului este considerată de mulţi specialişti din companie şi din piaţa de energie ca fiind extrem de periculoasă şi iresponsabilă, în condiţiile în care activitatea Transelectrica (transportatorul naţional de electricitate) ţine de siguranţa naţională şi siguranţa sistemului energetic.

Surse din Transelectrica ne-au spus că recentele evenimente politice şi războiul pentru numirea conducerii companiei nu au mai lăsat loc pentru analiza atentă a multor aspecte ce ţin de oportunitatea instaurării unui management privat şi a trecerii la sistemul dualist.

Dezbateri aprinse pe marginea managementului profesionist şi a sistemului dualist de conducere

Sursele noastre afirmă că unii specialişti din energie şi din Transelectrica apreciază că managementul privat nu este oportun la companii precum Transelectrica, Transgaz (transportatorul naţional de gaze) şi Nuclearelectrica, poate chiar şi Hidroelectrica, întrucât acestea ţin de siguranţa naţională.

Alţii susţin că, dimpotrivă, managementul profesionist este binevenit pentru toate companiile din energie, cu condiţia ca în contractele de management să fie impuse ţinte şi condiţii specifice fiecărei societăţi, iar statul să aibă garanţii că siguranţa sistemului energetic nu va fi afectată. Cei care susţin această variantă sunt exasperaţi de imixtiunea politicului în conducerea companiilor, prin numirea unor directori şi membri în Consiliile de Administraţie care nu au nicio pregătire şi nicio experienţă în domeniul energetic.

O stare conflictuală a fost creată şi de introducerea pripită a sistemului dualist de conducere a Trans-electrica. Sursele citate susţin că mulţi directori şi specialişti din companie se opun din răsputeri implementării acestui sistem, pentru că va fi îngreunat procesul decizional şi va fi afectată derularea inves-tiţiilor şi realizarea veniturilor. Practic, sistemul dual impune ca decizia să nu fie concentrată în mâna unei singure persoane, ci a mai multor membri, mărind controlul în companie. Dar sursele noastre susţin că, în cazul unor companii precum Transelectrica şi Transgaz, multe decizii trebuie luate rapid de o singură persoană abilitată în cazuri precum apariţia unor avarii de sistem.

Scandalul generat de conducerea dualistă şi nepăsarea şi inconştienţa reprezentanţilor statului faţă de Transelectrica au fost amplificate de seceta hidrologică, ce a generat o reducere dramatică a producţiei hidro. Seceta poate produce situaţii critice în sistem din cauza deficitului de energie, iar Transelectrica este responsabilă de siguranţa în alimentare şi pornirea şi oprirea unităţilor de producţie conform cu necesităţile de consum.

Ministrul Chiţoiu a fost informat despre anumite pericole

Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu a primit, la începutul lunii iulie, înainte de AGA care a decis trecerea la sistemul dualist de conducere, o informare a preşedintelui Consiliului de Administraţie al Transelectrica Mircea Ciopraga.

Potrivit acestui document, care a intrat în posesia ziarului BURSA, Mircea Ciopraga arată, printre altele, următoarele aspecte despre sis-temul dualist: "Potrivit art.29 din OUG nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, membrii consiliului de administraţie sunt desemnaţi de adunarea generală a acţionarilor, la propunerea consiliului de adminis-traţie în funcţie sau a acţionarilor. Candidaţii propuşi de consiliul de administraţie sunt selectaţi/evaluaţi în prealabil şi recomandaţi de comitetul de nominalizare din cadrul consiliului de administraţie. Prin decizie a consiliului de admnistraţie se poate stabili că în procesul de evaluare comitetul de nominalizare este asistat de un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane, ale cărui servicii sunt contractate de societate în condiţiile legii. (...) Este obligatorie efectuarea selecţiei candidaţilor de către un expert independent, persoană fizică sau juridică spe-cializată în recrutarea resurselor umane, în cazul întreprinderilor publice care îndeplinesc anumite condiţii cumulative".

Domnul Ciopraga arată, astfel, că OPSPI (prin care Ministerul Economiei controlează Transelectrica) s-a grăbit cu impunerea sistemului dualist de conducere înaintea derulării procesului de selecţie a managementului profesionist.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Transelectrica l-a mai informat pe ministrul Chiţoiu că OPSPI vrea să numească o nouă conducere la Transelectrica, dar fără să ţină cont că, "după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă 109/2011, numirea administratorilor sau, după caz, a membrilor consiliului de supraveghere ai întreprinderilor publice pentru poziţiile devenite vacante pentru orice acuză de încetare a mandatului administratorului se va face potrivit procedurii prevăzute la art.5, respectiv la art.29 (n.r. selecţie transparentă de către experţi independenţi)".

Documentul citat mai arată: "Din analiza celor două propuneri de modificare a actului constitutiv (n.r. a OPSPI şi a Fondului Proprietatea) rezultă faptul că propunerea OPSPI este că trecerea la sistemul dualist să producă efecte imediat după aprobarea ei de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, pe când propunerea Fondului Proprietatea este ca trecerea la sistemul dualist prin adoptarea noului act constitutiv să producă efecte după numirea membrilor Consilului de supraveghere de către AGA. Întrucât la acest moment nu este declanşată de către MECMA procedura de selectare a consultatului specializat în recrutarea resurselor umane care să efectueze selecţia candidaţilor pentru posturile din cadrul Consiliului de Supraveghere, ale cărui servicii sunt contractate de autoritatea publică tutelară potrivit legii, nu se poate face trecerea la sistemul de administrare dualist, întrucât ar lipsi organele de conducere şi administrare a CNTEE Transelectrica SA, ceea ce ar duce la blocarea activităţii până la selectarea acestora conform OUG nr.109/2011".

OPSPI a votat, în AGA din 17 iulie, pentru introducerea sistemului dualist de conducere a Transelectrica, dar nu s-a mai prezentat la AGA de săptămâna trecută, în care ar fi trebuit să numească membrii Consiliului de Supraveghere şi să le stabilească prerogativele, atri-buţiile etc.

Din toate aceste detalii rezultă că lupta politică pentru conducerea Transelectrica nu s-a încheiat, în detrimentul siguranţei sistemului nostru energetic.

Ziarul BURSA a relatat, în exclusivitate, în ediţia de luni, că neobişnuita situaţie de la AGA Transelectrica a prilejuit apariţia mai multor speculaţii care circulă prin companie: lipsa acţionarului majoritar ar fi justificată prin luptele pentru numirile în Consiliul de Supraveghere; introducerea sistemului dualist de conducere ar îngreuna deciziile în companie şi unii nu şi l-ar dori; lista membrilor Consiliului de Supraveghere nu ar fi fost înregistrată la timp pentru că Mircea Ciopraga, preşedintele actualului Consiliu de Administraţie, nu s-ar fi regăsit în viitoarea conducere.

Remus Vulpescu, pre-şedintele OPSPI, a demisionat, în urmă cu o lună, din Consiliul de Administraţie al "Transelectrica" pentru că a fost "motivat de speculaţiile privind o eventuală legătură de rudenie şi/sau de natură economică între un alt membru al Consiliului de Administraţie al companiei şi orice persoană implicată la un nivel decizional în oricare dintre entităţile participante la raporturi contractuale bilaterale cu Hidroelectrica SA", după cum a anunţat domnia sa, la data respectivă.

Domnul Vulpescu a precizat că face referire la relaţia dintre Mircea Ciopraga şi omul de afaceri Bogdan Buzăianu, considerat unul dintre băieţii deştepti din energie, patron al "Energy Holding". Domnia sa consideră că ar putea fi 50-50% şanse ca aceste informaţii să fie reale.

Şeful OPSPI şi-a exprimat, la vremea respectivă, speranţa că speculaţiile despre Ciopraga sunt nefondate.

Mircea Ciopraga a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al Transelectrica de ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. In umbra haosului politic, baietii destepti isi vad de treaba. Harababura si iresponsabilitatea din sistemul nostru energetic este numai aparenta, ei stiu foarte bine ce fac si ce urmaresc !

    Foarte tare articol !

    Te cam lasa cu gura cascata, incredibil tupeul si lacomia fara margini a "baietilor destepti". 

    1. Sa speram ca nu va urma exemplul hidro..

      tu chiar crezi ca Transelectrica nu are probleme cu bancile in urma insolventei Hidroelectrica? cred ca nu spun ei tot adevarul.

      pai nu ai vazut ca s-a retras Caixa din consortiul cu BRD si ING? de unde or sa mai ia bani pentru investitii?

    Actualul executiv a spus ca se ocupa 75% de problema TB. După cum se vede cifra e 100%

    Sa nu ne mai miram ca scade valoarea leului,tendinta este data de scaderea valorii conducatorilor din companiile mari,dirijate politic,in defavoarea cetatenilor.

    Partidele politice de azi,din Romania,nu inteleg care le este menirea,fiind ocupate cu razboaie inutile. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb