Clasa politică autohtonă a reuşit în ultimele zile să uimească prin deciziile şi declaraţiile unor politicieni. Dezertări la cel mai înalt nivel, atacuri violente între membrii aceluiaşi partid şi ironii nemiloase între partenerii de guvernare. Un observator din exterior ar înţelege foarte greu cam care sunt traseele pe care se mişcă principalele partide parlamentare. În interiorul USL atacurile se înmulţesc de la o zi la alta, iar principalii lideri, Crin Antonescu şi Victor Ponta, nu se sfiesc să ironizeze sau să facă glume pe seama colegilor de guvernare. Nici bâlbele nu lipsesc, discuţiile şi luările de poziţie pe marginea aderarării la Schengen au arătat, în primă fază, o lipsă de coordonare greu de închipuit. În interiorul PNL, ultimele achiziţii, Klaus Iohannis şi Mihai Stănişoară, au stârnit un val de nemulţumiri, în primul rând datorită faptului că la doar câteva ore după ce au semnat adeziunile acestora li s-au propus funcţii de conducere. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, refuză să facă parte din BPN al PNL, calitate conferită de noul Statut al partidului, adoptat la Congresul din 22-23 februarie. Chiliman menţionează că refuzul său de a face parte din structurile de conducere actuale ale PNL se întemeiază pe convingerea sa fermă că, în PNL şi în orice partid care se pretinde liber şi democratic, nu trebuie să existe funcţii "de drept", cu excepţia celor onorifice. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, referindu-se la decizia primarului Sectorului 1, că este dreptul acestuia de a lua o astfel de hotărâre, el apreciind gestul ca fiind unul "caraghios". Pe de altă parte, liderii PSD din teritoriu s-au revoltat împotriva ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a cerut ca autorităţile locale să-şi plătească datoriile. Preşedintelui Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, Nicuşor Constantinescu, a ieşit puternic la atac, cerându-i premierului să tranşeze situaţia.
Nici în cadrul principalului partid de opoziţie lucrurile nu stau mai bine. Alegerile din PDL au dus partidul în pragul imploziei: Elena Udrea a anunţat că are semnale că alegerile nu se vor organiza corect, acuzând faptul că la întâlnirile la care îşi prezintă moţiunea sunt trimişi membri PDL care nu vor vota la alegerile din 23 martie: "Consider că alegerile nu sunt organizate corect. Dacă vor continua aşa, am cerut comisiei de organizare să ne prezinte listele de delegaţi, pentru că există o decizie a consiliului naţional de comunicare ca atunci când mergem în organizaţii să fie prezenţi cei care vor veni la CNC. Dacă aici vin oameni care nu votează e lipsit de logică, am cerut comisiei care-l susţine pe Blaga să ne prezinte listele, dar au refuzat. E o dovadă de neîncredere a susţinătorilor lui Blaga că va câştiga alegerile, de asta se merge cu măsuri care încalcă deciziile luate de forurile statutare ale partidului". Nu doar Monica Macovei poate aduce schimbări de linii în partid, ci şi Elena Udrea care i-a pus gând rău lui Cezar Preda: "Întotdeauna am fost cu Preda în contratimp. Avem atitudini politice diferite. Eu cred că un om politic trebuie să aducă voturi, el vede altfel lucrurile. Organizaţia PDL Buzău are nevoie de o schimbare, trebuie întărită. Cred că la Buzău trebuie să se întâmple o schimbare la nivelul conducerii care să crească şansa de a câştiga alegerile la nivel local". Al treilea candidat pentru şefia PDL, Monica Macovei, reclamă refuzul Comisiei de organizare a Convenţiei PDL de a pune la dispoziţia candidaţilor listele cu delegaţi şi informaţii despre aceştia. "Am dorit o campanie transparentă, delegaţi informaţi care votează în cunoştinţă de cauză şi dialog direct cu membrii partidului. Comisia de Organizare a Convenţiei Naţionale Extraordinare a refuzat, însă, să pună la dispoziţie candidaţilor lista delegaţilor la Convenţie. Ne-a făcut în schimb o promisiune vagă ca le putem consulta, la cerere, la sediul central al partidului. Asta se întâmplă numai cu documentele secrete. Facem un apel către susţinătorii noştri, membri de partid care doresc o organizaţie cu reguli clare şi transparente, să ceară liderilor de filiale judeţene desemnarea democratică, nu discreţionară, a delegaţilor la Convenţie, precum şi transmiterea către candidaţi a listelor cu delegaţi, funcţiile acestora şi modalităţile de contact. Membrii de partid trebuie să-şi facă auzită vocea şi să nu tacă în acest moment crucial". Vasile Blaga, consideră că nu e cazul ca cineva să se teamă de lucruri necurate: " Sunt 5.000 de oameni care vor judeca cu capul lor şi va fi un vot absolut liber. Nu vor mai avea telefoane mobile în buzunar să vadă şeful de organizaţie cum au votat, nu vor mai avea camere de luat vederi deasupra cabinelor de vot. Va fi un vot absolut liber".
Culmea, în tot acest haos, plin de acuze şi dezertări, tocmai PP-DD, blamat de toată lumea lumea după alegeri, se remarcă prin discreţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2013, 09:56)
Stie udrea si macovei cum s-a procedat de catre PDL la mai multe alegegeri.Le este teama sa nu se fure si la alegerile acestea?
2. macar
(mesaj trimis de Obama în data de 08.03.2013, 10:56)
In PDL mai vezi o competitie. sa speram ca va fi spre binele partidului si viitorul castigator va face opozitie serioasa..