Partidul Naţional Liberal (PNL) are de câştigat din fuziunea democraţilor cu liberal-democraţii, deoarece va dispărea definitiv "confuzia dintre liberali şi pseudo-liberali sau cotro-liberali", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti. "Am convingerea că 28% plus 8% nu va face 36%, ci doar 30%, cu tendinţe de scădere", a spus senatorul liberal. El a afirmat că decizia privind fuziunea celor două partide, care "s-a discutat la Cotroceni", i-a nemulţumit pe unii lideri din teritoriu ai PD, care au aflat "de la televizor", şi va stârni "tensiuni teribile", în special din cauza modului în care a fost negociată structura de conducere a filialelor viitorului partid, cu un preşedinte de la PD, câte un prim-vicepreşedinte de la fiecare formaţiune politică şi 10 vicepreşedinţi, 6 de la PD şi 4 de la PLD.
"Unde este democraţia, de vreme ce niciun lider din teritoriu nu a fost consultat? Am avut discuţii confidenţiale cu unii dintre ei şi s-au arătat teribil de surprinşi de această decizie. Sigur, că Traian Băsescu are dreptul - dacă îl are - să dicteze ce se întâmplă în PD şi PLD", a spus Haşotti.
"Ieri (luni-n.r.) s-a produs o premieră istorică în ultimii 17 ani.(...) Un partid care a câştigat alegerile a decis să se dizolve de bună voie şi nesilit de nimeni. Este ceva care ţine de domeniul science-fictionului, al fanteziei", a afirmat Haşotti. Întrebat dacă are semnale că unii liberal-democraţi, care au plecat din PNL, s-ar întoarce, nemulţumiţi de ideea fuziunii cu PD, Haşotti a replicat: "Bursa zvonurilor este foarte mare. Lumea e agitată, nu se poate spune nimic concret, dar unele semnale există".
El a adăugat că, în principiu, este de acord cu revenirea unor deputaţi PLD în PNL, dar "fiecare caz va fi analizat separat". "Pentru unii mă voi opune, pentru alţii nu", a spus Puiu Haşotti.
Nu în ultimul rând, întrebat dacă există riscul ca, prin formarea unei noi formaţiuni politice, PD să rămână fără funcţii la nivelul conducerilor celor două camere ale Parlamentului, Puiu Haşotti a precizat că actualii parlamentari ai PD, ca şi cei ai PLD, vor fi senatori şi deputaţi independenţi.
"Strict regulamentar, dacă ar fi să citim cu maximă acuitate textul Regulamentului, de vreme ce a apărut un partid nou, care nu a câştigat mandatele în alegeri, aceşti parlamentari ar trebui să fie independenţi, dar vom vedea", a spus liderul senatorilor PNL.
Liderii PD şi PLD au anunţat luni seara constituirea unui nou partid, Partidul Democrat Liberal, rezultat din unificarea celor două formaţiuni politice, în care să fie reprezentată atât doctrina populară, cât şi cea liberală. Conducerea noului partid ar urma să fie asigurată, până la alegerea structurilor partidului, de preşedintele PD, secondat de un prim-vicepreşedinte de la PLD şi unul de la PD.