Hassan Awdi : "Angajaţii mei au fost mituiţi"

A consemnat Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 28 iulie 2009

Hassan Awdi : "Angajaţii mei au fost mituiţi"

(Interviu cu Hassan Awdi, preşedintele "Rodipet" - partea a doua)

Reporter: A încercat Dinu Patriciu să cumpere "Rodipet"?

Hassan Awdi: A încercat să cumpere societatea, dar la 20% din valoa­re. Pentru că nu am acceptat acest lucru vrea să aducă "Rodipet" în pragul falimentului, astfel încât să poată cumpăra compania ieftin sau prin negocieri directe, dar cu un discount foarte mare.

Anul trecut, toate instituţiile statului au pornit după Rodipet: un exemplu fiind ANAF care nu a mai avut răbdare să aştepte decizia instanţei, ne-a confiscat banii direct din chioşcuri, au executat silit o serie de agenţii ale Rodipet.

Am primit mesaje că mi s-a întocmit dosar penal şi că voi fi arestat.

Tot anul trecut, m-am î­n­t­â­lnit cu editorii şi le-am spus: "Ajutaţi-mă! Ajutaţi-mă ca să pot şi eu la rândul meu să vă ajut pe voi". Niciunul nu a vrut să mă ajute. De asta am venit cu ideea conversiei datoriilor în acţiuni. Veniţi aici să vedeţi despre ce este vorba! !" Ne-am dorit impunerea unor standarde în distribuţia de presă, dar nu am primit suportul necesar şi din partea editorilor. Tot anul trecut, Monitorul Oficial a început o campanie împotriva Rodipet ca să falimenteze compania, la fel ca "Adevărul" acum.

Monitorul Oficial nu vrea să plătească comisionul. Am întâlnit mulţi oficiali în România, dar pe niciunul atât de cinic precum şeful de la Monitorul Oficial.

Într-o î­n­tâlnire oficială cu acesta i-am spus că în calitate de reprezentant al statului ar trebui să îi pese de salariaţii români. Mi-a răspuns că nu dă doi bani pe aceştia şi că, din punctul lui de vedere, n-au decât să rămână toţi şomeri.

Am martori pentru declaraţiile lui. I-am mai spus că presa ne va ataca pe amândoi dacă se întâmplă ceva cu Rodipet. Mi-a răspuns: "Nu îmi pasă!"

Editorii, în schimb, au preferat să păstreze tăcerea asupra ceea ce Monitorul Oficial a întreprins împotriva "Rodipet". Monitorul Oficial nu vrea să plătească la fel ca toată lumea 35%. Li s-a ordonat să îmi facă probleme.

Mi-au cerut 400.000 de euro mită ca să mă lase în pace.

Am refuzat. De atunci, am primit tot felul de ameninţări. Am semnat o serie de bilete la ordin şi mi-au spus că voi fi arestat pentru ele. Le-am spus că atunci când voi fi arestat, voi spune doar adevărul despre campania oraganizată împotriva Rodipet, despre mafia din sistem şi despre şantajul la care am fost supus.

Am vrut să fiu cu conştiinţa curată: în faţa mea sunt 3.000 de angajaţi, numeroase facturi de plătit pentru utilităţi. Tot timpul am vrut ca societatea să continue să funcţioneze. În momentul în care în societate au intrat bani, am decis, şi probabil că voi merge şi la puşcărie pentru asta, să plătesc salariile a­ngajaţilor mei mai întâi.

Îmi pasă de angajaţii mei mai mult decât oricui altcineva din acest guvern. Le ştiu problemele sociale, ştiu că cei care au rămas să lucreze aici sunt oameni muncitori. Ei sunt prioritatea mea.

În al doilea rând, trebuie să plătesc facturile la electricitate, gaze şi telefonie. Firmele acestea nu te înţeleg, nu te aşteaptă, dar societatea trebuie să continue să fu­ncţioneze.

Ieri, am decis să închidem 10 pos­turi telefonice din 20.

De asemenea, trebuie să plătesc motorina pentru maşini pentru că trebuie să putem distribui presa în continuare. Şi banii care ne mai rămân îi plătim editorilor care au fost alături de noi şi care ne-au înţeles.

Cred că din ianuarie - februarie, anul acesta, nu am mai avut bani să plătesc taxele. Suntem în plină criză financiară. Am trimis adrese la AVAS, la guvern, la preşedinţie cerând ajutor. Aici ar putea fi o bombă socială. De fiecare din cei 3.000 de angajaţi ai noştri depind cel puţin alţi 3-4 oameni, astfel încât aproximativ 12.000 de români ar putea fi afectaţi dacă "Rodipet" nu supravieţuieşte.

Le-am spus: "Dacă "Rodipet" se prăbuşeşte, aşa cum încearcă să forţeze câţiva editori acum, cine va mai distribui presa în toată ţara?"

Personal, controlez aproape 60% din "Rodipet", restul fiind deţinut de mai mulţi investitori. Ne gândim să dăm statul român în judecată, indiferent cât va dura sau dacă vom reuşi să ne recuperăm banii investiţi.

Ce se va întâmpla cu angajaţii, cu familiile lor? Dacă "Rodipet" se prăbuşeşte, ce se va întâmpla cu micii editori?

Dacă societatea dă faliment, editorii vor veni la masa credală. Se vor vinde activele companiei, de obicei, executorii le vând la 20% din valoare sau chiar mai ieftin. Probabil că editorii de presă nu îşi vor mai putea recupera banii. Aşa că automat, aceştia vor intra în faliment.

Cine va supravieţui în aceste condiţii? Cine va avea bani, "Adevărul", etc. ... Aştept să vină administratorul desemnat de AVAS să îi spun adevărul: dacă nu va injecta bani acum, când AVAS a fost reînscris ca acţionar, foarte mulţi oameni vor fi afectaţi.

Care este rolul Guvernului?

Pacea socială...

Reporter: Nu ar putea fi considerat ajutor de stat?

Hassan Awdi: Nu, în orice ţară din Uniunea Europeană, se consideră că statul trebuie să ajute orice companie care are un anumit număr de angajaţi. Rodipet ar putea fi una dintre cele mai bune companii din România dacă nu aş mai fi hăituit.

Anul trecut, am discutat cu reprezentanţii unei companii similare din Grecia care mi-au spus că au vânzări enorme în condiţiile în care Grecia are o populaţie de doar 11 milioane de locuitori. Am făcut atunci o greşeală pentru că nu am prevăzut această criză: am negociat cu aceas­tă companie v­â­nzarea a 25% din Rodipet pentru 45 de milioane de euro, însă nu am ajuns la un acord.

Dacă aş putea să mai vând din proprietăţile mele acum, dacă aş găsi un cumpărător, nu aş ezita. Am făcut acest lucru în ultimii cinci ani şi aş face-o din nou. Visul meu este să listez "Rodipet" la Bursa din Londra.

O singură companie din România este listată la Bursa din Londra: "AD Pharma". Este o companie românească, cu management libanez.

Văd că toţi editorii stau şi aşteaptă. Anul trecut, am fost uluit de egoismul multor editori şi al Clubului Român de Presă.

Reporter: Cum a fost întâlnirea cu CRP?

Hassan Awdi: Nu ne-am întâlnit niciodată, nu vor să se întâlnească cu noi, vor doar să ne atace. Noi avem un protocol cu ei care stipulea­ză următoarele: în primul rând, trebuie să plătesc datoria către editori, lucru pe care l-am făcut în 2004, apoi trebuie să accept să distribui toa­te publicaţiile fără discriminare şi, în ultimul rând, dacă vreau să vând Rodipet trebuie să întreb editorii, mai întâi, dacă vor să îl cumpere. Astea sunt obligaţiile mele. Obligaţia lor este să susţină "Rodipet" în vederea reglementării pieţei şi să facă lobby pentru companie. Cuvântul "lobby" este menţionat în protocol. Nu au făcut niciodată aşa ceva, nu ne-au ajutat deloc.

Reporter: Ce înţelegeţi prin "reglementarea pieţei"?

Hassan Awdi: Stabilirea unui preţ de copertă minim sub care nu poate vinde niciun editor.

Vă dau un exemplu: în Liban, instituţia omoloagă CRP a reacţionat foarte vehement când un om de afaceri saudit, foarte bogat, a vrut să intre pe piaţa libaneză cu o publicaţie pe care o dis­tribuia pe gratis. Cei din Liban au interzis sauditului nu numai să ofere acel ziar gratis, dar i-au impus să îl vândă la un preţ mai mare decât preţul minim stabilit acolo.

În România, există unii editori care vor să facă acelaşi lucru, să-şi vândă publicaţiile aproape gratis. Şi apoi mie îmi cer să le distribui. Dacă refuz, mă fac terorist.

Reporter: Conflictul cu "Adevărul Holding"... ?

Hassan Awdi: "Adevărul Holding" a mituit unii dintre angajaţii de la vârf ai "Rodipet" şi i-a pus să lucreze pentru ei, ca spioni.

Aşa s-a î­n­t­â­mplat cu unul dintre foştii directori generali ai "Rodipet", Costel Postolache. Acesta a semnat un contract special cu "Adevărul Holding", neautorizat de mine sau de Consiliul Director al "Rodipet", prin care favoriza "Adevărul" faţă de alţi editori, deşi noi avem un contract standard cu toţi editorii.

Acel contract aducea pierderi foarte mari companiei.

Când am aflat şi am vrut să rezolv situaţia, m-am trezit pe cap cu un avocat care m-a ameninţat că este avocatul personal al lui Dinu Patriciu şi aşa mai departe. Vorbea cu mine ca şi cum era Goliat, iar eu David.

I-am spus că acel contract era unul fals, că mi-au mituit angajaţii - doi dintre foştii directori ai Rodipet lucrând deja pentru ei,ca angajaţi.

Se pare, însă, că nu au reuşit să îl recompenseze pe fostul director general al companiei, pentru că, în final, nu l-au angajat.

"Adevărul Holding" a luat decizia să ne trimită să distribuim doar publicaţiile lor neprofitabile. Noi ne-am opus: ori ne dau toate publicaţiile, ori niciuna. Şi, în final, am refuzat să le mai d­istribuim vreo p­ublicaţie.

Ulterior, i-au trimis la sediul "Rodipet" pe fotografii de la "Click", au î­n­cercat să facă mare scandal cu directorul nostru de expediţie şi apoi au scris în ziar că Hassan Awdi este un terorist.

Eu însumi nu mai ştiu cine sunt şi ce sunt: au scris că sunt agent al Hezbollah-ului, dar şi că lucrez pentru serviciile de securitate franceze. Mâine poate vor scrie că sunt agent Hezbollah, dar lucrez şi pentru Mossad.

Noi, străinii, venim aici ca să facem şi ceva bun, nu venim doar pentru bani. Bani poţi să faci şi în Africa, poţi să faci peste tot în lume. Şi cum suntem recompensaţi­? Ni se spune că suntem terorişti. Câteodată lucrez şi 18 ore pe zi. Ce fac? Credeţi că fur? Nu. Construiesc companii, am construit Liberty Center, vreau să fac cât mai multe.

Reporter: Cum merg celelalte companii din grup?

Hassan Awdi: În acest moment, din cauza crizei internaţionale, niciuna dintre companii nu face bani. De fapt, avem pierderi peste pierderi. Singura activitate profitabilă în acest moment o reprezintă investiţiile în Real Estate din Liban.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Numai minciuni.sa de bani la angajati si dupa aia sa se duca unde vrea poate sa plece la el in liban sa vanda camile ca asa poate face bani

    1. vad ca doar iti place sa vorbesti fara cap, cred ca vb ca sa ai ce sa comentez, n-ai ce face

    Am fost disponibilizata din luna iunie,fara drept de somaj (deoarece nu sa platit la stat)si am salariul blocat din luna aprile. Cand i-mi voi primi drepturile cuvenite?

    eu lucrez la rodipet, central, si se stie in toata firma cati bani se invart pe degetele dlui awdi. fratele lui are in cartierul baicului o vila in fata caruia este parcat mereu seara un hummer h2 si un chrisler roadster galben. plus ca hassan awdi are o vila in pipera care dupa parerile angajatilor care au avut ocazia sa o viziteze, depaseste pretul de 2 milioane de euro...

    de unde au venit acesti bani ? 

    poate ca are si el partea de dreptate, dar nu in totalitate.

    eu m-am angajat acolo sa muncesc... am aproape 2 ani vechime, si pana in jurul lui septembrie nu au fost probleme, dar s-a stricat totul brusc. 

    Prioritatea sunt angajatii? Nu am luat nici banii pe mai (si tichete de masa din ianuarie). Avem datorii uriase din cauza ca nu ne luam salariile la timp. Domnule Hassan platiti-ne salariile la zi daca tineti la anagajati. Daca faceati acest lucru ar fi fost mult mai multi alaturi de dvs.

    1. Cred ca in aceasta problema o parte de vina o au si unii angajati care nu numai ca nu si-au desfasurat activitatea corespunzatoare si ma refer aici la auditori, care nu au incheiat multe inventare dar nici nu au reusit sa recupereze debitele de la gestionari care au avut minusuri foarte mari. De asemenea cred ca managementul la distanta este benefic doar printr-un control riguros asupra intregii activitati si imputarea minusurilor celor vinovati.

      esti un dobitoc! vino in locul in nostru sa vezi cum e!

      S-a gandit veodata dl Hassan ca trateaza oamenii ca pe niste sclavi.Ce face acum cere mila?de la cine,de la cei de care si-a batut joc in ultimii 5 ani?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb