Hassan Rouhani: Acordul cu marile puteri recunoaşte dreptul Iranului de a purifica uraniu

Ziarul BURSA #Internaţional / 6 aprilie 2015

Actualizare 08:49 Barack Obama: "Acordul nuclear nu ne face să abandonăm Israelul"

"Un Israel slăbit ar fi un «eşec» al preşedinţiei mele"

Preşedintele american Barack Obama a declarat că stabilirea unui acord nuclear cu Iranul nu înseamnă că SUA vor pierde superioritatea militară sau că vor renunţa la protejarea Israelului, transmite Reuters.

"Suntem suficient de puternici pentru a putea testa aceste propuneri fără să ne supunem la riscuri", a spus Obama, într-un interviu publicat duminică de New York Times.

"Bugetul de apărare al Iranului este de 30 de miliarde dolari", a comentat Obama: "Bugetul de apărare al SUA este de 600 de miliarde dolari. Iranul înţelege că nu se poate lupta cu noi".

''Aş considera un eşec din partea mea, un eşec fundamental al preşedinţiei mele, dacă în timpul mandatului meu sau ca o consecinţă a activităţii depuse de mine Israelul ar deveni mai vulnerabil'', a declarat preşedintele american.

Liderul de la Casa Albă a menţionat că un Israel slăbit ar însemna nu doar un eşec strategic, ci şi un eşec moral, şi a adăugat că niciun dezacord între SUA şi Israel nu ar putea distruge ceea ce le uneşte.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat de mai multe ori acordul-cadru în domeniul nuclear dintre Teheran şi ţările din Grupul "5 plus 1" (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania), pe care îl consideră un "acord foarte prost", susţinând că în virtutea acestuia Iranul îşi va menţine o infrastructură nucleară extinsă.

Obama şi Netanyahu au avut divergenţe şi cu privire la procesul de pace din Orientul Mijlociu, în contextul în care Israelul se opune creării unui stat palestinian independent cu capitala în Ierusalimul de Est, iar Washingtonul încearcă găsirea unei soluţii bazate pe coexistenţa a două state (unul israelian şi unul palestinian).

(Elena Deacu)

---

Acordul preliminar cu marile puteri recunoaşte dreptul Iranului de a purifica uraniu în scopuri civile, crede preşedintele iranian, Hassan Rouhani, citat de USA Today.

"Unii cred că fie trebuie să luptăm împotriva lumii, fie trebuie să ne predăm marilor puteri. Noi spunem că nu este niciuna dintre variante. Există şi o a treia cale: putem coopera", a subliniat Rouhani.

Iranul şi marile puteri (P5+1 - SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania) au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian. Potrivit unor surse occidentale, regimul islamist de la Teheran ar urma să suspende cu 66% actualele capacităţi de purificare a uraniului, iar activităţile nucleare iraniene ar urma să fie monitorizate timp de zece ani. Negocierile au fost prelungite, noul termen-limită fiind stabilit pentru 30 iunie. Occidentul şi Israelul acuză Iranul că încearcă să fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Benjamin Netanyahu: Iranul trebuie să recunoască existenţa Israelului

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a cerut marilor puteri să includă în forma finală a acordului cu Iranul condiţia recunoaşterii de către Teheran a existenţei statului israelian. "Acordul final trebuie să includă recunoaşterea clară, fără ambiguităţi, a dreptului Israelului la existenţă", a declarat Netanyahu, potrivit CNN.

Premierul israelian a catalogat acordul preliminar dintre marile puteri şi Iran drept "o greşeală istorică", avertizând că este "ameninţată existenţa Israelului".

Netanyahu a exprimat "preocupare" privind acordul de principiu pe tema programului nuclear iranian, cerând reducerea "semnificativă" a activităţilor atomice iraniene.

"Orice acord cu Iranul trebuie să reducă semnificativ capacităţile nucleare iraniene şi să oprească terorismul şi agresiunile", a declarat Benjamin Netanyahu, care a cerut în repetate rânduri Statelor Unite să blocheze activităţile nucleare iraniene.

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a confirmat că Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian precizând că sancţiunile impuse Teheranului ar urma să fie atenuate.

"Am ajuns la soluţii privind parametrii-cheie ai programului nuclear iranian, în cadrul unui plan comun de acţiuni", a spus Federica Mogherini, citată de CNN, potrivit Mediafax.

Capacităţile Iranului de purificare a materiilor prime nucleare vor fi limitate, singura centrală de îmbogăţire a uraniului urmând să rămână Natanz, a explicat Mogherini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb