Populaţia va primi 20% din energia electrică la preţul pieţei libere, iar 80% din consum va fi facturat la preţ reglementat, începând cu 1 ianuarie 2014, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
De la 1 iulie 2013, populaţia primeşte 10% din energie la preţul pieţei libere, iar pe factură a apărut o nouă categorie de consum, respectiv consumul de energie activă concurenţială, care arată cantitatea de energie luată de pe piaţa liberă şi preţul acesteia, informează Agerpres.
Măsura face parte din procesul de liberalizare totală a pieţei de energie, care prevede creşterea graduală, până la 31 decembrie 2017, a cantităţii de energie la preţul pieţei. Începând cu această dată, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti tarife reglementate, iar restul vor negocia direct cu furnizorii preţurile pe care le vor achita. Potrivit lui Havrileţ, pe parcursul anului viitor vor fi bifate două etape din acest calendar.
Preşedintele ANRE a explicat: "La 1 ianuarie 2014, consumatorii casnici vor primi 20% din consum la preţul de pe piaţa liberă, iar la 1 iulie 2014 ponderea va creşte la 30%. Acest lucru nu înseamnă neapărat şi o majorare a tarifului final. Acesta depinde de evoluţia preţului pe piaţa liberă. De exemplu, acum, preţul pe piaţa liberă este doar un pic mai mare decât cel reglementat".
Calendarul va continua cu pragul de la 1 ianuarie 2015, când 40% din energie va fi la preţul pieţei, urmând ca la fiecare început de semestru ponderea să mai urce cu 10%.
Tariful componentei de piaţă concurenţială (CPC) a fost introdus pentru prima dată la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii industriali. Din datele ANRE, în primele 10 luni de aplicare a tarifului CPC la aceşti consumatori s-a constatat o creştere de preţ de aproximativ 1% faţă de situaţia în care s-ar fi menţinut tariful reglementat pentru tot consumul.
Conform metodologiei elaborate de ANRE, tariful CPC este calculat de furnizor pe baza achiziţiei de energie electrică exclusiv din piaţa concurenţială, "cuprinde costurile cu achiziţia energiei electrice din pieţele competitive centralizate, precum şi costurile serviciilor asociate ale acestei energii furnizate la consumator (costuri de transport, sistem, distribuţie, furnizare - n.r.)" şi este avizat de autoritatea competentă (ANRE).
Pentru consumatorii casnici, în intervalul 1 iulie - 31 decembrie 2013 tariful reglementat se aplică pentru 90% din consumul realizat, în timp ce componenta de piaţă concurenţială (CPC) se aplică pentru 10%.
"În condiţiile în care, începând cu 1 iulie 2013, tarifele de furnizare au fost reduse cu circa 1,3%, estimăm că introducerea CPC va conduce la o creştere a preţului final la energia electrică mai mică de 0,5%", au anunţat, recent, ANRE. "Această modalitate de eliminare a tarifelor reglementate se face sub stricta monitorizare a ANRE şi are ca scop evitarea creşterii bruşte şi semnificative a preţurilor la consumatorii finali de energie electrică până la eliminarea completă a tarifelor reglementate, respectiv 31.12.2013 pentru consumatorii non-casnici şi 31 decembrie 2017 pentru cei casnici, în conformitate cu prevederile Memorandumului de înţelegere semnat de România", a mai precizat, recent, ANRE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de lucyan în data de 19.09.2013, 12:11)
normal ca acest lucru nu inseamna neaparat o crestere a facturii, aceasta putand fi char mai mica...numai ca romanii s-au obisnuit cu astfel de declaratii menite doar de a tempera societatea civila, de a nu incepe proteste, cresterea graduala a cantitatii de energie la pret liber avand acelasi rol...
cand etapa va fi definitiva se vor definitiva si preturile, mai ales ca depinzi de energie electrica, nu ai cum sa zici ca faci economie...
la fel s-a intamplat si cu gazele , si cu carburantii, le-am privatizat, ne bucuram ca vor dispare firme capusa, ca apare concurenta loiala, ca preturile vor scadea, ca d'aia este concurenta, cand colo ne-am trezit cu niste preturi uriase in raport cu veniturile, aliniate la nivel european, un alt motiv folosit mereu pentru a justifica preturile nejustificate...
acum se incepe cu cresterea cantitatii de energie electrica primita la pretul pietei, care nu este cu mult mai mare decat pretul reglementat, dar deja ue ne someaza sa privatizam unitati din domeniu si maine-poimaine ne trezim si cu preturi europene, dupa privatizare