HEI! PRESA! SE SCHIMBĂ LUMEA!

MAKE
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 septembrie 2011

HEI! PRESA! SE SCHIMBĂ LUMEA!

Stimaţi colegi, planeta se află într-o perioadă crucială - Lumea noastră, a tuturor, este pe cale să se schimbe.

Falimentul Greciei este o certitudine în tot mai multe discursuri europene, Danemarca, Finlanda şi Germania ridicând pretenţii care frizează fragmentarea acestei ţări suverane, membră a Uniunii Europene.

Ideea dezintegrării Zonei Euro se găseşte în scenariile rulate prin cancelariile occidentale, fiind subiect de calcul, într-un Raport al Union des Banques de Suisse, privitor la costurile exorbitante ale ieşirii din moneda europeană.

Acelaşi Raport lansează ideea că dezintegrarea Zonei Euro face loc războiului în Europa, o ameninţare care netezeşte o altă idee, lansată de cancelarul Germaniei, Angela Merkel şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, pentru unificarea politică a Uniunii Europene, într-un stat cu guvern propriu.

Spectrul războiului a defilat luni, în Marea Egee, unde Turcia şi Grecia (ambele, membre NATO) au desfăşurat fregate de război şi submarine poziţionate pentru luptă, unele contra celorlalte, în conflictul explorării zăcământului de gaze şi ţiţei de către o companie americană (cu sprijinul Israelului), găsit în apele Ciprului, estimat că ar fi cel mai mare din cele explorate în ultimii zece ani, capabil să satisfacă necesităţile Statelor Unite, timp de un an (un submarin rusesc, privit de greci drept aliat, a parcurs Marea Mediterană, în drum spre zona de conflict, care s-a amânat prin intervenţia europeană şi în urma discuţiei telefonice la nivelul premierilor din Grecia şi Turcia).

Statele Unite lansează, în disperare de cauză, un program guvernamental pentru crearea de locuri de muncă, încovoiate sub povara unei datorii la care economia americană nu poate face faţă.

Investitorii îşi retrag banii din băncile europene, speriaţi de slăbiciunea lor (preşedintele american Barack Obama a declarat, luni, că lumea este speriată de incapacitatea băncilor europene să reintre în funcţiune), slăbiciune generată de achiziţia obligaţiunilor emise de state precum Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Spania, Portugalia, despre care se ştie că nu sunt capabile să şi le onoreze (Grecia a anunţat oficial că statul nu mai are bani să funcţioneze, pentru luna octombrie, când speră să primească 8 miliarde de euro).

Dar, toate monedele majore, începând cu Euro şi Dolarul, prezintă ris-curi extrem de ridicate, astfel că investitorii nu ştiu unde să fugă cu banii lor, iar consultanţii se străduiesc să inventeze alte monede de refugiu (ele, de fapt, nu rezistă, decât temporar).

Proiectul capitalizării Fondului de salvare european (FESE) cu 2-3 trilioane de euro se află în faza de "idee", aprinzând vremelnic imaginaţia burselor europene, fără ca nimeni să poată spune dacă planul poate fi realizat în timp util, prin comparaţie cu violenţa şi acceleraţia evenimentelor crizei.

Şeful FMI, Christine Lagarde, a avertizat că, la momentul previzibil al declanşării colapsului financiar mondial, cataclismul va mătura întreaga planetă şi că nu există nici un ascunziş ferit, pentru nimeni.

Acest mesaj, incredibil de alarmist, nu a avut niciun ecou în presa noastră.

Televiziunile noastre continuă să se ocupe de "Gravele acuzaţii aduse lui Truică", în timp ce un ziar de ieri, cu pretenţii de seriozitate, titrează "Irina Truică şi-a ridicat fusta la tribunal ca la ginecolog", după ce a des-chis prima pagină cu titlul "De ce i se spune < chinezul > premierului Boc"; în cuprinsul ziarului nu se găseşte nici măcar o ştire despre criză.

Una dintre publicaţiile cu pretenţii de specializare financiare a deschis prima pagină de ieri cu titlul "Carrefour anunţă un nou plan de expansiune", exilând cele trei ştiri modeste despre criză în pagina 14, ca şi când problema nu ne-ar privi direct.

Pe site-ul unei alte publicaţii cu pretenţii de specializare financiară, care a renunţat să se mai tipărească şi mai există doar pe Internet, poziţia singurei ştiri despre criză se găseşte printre ultimele, jos, jos de tot.

O gazetă economică, altădată aflată în preferinţele cititorilor, publica, la deschiderea din prima pagină, titlul "Aşa optimism mai rar: Bursele cresc puternic" (un articol care nu este vreun pamflet sau vreo luare peste picior).

Organul de presă care pare să fi înţeles că gravitatea situaţiei mondiale are implicaţii ameţitoare pentru noi este PRO TV (oricât am avea motive să nu ne placă asta), alocând subiectului crizei bucăţi sănătoase din timpul rezervat ştirilor.

Dar, singure, ziarul BURSA şi o televiziune nu pot acoperi necesitatea de informare a publicului asupra unui fenomen cum este această criză, care evoluează într-atât de amplu, divers şi accelerat, încât taie respiraţia şi excede redacţiile unor organizaţii de presă cu mult mai îndelungată tradiţie din lume.

Alaltăieri dimineaţă, moderatorii postului de televiziune britanic BBC au rămas fără grai la comentariul brokerului independent Alessio Rastani, care a spus: "Credeţi că guvernele statelor conduc lumea? Nu, Goldman Sachs conduce lumea!"

BBC nu este blogul vreunui obsedat de influenţă malefică iudeo-masonică.

Iar Alessio Rastani a adăugat: "Această criză este un cancer, dacă pur şi simplu stăm şi aşteptăm întruna să treacă, se va întâmpla la fel ca în cazul cancerului, va creşte până va fi prea târziu!".

Încă o dată: BBC este BBC!

Aceeaşi bancă elveţiană Union des Banques de Suisse, care ne-a avertizat cu două săptămâni în urmă asupra pericolului războiului civil în Europa, a revenit, ieri, cu un Raport despre trei scenarii ale desfăşurării, în continuare, a crizei, începând prin a afirma că am intrat într-o nouă fază, extrem de periculoasă.

Este o perioadă diferită de altele.

În general, noi, ca popor, suntem obişnuiţi cu crizele.

Trăim în criză de când ne-am născut şi un avertisment cum este acesta de faţă poate să ni se pară exagerat: este un mesaj negativist, "ne strică Karma", preferăm o ştire despre divorţul lui Pepe - este mai normală şi ne putem vedea de treabă, mai departe, netulburaţi.

Dar, într-adevăr, acum este ceva diferit.

Pericolele au crescut dincolo de nivelul la care puteau fi ignorate.

Speranţa detensionării încă mai subzistă, dar proporţia ei s-a subţiat într-atât, încât este impardonabil ca publicul să nu ia cunoştinţă de pericolul la care este expus şi să fie luat prin surprindere, dacă, Doamne fereşte!, va fi lovit cu puterea la care se aşteaptă finanţiştii lumii.

În subiectul crizei, autorităţile noastre se află într-o condamnabilă tăcere - declaraţiile anemice de joi, ale preşedintelui Traian Băsescu, la postul de televiziune B1 ("Sentimentul meu este - chiar dacă nimeni nu poate previziona - că în 2012 există un risc major de revenire a recesiunii"), minimalizează alarma, când adevăratul pericol este ca planeta să intre nu în "recesiune", ci de-a dreptul într-o depresiune mai gravă decât cea din anii '30 ai secolului trecut.

În aceste condiţii de lipsă de responsabilitate şi reacţie a autorităţilor noastre celor mai înalte, presa ar trebui să-şi îndeplinească vocaţia cetăţenească.

Nu ne mai interesează calitatea autorităţilor.

Nu mai sunt condiţii pentru asta.

Importantă, acum, este calitatea presei, în slujba cetăţenilor.

Fundamentul crizei

Produsul intern brut al planetei: 50,1 trilioane de dolari

Datoria totală a planetei: 1,15 cvadrilioane de dolari

NOTA 1

- cvadrilion (în engleză) = un milion de trilioane

NOTA 2

- Îndatorarea globală nu poate fi calculată cu acurateţe nici măcar de FMI; variantele care circulă sunt într-atât de diferite ca ordin de mărime, încât cifra publicată aici, fiind cea mai severă întâlnită în cursul documentării noastre, a dobândit statutul de "cifra noastră favorită", ca să sugereze că, de fapt, nu există nicio ieşire din criză; desigur, alte cifre (care sunt veridice) nu ar ilustra o astfel de disproporţie absurdă, dar nu ar face în nici un chip mai rezonabilă această criză plină de absurd.

Singurul raţionament posibil în faţa celor două cifre - a datoriei globale enorme, vizavi de producţia neînsemnată a planetei - este că sistemul economic mondial nu funcţionează şi că orice soluţie financiară este un paliativ. Că, în realitate, lumea trebuie să se schimbe.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Draga Make, ai dreptate.Dar nu uita niciodata acea vorba veche:' Lasa - ma... ca merge si asa"...

    1. Daca citesti atent, observi ca Make ti-a prevazut replica si ca nu ti se adreseaza tie, ci colegilor din presa.

      Mai nou sunt pasiont de astrologie,Articolul lui ake este super si adevarat. Dar daca esti nascut in Rac si lucrezi si la BVB, garantata ai reteta succesului. Exista un trio de lingai incredibili in aceasta zodie. Reta nu poate fi..decat rusine. Desigur exista si exceptii printre tradatori si lingai. Lumea nu se poate shimba in conditiile astea. Dar faptele si gandirea..DA

      obsedati...

      eu colega as spune sa nu le mai raspunzi. si daca le vei raspunde totusi , as face-o cu o gluma....ce ar spune daca si-ar aminti ca au o colega/coleg care a facut numai bine colegilor si era/ete draguta si dragalasa? Ar spune desigur..Sarumana! Acum hai sa-i vedem pe tradatori si lingai.

      Nici vorba! Stiu insa ca oameni buni sunt ca ingerii nu se pot supara pe cei rai/prosti/lingai si tradatori.

    Nu este adevarat.

    De fapt omenirea se afla intr-un proces de re-reglare dupa excesele anilor 90. 

    Aceasta se face prin criza, la ora actuala reactia fiind superioara crizei bruste din 2008. 

    Apropiati ai cercurilor financiare, mai ales de fapt de peste Ocean discuta de razboi si revolutii, ca si Marx, dar de fapt interesul este de a-si deplasa afacerile paguboase financiare pe baze noi.

    Pacat ca se intra in acesta manipulare. 

    Nu este adevarat.

    De fapt omenirea se afla intr-un proces de re-reglare dupa excesele anilor 90. 

    Aceasta se face prin criza, la ora actuala reactia fiind superioara crizei bruste din 2008. 

    Apropiati ai cercurilor financiare, mai ales de fapt de peste Ocean discuta de razboi si revolutii, ca si Marx, dar de fapt interesul este de a-si deplasa afacerile paguboase financiare pe baze noi.

    Pacat ca se intra in acesta manipulare. 

    1. Radu ai dreptate. Dar incearca sa-mi explici ce inseamna manipulare? Si as continua cu defaimare si toate derivatele? Subiect de mare interes intr-un loc din piata de capital.

      Un cvadrilion este egal cu 1000 trilioane sau cu 1.000.000 bilioane (sau miliarde).Asta inseamna ca in prezent omenirea si-a cosumat in avans produsul pe 20 de ani.Catastrofal,dar credibil.Altfel,ar fi vorba de 20.000 de ani.Asurd.

      A consumat in avans de unde? Mama Pamant avea banii astia ingropati si noi oamenii i-am furat, sau cum?

      Nu vedeti ca logic ati fost bagati intr-o fundatura?! 

      Produsul ala consumat nu a fost produs tot de noi?

      Raspunsul meu pentru cine intelege este: banii au fost hartii neacoperite de valoare, dar au purtat si POARTA inca dobanzi acoperite de munca si agoniseala noastra a tuturor. 

      Daca ai un venit de 10.000 de euro pe an si ai de platit pentru masina ,la banca.un credit plus dobinda de 15.000 euro ti-ai " mincat prdusul " in avans cu 1,5 ani.Genul acesta de consum in avans reprezinta,.probabil,10-15% dindatoria totala.restul cred ca se datoreaza bancilor care au livrat publiului hirtii de valoare gonflata,in special bani cibernetici si au primit bani reali

    1 cvadrilion inseamna 1000 de trilioane. Floriane, corecteaza nota 1.

    1 cvadrilion inseamna 1000 de trilioane. Floriane, corecteaza nota 1.

    1. DEX:CVADRILIÓN, cvadrilioane, s. n. O mie de trilioane. [Pr.: -li-on] – Din fr. quadrillion.

      Comentariu: Definiția pare incorectă. De fapt, toate definițiile acestor multipli sunt inconsecvente. Dacă consultăm Larousse, constatăm: bilion = 1012, trilion = 1018, cvadrilion = 1024, cvintilion = 1030, sextilion = 1036, septilion = 1042.  

      DN: CVADRILIÓN s.n. Număr egal cu un milion de trilioane. [Pron. -li-on, var. catrilion, cuadrilion s.n. / cf. germ. Quadrillion, fr. quatrilion].  

      MDN: CVADRILIÓN s. n. un milion de trilioane. (< engl. quadrillion)

      In comentariul de mai sus, cifra "1012" semnifica "10 la puterea 12" si tot asa mai departe ("1018"= 10 la puterea 18, etc.)

      De fapt, stii unde se strica treaba? La miliard. Conform standardelor SUA, bililion e 10 la a 9-a. Conform standardelor UK si continentale, billion e 10 la a 12-a (si 10 la a 9-a e milliard). E o zapaceala totala...

    Chiar si fara acuratete, e exagerata datoria totala de 22 de ori mai mare decat GWP (gross world product). Ar trebui ca media (geometrica) a datoriei totale in PIB-ul unei tari sa fie de 2200%. Aiurea. Cele mai datornice tari din lume (Japonia si Anglia) au undeva in jur de 470% total debt to GDP ratio. Ceea ce oricum e grav, dar pana la 2200% mai e cale lunga.

    1. Articolul nu a specificat la ce fel de datorie se refera - datoria externa, datoria externa plus cea privata plus a nerezidentilor ori alt fel de datorie. Este probabil ca sursa cifrei se refera la orice fel de datorie, la toata.

      Articolul, insa, a precizat ca cifra pare absurda (apropo - cifre asemanatoare se gasesc in alte trei surse, dar aceasta este cea mai umflata) si ca este relatata doar pentru expresivitate.

      Dar, chiar daca am lua intelesul romanesc al cvadrilionului, de o mie de trilioane, PIB-ul planetei de 50 de trilioane n-ar putea satisface necesarul. 

      Eu nu pot sa ma imprumut la banca mai mult de 50% din salariu (PIB-ul meu), nu ma lsa banca. Si bine face. Dar pe Statul X de ce il lasa? Fiindca face profit bun pe termen scurt. Banca. Dar mai ales conducerea ei, prin bonusuri. Pe termen lung pierde. Banca. Conducerea nu. Faina logica asta. Protestatarii din Grecia ar trebui sa protesteze impotriva ambasadelor tarilor de unde au venit cele mai mari investitii in bonduri grecesti, dar se pare ca sunt cam dezorientati. De foame.

      Alta sursa: datoria totala contractata pe glob se ridica la 0,9 cvadrilioane.

    Nea Make,booon,corect ce zici,sunt de acord cu matale si hai sa-i zguduim nitel pe ziaristi care, dupa parerea mea sunt neprofesionisti ( d-aia alearga dupa Pepe, Oana , etc.). Sa luam o tema si sa o analizam pe toate partile, pana o facem praf. Exemplu : RAZBOIUL . Boooon ! Facem razboi si ce ? Va rog analizati, despicati, suciti, invartiti tema pe toate partile, dar strict la tema, nu cum vad pe comentarii ca ne inpotmolim la bilioane, catralioane, facand care mai de care pe desteptul cel mai mare. Cu stima,NC.

    1. Razboiul se afla in logica acestei situatii a datoriilor enorme, imposibil de satisfacut. Sub razboi, se sterge gaura nerecunoscuta de oficiali, care indica faptul ca sistemul nu functioneaza. Economia de razboi reaprinde iluzia functionalitatii, iar prada de razboi acopera golurile ramase din neplata datoriilor. Un razboi care implica Grecia este cea mai logica solutie pentru Uniunea Europeana.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb