Hellvig: "Jaf cu banul public" la Ministerul Dezvoltării

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Politică / 24 iulie 2012

 Elena Udrea a fost ministru al Dezvoltării Regionale în perioada decembrie 2009- februarie 2012.

Elena Udrea a fost ministru al Dezvoltării Regionale în perioada decembrie 2009- februarie 2012.

Auditul din Ministerul Dezvoltării pentru perioada 2009-2012, la Compania Naţională de Investiţii (CNI) şi Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) arată că a avut loc un "jaf cu banul public", a declarat, ieri, într-o conferinţă, ministrul Eduard Hellvig. Rezultatele controalelor activităţii ministerului (n.r. sub conducerea Elenei Udrea şi a lui Cristian Petrescu) vor fi transmise DNA, Parchetului şi Ministerului de Interne, a precizat domnia sa. "Avem de-a face cu un dispreţ pentru banul public, dar şi pentru cetăţean", a mai spus Hellvig.

CNI: Riscuri majore privind selecţia constructorilor, probleme la licitaţii

Rapotul de audit transmis ziarului BURSA de către Ministerul Dezvoltării arată că sumele solicitate de CNI pentru derularea investiţiilor finanţate prin aceste programe au fost mult mai mari decât alocările bugetare anuale. Raportul indică riscuri majore privind selecţia constructorilor, care sunt generate de capacitatea (operaţională, tehnică, financiară) de a realiza obiectivele de investiţii.

Concluziile auditului sunt: "Prin criteriile privind capacitatea ofertanţilor nu s-a avut în vedere faptul că un ofertant poate participa la mai multe licitaţii şi în aceste condiţii capacităţile să fie dimensionate în mod corespunzător. Acest neajuns a condus la contractarea de anumite firme a mai multor obiective de investiţii, iar unele dintre acestea manifestă întârzieri în implementare, sau au intrat chiar în insolvenţă. În perioada 2009-2012 au fost anulate 33 de proceduri de achiziţii. Principalele motive ale anulării procedurilor de achiziţii au fost încălcarea principiului transparenţei, neasigurarea fondurilor necesare, abateri de la prevederile legale, oferte neconforme".

Ministrul Hellvig a mai arătat, ieri, că preţul investiţiei pe metru pătrat diferă de la un program la altul şi chiar în cadrul aceluiaşi program. Cele mai mari preţuri se înregistrează la programele Bazine de înot (8.577 lei/mp-Otopeni) şi Patinoare (5.634 lei/mp). Diferenţele cele mai mari sunt în cadrul programului Reabilitare aşezăminte culturale (592-1.660 lei/mp).

Conform sursei citate, au fost efectuate decontări, pentru contracte încheiate de CNI în anul 2009, pentru obiective de investiţii privind programul "bazine de înot, pentru procurări de materiale, la care stadiul fizic de execuţie al contractului în luna mai 2012 este "0". La acest capitol, auditul a dat ca exemple contractele pentru bazine de înot semnate cu Ecostrade SRL (peste 10 milioa-ne lei), Termogaz Haţeg (4,6 milioane lei) şi Dafora (4,8 milioane lei).

Pentru anumite obiective de investiţii, valoarea contractelor a crescut substanţial, deşi lucrările au întârzieri între 100 şi 300 de zile (exemplele date de raportul de audit vizează lucrările acordate firmelor Bella Consulting Construction, European Hidroconstruct, Moldocor).

O firmă cu un angajat, câştigătoarea multor licitaţii

Raportul de audit al ministrului Dezvoltării, Eduard Hellvig, detaliază, printre altele, cazul sălii de sport de la Liceul Teoretic Victor Babeş, obiectiv câştigat de SC European Hidroconstruct SRL în asociere cu o altă firmă. Preţul oferit de constructorul selectat a fost mai mare decât al altor constructori, ale căror oferte mai mici au fost respinse, pe motiv că erau necorespunzătoare.

În prezent, termenul de finalizare este depăşit, stadiul de execuţie este de 50%, iar decontările şi plăţile sunt în plus cu 16,5%. Sursa citată arată că European Hidroconstruct SRL era o firmă cu un singur angajat şi s-a prezentat la licitaţie în asociere cu o altă firmă. Dar în Acordul de Asociere, European Hidroconstruct se angajează la o contribuţie tehnică, financiară şi profesională de 99% din lucrare, iar cealaltă firmă 1%.

European Hidroconstruct este fos-ta European Serv Catering SRL, conform raportului de audit. European Serv Catering SRL a participat şi şi-a adjudecat un pachet de 14 obiective de investiţii în primă urgenţă - valoare totală 5.473.740,68 lei inclusiv TVA. Pentru acest contract, toate termenele contractuale de finalizare sunt depăşite iar stadiul de execuţie este între 5 şi 100% (3 obiective din 14 sunt finalizate).

Auditorii au constatat că şi European Serv Catering SRL este societate nou înfiinţată care nu deţine individual capacitatea financiară şi tehnico-profesională pentru realizarea investiţiilor câştigate la licitaţii.

Costuri de finanţare uriaşe pentru PNDI

Auditul realizat la cererea lui Eduard Hellvig mai arată că nu a existat o strategie corespunzătoare privind realizarea PNDI, nu au fost stabilite obiective specifice şi nici indicatori specifici pentru fiecare subprogram în parte. În PNDI, în perioada 2009 - 2012, nu s-a ţinut cont de complementaritatea cu alte programe/subprograme, în special cu cele finanţate din fonduri europene (POR - Axa prioritară 2, PNDR Măsura 322), nu s-a avut în vedere concurenţa între programe care se putea produce prin intermediul derulării acestui program.

Fosta conducere a Ministerului Dezvoltării nu a ţinut cont de faptul că, aşa cum a fost proiectat programul (prin OUG), costurile anuale cu finanţarea se ridică la peste 11%, cu mult mai mari decât dobâzile plătite pentru împrumuturile obişnuite ale statului (titluri de stat, finanţări ale instituţiilor financiare internaţional - 5-7%).

Auditul arată: "Având în vedere impunerea din documentaţiile privind achiziţiile publice privind limita maximă de 35% din valoarea totală a contractului care să reprezinte costul finanţării (ceea ce reprezintă un procent de 53,84% din valoarea investiţiei), rezultă, în urma unei analize de cash-flow, un cost anual al finanţării de peste 11%. Concurenţa privind atribuirea contractelor de lucrări scade drastic în condiţiile unor licitaţii cu valori estimate foarte mari ale lucrărilor şi a modalităţii de finanţare din cadrul programului. Riscul de a nu se îndeplini condiţiile de finanţare şi implicit de realizare a lucrărilor de construcţii de către ofertanţi/constructori este foarte mare".

Cristian Petrescu: "Aşa-zisul audit al ministrului Hellvig - parte din arsenalul de petarde mediatice al USL"

Fostul ministru al Dezvoltării, Cristian Petrescu, a declarat: "Aşa zisul audit al ministrului Hellvig face parte din arsenalul de petarde mediatice lansat de USL pentru finalul de campanie pentru referendum. Ministrul dezvoltării s-a conformat solicitării oficiale şi publice a premierului Victor Ponta lansată săptămâna trecută prin care îi ameninţa pe miniştrii săi cu demiterea dacă nu ies la atac împotriva predecesorilor lor. Ce ascunde fumigena lansată astăzi de ministrul Hellvig? Plagiatul lui Ponta, căderea dramatică a leului şi criticile fără precedent ale Uniunii Europene la adresa democraţiei din România".

Domnia sa a ţinut să menţioneze, într-un comunicat, că părintele programului de construire a sălilor de sport este Adrian Năstase iar continuatorul său - Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au realizat peste o mie de săli de sport la costuri extrem de ridicate, peste un milion de euro fiecare. "Noi am găsit săli de sport în care ploua şi erau deja de neutilizat. PDL a oprit nebunia sălilor de sport, a introdus standarde clare de cost şi de construcţie. Nici o sală de sport nu a costat mai mult de 600 de mii de euro şi nici o sală de sport nu a mai fost construită în comunităţi mai mici de 5.000 de persoane. Astfel, numărul de săli de sport construite a scăzut dramatic, ajungând la câteva zeci în ultimii patru ani", a subliniat domnul Petrescu.

Serviciile de asistenţă juridică invocate de ministrul Hellvig au fost încheiate pe 8 decembrie 2008, pe ultima sută de metri de mandat al lui Laszlo Borbely, iar contractul avea o durată fixă de 4 ani. Drept urmare, acesta nu a expirat încă iar toţi miniştrii care i-au urmat în funcţie lui Borbely au fost obligaţi să lucreze cu această firmă de consultanţă juridică.

Referitor la PNDI, Cristian Petrescu a declarat: "Putem spune că acesta este cel mai mare program de dezvoltare a infrastructurii din România creat pentru a răspunde lipsei de fonduri pentru investiţii. Toate proiectele de infrastructură derulate prin PNDI se fac, în prezent pe banii constructorilor. Iar ministrul Hellvig a continuat să semneze contracte pe PNDI. Unul dintre aceste contracte este semnat cu compania TelDrum, firma apropiată lui Liviu Dragnea, secretarul general al PSD. În plus, dacă ministrul Hellvig avea vreo dovadă că s-a făcut vreun contract ilegal ar fi sesizat organele abilitate ale statului. Noi putem să vă dăm asigurări că nici un contract încheiat de Ministerul dezvoltării nu a fost încheiat ilegal".

Domnia sa acuză, într-un comunicat remis redacţiei, că în ultimele două luni, la Ministerul Dezvoltării, au fost blocate toate proiectele şi s-a mărit schema de angajaţi.

Boc despre auditul în MDRT: "Nu sunt expert în capace de toaletă"

Fostul premier Emil Boc a declarat, ieri, întrebat despre raportul de audit în Ministerul Dezvoltării (MDRT), pentru perioada 2009-2012, că nu este "expert în achiziţii publice pentru capace de toaletă" şi că l-ar interesa să ştie câte săli de sport sau bazine de înot au fost începute în guvernarea Tăriceanu.

Potrivit Mediafax, Emil Boc a subliniat: "Nu sunt expert în achiziţii publice pentru capace de toaletă, aşa cum am văzut că reprezintă unul din obiectivele raportului de audit. M-ar interesa să ştiu câte săli de sport sau bazine de înot au fost începute în guvernarea Tăriceanu şi continuate în guvernarea după 2009 şi atunci poate am avea o imagine corectă asupra acelui raport de audit".

Actualul ministru al Dezvoltării, Eduard Hellvig, a declarat că planurile de achiziţii ale MDRT pentru 2009 - 2012 au inclus cumpărarea de capace de toaletă în valoare de 15.000 de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. acesta este adevarul despre "PATA DE CULOARE "( cum denumea presedintele suspendat pe fostul ministru al dezvoltarii )

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb