Heloise Greeff, Popular Investors eToro: "Femeile au reputaţia că sunt răbdătoare şi disciplinate - trăsături foarte importante pentru un investitor de succes"

A consemnat Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 19 martie 2021

Heloise Greeff

Heloise Greeff

Numărul femeilor investitor este într-o creştere masivă, anul trecut, la nivel global procentul acestora crescând cu 400% pe platforma eToro, faţă de 2019. Totodată, datele eToro arată că global, 14% dintre clienţii platformei eToro sunt femei, iar in România, la începtul lunii februarie 12% din investitori erau femei. Totodată, procentul de femei investitor în bitcoin şi ethereum a crescut la 15% şi respectiv 12% în ultimul an, comparativ cu 10% şi respectiv 11%, faţă de începutul anului 2020.

În plus, creşterea segmentului investitorilor individuali este un trend care nu va dispărea curând, în condiţiile în care am asistat la o creştere rapidă a digitalului în toate aspectele vieţii noastre în timpul pandemiei.

Heloise Greeff, absolventă Oxford în Machine Learning, a devenit cea mai de succes femeie Popular Investors de pe eToro. Aceasta ne-a acoradat un interviu în cadrul căruia ne-a vorbit despre cum este să fii femeie într-o lume dominată de bărbaţi, despre care sunt principalele greşeli ale investitorilor individuali, dar şi despre diferenţa de aptitudini între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte investiţiile/tranzacţionarea.

Reporter: Procentul femeilor investitor prezente pe platforma eToro a crescut la nivel global cu 400%, anul trecut, faţă de 2019. Care ar fi, în opinia dumneavoastră, principalele elemente care au dus la această dinamică?

Heloise Greeff: Tehnologia le permite şi mai multor femei să investească. Accesul la informaţii online şi accesul la modul în care gândesc alţi investitori prin intermediul platformelor de social trading, ajută femeile să ia decizii cu mai multă uşurinţă.

Investiţiile realizate de investitori individuali capătă o popularitate din ce în ce mai mare şi atrag un public din ce în ce mai larg. Statistic, o mare parte a acestui public este constituit din femei. Investiţiile au fost în trecut rezervate unui club al elitelor, dar acum, pe măsură ce procesul a fost împins în online de pandemie, oricine este interesat de un anumit domeniu sau sector se poate alătura.

Reporter: Există vreo diferenţă majoră de aptitudini între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte investiţiile/tranzacţionarea? Dar de atitudine?

Heloise Greeff: Există o concepţie greşită, des întâlnită, potrivit căreia să investeşti pe bursă necesită curaj şi multe fonduri. Eu cred însă că principalul ingredient pentru investiţii este disciplina. Statistic, femeile nu îşi asumă mai puţine riscuri decât bărbaţii, deşi lucrul acesta este adesea citat drept motivul pentru care femeile nu investesc. În realitate, au nevoie de mai multe informaţii pentru a lua o decizie.

Reporter: Cum este să fii femeie investitor/trader într-o lume dominată de bărbaţi?

Heloise Greeff: Din fericire, performanţa poate fi cuantificată când vorbim de investiţiile pe bursă şi rezultatele tind să vorbească de la sine. Mi-am dat seama repede că dacă faci o treabă bună şi ai rezultate, vei fi respectat, ceea ce este uneori mai important decât să fii plăcut. În această privinţă, nu cred că are importanţă dacă eşti bărbat sau femeie.

Totuşi, cea mai mare provocare pentru mine este abilitatea de a-mi respecta propriile decizii şi de a mă impune. Domeniile dominate de bărbaţi sunt mai degrabă o construcţie a paradigmelor istorice şi culturale decât una care să se bazeze pe abilităţile unui individ. Pentru mine, a investi înseamnă să-mi cultiv curajul şi încrederea în mine pentru a-mi afirma cunoştinţele şi expertiza pe care am muncit atât de mult să le obţin. Provocările la care te supui singur sunt mai reale decât cele furnizate de munca într-o industrie dominată de bărbaţi.

Reporter: Care sunt principalele greşeli pe care le fac investitorii individuali? Cum credeţi că pot fi corectate?

Heloise Greeff: Din punctul meu de vedere o scurtă enumerare a principalelor greşeli arată astfel:

1.Să fii emoţional. Când nu deţii controlul emoţiilor tale poţi să deviezi de la strategia propusă, ceea ce te poate costa. Oamenii fie devin prea lacomi, când piaţa este în creştere, fie intră în panică, când piaţa este jos.

2.Să nu fi disciplinat. Diversificarea portofoliului de investiţii va avea rezultate pe termen lung, dar trebuie să ai răbdare pentru a evita perioadele de volatilitate ale pieţei.

3.Să nu fii realist. Eu încurajez oamenii să fie realişti cu privire la riscurile pe care şi le asumă înainte de a investi bani. Toată lumea ar trebui să petreacă timp să capete o întelegere de ansamblu asupra burselor, iar internetul este o modalitate excelentă de a face acest lucru. Prin democratizarea accesului la informaţii, există acum o multitudine de informaţii disponibile gratuit pentru oricine doreşte să se educe cu privire la pieţele financiare. Este posibil să nu aveţi timp sau interes să deveniţi un investitor profesionist, dar ar trebui cel puţin să acoperiţi elementele de bază pentru a lua o decizie bine informată.

Reporter: Care sunt elementele de bază care vă definesc strategiile de investiţii/tranzacţionare (setări - setups, metode de analiză, intrări, ieşiri, managementul riscului şi al capitalului etc)? Puteţi detalia?

Heloise Greeff: Portofoliul meu se concentrează pe industria tech şi sectorul medical, ceea ce îmi permite să-mi extind competenţele de bază în calitate inginer machine learning specializat în sisteme expert medicale. Deţin poziţiile pe termen lung şi optez pentru companii cu risc mic sau mediu. Când doresc să decid în ce să investesc, utilizez analiza bazată pe algoritmi de machine learning şi iau în considerare principiile economico-financiare de bază, tendinţele şi evoluţiile de tip macroeconomic.

Strategia mea de investiţii este să caut companii care nu îşi pierd valoarea pe termen lung, şi să mă protejez în faţa riscurilor cu alte clase de active, inclusiv luând în considerare indicele de volatilitate (VIX) şi criptoactive. Aproximativ 10-20% din portofoliul meu este în numerar.

Reporter: Ce performanţă a avut strategia dumneavoastră în ultimii patru - cinci ani faţă de benchmark-ul de referinţă şi/sau în termeni de risc şi rentabilitate?

Heloise Greeff: În ultimii patru ani, portofoliul meu a obţinut câştiguri de aproape 30% pe an, depăşind S&P 500, care a avut o creştere anuală de aproximativ 15% în aceeaşi perioadă de timp. Portofoliul meu oferă un risc semnificativ mai mic, cu un raport Sharpe peste unu (n.r.: raportul Sharpe măsoară performanţa unei investiţii în comparaţie cu un activ fără riscuri, după ajustarea riscului său). Portofoliul meu este în mare parte necorelat cu S&P 500 şi alege poziţii care să evite activele cu scăderi temporare repetate.

Reporter: Ce sfat le-aţi transmite femeilor care doresc să devină investitor?

Heloise Greeff: Internetul înlătură diferenţele între oameni şi constituie un element unificator, ca niciodată până acum. Femeile au reputaţia de a fi răbdătoare şi disciplinate, trăsături foarte importante pentru a fi un investitor de succes. Tot ce au nevoie acum este să aibă curajul şi încrederea de a risca.

Chiar şi înainte de pandemie, revoluţia fintech a dărâmat barierele din calea investiţiilor. Sumele tot mai mici necesare pentru tranzacţii şi investiţiile cu comision zero permit o diversificare mai mare a portofoliului. Un portofoliu mai diversificat poate reduce riscul şi acest lucru ar putea atrage investitorii care de obicei nu îşi asumă riscuri.

Aşadar, curajul şi lipsa fondurilor nu mai sunt o scuză pentru a sta deoparte.

Reporter: Vă mulţumesc!

Disclaimer: Această comunicare este doar în scopuri de informare şi educaţie şi nu trebuie luată drept sfat pentru investiţii sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ţine cont de vreun obiectiv de investiţii anume al destinatarului sau de situaţia sa financiară şi nu a fost pregătit în conformitate cu cerinţele legale şi de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referinţă la performanţele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiţii complex nu sunt şi nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare.

Popular Investors în cadrul eToro

Programul Popular Investors este conceput pentru investitori talentaţi - inclusiv administratori de fonduri, profesionişti în managementul investiţiilor şi investitori profesionişti - care doresc să împărtăşească din experienţa lor şi să construiască o afacere investind pe platfoma online.

Pentru ca cineva să devină Popular Investor pe platformă trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate cum ar fi: experienţă dovedită în ceea ce priveşte investiţiile pe eToro, transparenţă privind strategia de investiţii astfel încât să poată oferi copiatorilor informaţiile de care au nevoie, menţinerea unui scor de risc scăzut şi respectarea restricţiilor privind efectul de levier. Programul Popular Investor este monitorizat de către Biroul de Investiţii al eToro.

Cheia succesului unui Popular Investor nu constă doar în performanţa investiţiilor sale, ci şi în modul în care interacţionează cu copiatorii săi. Popular Investors joacă un rol esenţial în comunitatea eToro şi se aşteaptă de la ei să interacţioneze în mod frecvent cu copiatorii lor, împărtăşind informaţii şi răspunzând la întrebări. Există aproximativ 1.200 de Popular Investors pe eToro.

-------------------------------------------------------

Copy Trading eToro

Indiferent dacă eşti un începător care învaţă elementele de bază sau pur şi simplu nu ai timp să urmăreşti pieţele, poţi să te foloseşti de cunoştinţele de specialitate ale altor investitori. Cu funcţionalitatea CopyTrader de la eToro, poţi copia automat investitori cu performanţe de top, reproducând instantaneu tranzacţiile efectuate de aceştia în portofoliul propriu.

Sistemul de funcţionalitate presupune să alegi utilizatorul pe care doreşti să îl copiezi, introduci suma pe care doreşti să o aloci şi vei copia automat poziţiile acestuia în timp real şi în mod direct proporţional. Poţi începe sau înceta copierea unui utilizator în orice moment. De asemenea, poţi seta un prag "stop loss" pentru operaţia de copiere şi poţi adăuga sau poţi retrage fonduri oricând. Suma minimă necesară pentru a putea copia un alt trader este de 200 de dolari, conform datelor eToro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb