HENRY LEIGHTON:  "România îndeplineşte o parte din cerinţele programului Visa Waiver"

Ziarul BURSA #Internaţional / 16 aprilie 2015

România îndeplineşte deja o parte din criteriile de includere în programul Visa Waiver, a declarat ieri consulul general al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Henry Leighton, precizând că pentru restul cerinţelor există un grup de lucru pe probleme consulare, format din oficiali români şi americani, care lucrează în acest sens.

Leighton a arătat că printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un stat pentru a avea acces la acest program se numără întărirea cadrului legislativ în ceea ce priveşte schimbul de date cu SUA, introducerea paşapoartelor electronice, anumite măsuri de contraterorism, dar şi scăderea sub 3% a ratei de respingere a vizelor într-un an fiscal. În acest context, oficialul american a afirmat că anul trecut, în România, rata de respingere a scăzut pentru prima dată sub 10%, ajungând până la 9,8%.

Henry Leighton a spus ieri: "Dacă România vrea să intre în programul Visa Waiver, acestea sunt principalele cerinţe. Vestea bună este că România deja îndeplineşte o parte din aceste cerinţe. România a introdus paşapoartele electronice. Lucrăm cu autorităţile române în cadrul unui grup de lucru pe probleme consulare. (...) Din punctul nostru de vedere, noi încercăm să îndeplinim toate cerinţele. (...) Avem o problemă cu rata de refuz de 3%, da, dar restul încercăm să lucrăm cu autorităţile române prin intermediul acestui grup".

El a adăugat că în cadrul grupului de lucru au fost deja îndeplinite anumite cereri pentru programul Visa Waiver: "Încercăm să satisfacem aceste cerinţe. Am făcut-o în ceea ce priveşte paşapoartele pierdute şi furate. Am satisfăcut şi anumite cereri legate de contraterorism, dar există un acord privind schimbul de informaţii, care este o cerinţă pentru programul Visa Waiver şi pe care trebuie să-l facem. (...) Sunt şi câteva probleme legate de extrădări şi repatrieri".

Acesta a amintit că mai multe state au intrat în Visa Waiver în jurul anului 2008, când pragul de 3% ca rată de refuz a fost eliminat, dar a explicat că legea care a permis acest lucru nu mai este în vigoare.

Rata de refuz a vizelor pentru SUA a scăzut

Rata de refuz a solicitărilor pentru viză în Statele Unite a scăzut în România, a mai spus consulul general al SUA la Bucureşti, argumentând că, în general, acest lucru este mai probabil cu cât ţara este mai stabilă şi mai prosperă.

Oficialul SUA a spus: "Numărul de aplicaţii pentru viză a scăzut an de an după ce România a intrat în Uniunea Europeană. În ultimii doi ani, numărul de aplicaţii pentru viză a început să crească din nou. Anul acesta am primit cu 10% mai multe aplicaţii ca anul fiscal trecut, în aceeaşi perioadă. Dacă această tendinţă continuă, ne aşteptăm la 45.000 de aplicaţii anul acesta. Pe măsură ce numărul de aplicanţi pentru viză a crescut, rata de refuz a vizelor a scăzut. În general, cu cât mai stabilă şi prosperă e ţara, cu atât mai probabil este ca rata de refuz să scadă".

Oficialul american a explicat că un criteriu important pentru eligibilitatea la viză este acela ca aplicantul să aibă legături puternice cu ţara sa, astfel încât să aibă argumente să se întoarcă. De altfel, el a afirmat că autorităţile americane fac analize statistice pentru a constata câţi din cei care au primit viză revin în ţară.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Ambasada SUA, în anul fiscal 2014 au existat peste 42.000 de interviuri pentru vize temporare. În 2013 - 35.000 de interviuri pentru vize, în 2012 - 34.000, în 2011 - 35.000, în 2010 - 36.000.

În anul 2014, mai mult de 90% din solicitările de viză au fost acceptate, au fost acordate peste 1.000 de vize temporare de lucru, aproximativ 400 de vize de studii, în jur de 200 de vize de logodnă, aproximativ 1.000 de vize de imigrare, trei vize de adopţii internaţionale.

De asemenea, au primit vize peste 5.400 de participanţi la programul Summer Work Travel şi la programe de schimburi culturale, fiind emise şi peste 400 de vize pentru programul Loteria Vizelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb