China riscă să piardă resurse financiare de mii de miliarde de dolari şi potenţial economic, dacă nu îşi va deschide rapid pieţele de capital, declară ministrul american al finanţelor, Henry Paulson. "O piaţă financiară deschisă, competitivă şi liberalizată poate aloca în mod efectiv resurse mai greu de găsit, într-o manieră care să asigure mai eficient stabilitate şi prosperitate decât o intervenţie guvernamentală", a declarat Paulson ieri, în cadrul unui discurs susţinut la Shanghai Futures Exchange.
China, a patra economie din lume, limitează deţinerile străine pe piaţa sa de capital, care valorează 1.100 de dolari. Autorităţile de la Beijing nu permit companiilor străine să controleze firme de valori mobiliare locale, controlează dobânzile bancare şi, totodată, restricţionează mişcările zilnice ale monedei naţionale (yuanul).
Yuanul s-a apreciat cu aproape 6,5% după ce China a eliminat rata fixă - în iulie 2005. Ieri, un dolar a fost cotat la 7,7388 yuani, pe piaţa din Shanghai, faţă de recordul de 7,7400 yuani atins la data de 7 martie.
Paulson este de părere că autorităţile chineze ar trebui să elimine controlul dobânzilor, să accelereze vânzarea băncilor deţinute de stat şi să permită cursului de schimb să fluctueze mai liber. Dezvoltarea economică a Chinei este din ce în ce mai "dezechilibrată" între regiuni, iar în această situaţie, un sistem financiar mai liber şi mai dezvoltat ar fi mult mai eficient, susţine oficialul american.
În ceea ce-l priveşte, Wu Xiaoling, viceguvernatorul Băncii Populare a Chinei (banca centrală), declară că ţara sa "îşi va urma propriul program".
Premierul chinez Wen Jiabao a publicat, săptămâna aceasta, un plan care promite dezvoltarea "viguroasă" a pieţelor de capital şi deschiderea sectorului financiar către investitorii străini.
Analiştii consideră că Paulson are dreptate, însă, la rândul lor, subliniază că "este doar o problemă de timp". Ei spun că pieţele financiare ale Chinei au o istorie mai scurtă decât cele din SUA şi Europa, astfel că au timp să se liberalizeze.