Hidroelectrica a cumpărat un sistem informatic ERP cu 1,7 milioane euro

Alexandru Costea
Piaţa de Capital #Energie / 14 decembrie 2015

Hidroelectrica a cumpărat, prin licitaţie publică, un sistem informatic integrat de tip Enterprise Resource Planning (ERP), pentru 1,7 milioane euro, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Sistemul are mai multe module (financiar contabilitate, resurse umane, producţie, mentenanţă, retehnologizare, trading, achiziţii) şi urmează să fie instalat în 290 de centrale la nivel naţional.

Consorţiul format din firmele Information Business Consulting (lider), Electrica Soluziona, în calitate de partener, şi Indra, terţ susţinător, a fost desemnat câştigătorul licitaţiei, contractul urmând să fie semnat miercuri.

"Câştigătorul a obţinut cel mai bun punctaj, în contextul în care evaluarea s-a făcut pe criteriul ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere tehnico-economic, în care criteriul financiar a avut o pondere de 80%, iar cel tehnic de 20% (...)", arată comunicatul.

Reprezentanţii companiei spun că implementarea sistemului ERP în Hidroelectrica este un pas important din perspectiva listării la bursă a companiei, urmărindu-se creşterea eficienţei operaţionale, optimizarea proceselor şi reducerea costurilor, minimizarea riscului operaţional şi integrarea proceselor interdepartamentale, scopul final fiind creşterea eficienţei procesului managerial şi creşterea vizibilităţii şi transparenţei activităţii.

Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al companiei: "În 2011 Hidroelectrica demarase procedura de achiziţie a unui sistem informatic de tip ERP. În iunie 2012, când Euro Insol a fost desemnat administrator judiciar, am fost nevoit să anulez procedura câtă vreme era cu dedicaţie pentru unul din băieţii deştepţi din IT şi care încasase multe milioane de euro în ultimii ani de la Hidroelectrica. Totodată şi preţul, în opinia mea, era exagerat de mare, 9 milioane de euro. Am angajat un consultant, am numit o comisie de specialişti care au redactat o nouă documentaţie care să asigure accesul tuturor firmelor de profil în procedura, un cadru transparent şi competitiv şi un preţ corect. Am dat o valoare estimativă a achiziţiei de 3,5 milioane euro. Am avut 11 oferte, 5 pe soluţii Oracle, 5 pe SAP şi o soluţie locală. În martie 2015 a fost declarată câştigătoare oferta celor de la Electrica Soluziona care îndeplinea toate exigentele beneficiarului şi al cărei preţ era doar 1,7 milioane euro. Un alt ofertant a contestat evaluarea ofertelor. CNSC şi Curtea de Apel Bucuresti în mod netemeinic ne-au obligat să refacem procedura de evaluare a ofertelor. După reanalizarea ofertelor, acelaşi consorţiu a întrunit cel mai mare punctaj".

El spune că nu a existat în ultimii 10 ani un act normativ care să facă mai mult rău decât companiilor şi instituţiilor statului decât a făcut OUG 34/2006 privind achiziţiile publice.

"OUG 34/2006 a fost un obstacol în calea reformării, eficientizării şi modernizării societăţilor statului, creând un dezavantaj competitiv în raport cu ceilalţi jucători din mediul privat care îşi achiziţionau un bun sau un serviciu în maxim 3 luni faţă de o procedură derulată de o entitate a statului care poate să dureze şi 3 ani", mai afirmă Borza.

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica precizează că un serviciu similar se putea achiziţiona "până mai ieri" la un preţ cuprins între 10 şi 30 de milioane de euro.

"Achiziţia unui sistem informatic atât de complex, având atat de multe module (financiar contabilitate, resurse umane, productie, mentenanţă, retehnologizare, trading, achiziţii, etc.) şi care urmează a fi instalat în 290 de centrale desfăşurate în toată România, reprezintă un moment de cotitură în industria IT. Până mai ieri un serviciu similar se achiziţiona la un preţ cuprins între 10 şi 30 de milioane de euro. Preţul obţinut de Hidroelectrica de doar 1,7 milioane euro va reprezenta un reper şi, totodată, un standard în astfel de proceduri. Este o grea lovitură dată tuturor vânzătorilor şi implementatorilor de soluţii IT şi un cadou pentru toţi viitorii beneficiari ai unor astfel de soluţii inteligente. Tocmai din acest punct de vedere au fost atât de multe contestaţii şi s-a pierdut timp preţios în efortul de modernizare a celui mai mare producător de energie din România. Nimeni din piaţă nu avea interes ca o companie să achiziţioneze atât de ieftin, pentru că afecta marja comercială a tuturor jucătorilor din piaţă şi ridica mari semne de întrebare vis-a-vis de toate achiziţiile unor astfel de programe realizate de companiile şi instituţiile statului în ultimii 20 de ani", mai spune Borza.

Hidroelectrica se află pentru a doua oară în insolvenţă, începând cu februarie 2014. Prima procedură de reorganizare a avut loc în perioada iunie 2012-iunie 2013.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. excelent, bravo borza

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb