HIDROELECTRICA ARE O NOUĂ CONDUCERE EXECUTIVĂ Ministerul Energiei i-a tras ţeapă Fondului Proprietatea

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 6 iulie 2017

Ministerul Energiei i-a tras ţeapă Fondului Proprietatea

Surse: "După ce ministrul Toma Petcu se înţelesese cu managerul FP Greg Konieczny să prelungească mandatul vechiului Directorat, Consiliul de Supraveghere provizoriu a schimbat toată conducerea executivă"

-----

Actualizare 09:41

Implementarea unui management strategic care să conducă la dezvoltarea durabilă a societăţii, utilizarea eficientă a resurselor hidroenergetice în vederea maximizării producţiei şi menţinerea unui nivel ridicat al profitului sunt priorităţile noii echipe a Directoratului Hidroelectrica, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei trimis Redacţiei.

De asemenea, Hidroelectrica are ca priorităţi, conform sursei citate: "asigurarea unei disponibilităţi ridicate a capacităţilor de producere a energiei electrice, în condiţiile funcţionării în siguranţă a instalaţiilor şi echipamentelor din amenajările hidroenergetice ale Hidroelectrica; identificarea urgentă a unor soluţii viabile pentru investiţiile istorice cu funcţiuni complexe aflate în gestiunea societăţii; urgentarea reorganizării SSH Hidroserv SA şi redresarea financiară a acesteia; accelerarea procesului de listare la bursă a Hidroelectrica; implementarea principiilor de guvernanţă corporativă şi nu în ultimul rând, consolidarea dialogului cu partenerul social".

(M.I.)

----------

Hidroelectrica are, de ieri, un nou Directorat format din Bogdan Badea (fost secretar de stat la Ministerul Energiei) - preşedinte, Mihai Zdru (fost director Transelectrica) şi Marian Bratu (Manager la Departamentul Mentenanţă Hidroelectrica). Numirile au fost făcute de Consiliul de Supraveghere provizoriu, completat, luni, cu Karoly Borbely, în prezent director de strategie în cadrul companiei, şi Radu Spiridon Cojocaru, membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom.

Astfel, societatea iese din blocajul instalat odată cu expirarea mandatului fostului Directorat, pe 25 iunie.

În schimb, se prefigurează un nou scandal între acţionari - Ministerul Energiei (80%) şi Fondul Proprietatea (20%).

Se pare că, prin schimbarea executivilor anteriori, Ministerul Energiei şi-a încălcat înţelegerea cu acţionarul minoritar Fondul Proprietatea, susţin voci din piaţă. Acestea spun că, pentru a obţine participarea FP la Adunarea Generală ţinută luni, având ca subiect numirea a doi membri CS, care necesita un cvorum de 100%, şi deblocarea situaţiei de la Hidroelectrica, Ministrul Toma Petcu i-ar fi promis managerului FP Greg Konieczny păstrarea fostului Directorat, condus de Ovidiu Agliceru.

De altfel, reprezentanţii FP ne-au transmis, recent, că cea mai potrivită soluţie pentru problema de guvernanţă corporativă de la Hidroelectrica era prelungirea mandatului Directoratului actual.

Însă, după ce AGA a completat CS-ul, pentru a putea numi Directoratul, acesta nu i-a mai pus la loc pe foştii directori.

Cei doi acţionari ai producătorului de energie nu erau, oricum, în relaţii extraordinare, aruncându-şi, în public, acuzaţii grele.

Recent, Ministerul Energiei a acuzat FP pentrul blocajul de la Hidroelectrica, însă, de fapt, situaţia reclamată era exclusiv vina Ministerului.

Concret, în aprilie, acţionarii Hidroelectrica au ales un Consiliu de Supraveghere provizoriu, Ministerul Energiei venind cu şase numiri controversate - persoane fără experienţă în domeniul energiei, iar FP păstrându-şi reprezentantul, pe Oana Truţă.

CS-ul a rămas în cinci membri, după demisiile lui Dorin Liviu Nistoran şi Gheorghe Gabriel Gheorghe, iar, prin faptul că Oana Truţă lipsea de la şedinţe, Consiliul nu mai avea cvorum pentru a putea lua o decizie cu privire la Directorat. Aşa a rămas Hidroelectrica fără conducere executivă, din 25 iunie. Din vina Ministerului Energiei, care nu a fost în stare să îşi găsescă şase reprezentanţi care să reziste patru luni în funcţie.

Reproşurile Ministerului la adresa FP au venit după ce Fondul a făcut acuzaţii grave cu privire la CS-ul ales de stat.

Fondul Proprietatea a cerut, recent, convocarea Adunării Ordinare a Acţionarilor Hidroelectrica pentru a solicita revocarea a patru membri din Consiliul de Supraveghere.

FP preciza: "Cererea fondului este determinată de faptul că respectivii membri ai Consiliului nu s-au opus la propunerea ca, în mod arbitrar, domnul Petronel Chiriac, membru al Directoratului să fie înlocuit cu domnul Adrian Constantin Volintiru, fără a implementa mai întâi un proces de selecţie transparent".

În comunicatul FP se mai arată: "Unul dintre membrii consiliului, Andreea Negru Ciobanu, a propus un nou membru al Directoratului prin simpla aducere la cunoştinţa Consiliului de Supraveghere a unui CV al candidatului - Adrian Constantin Volintiru, în ciuda nevoii de a organiza un proces transparent de numire. Cei patru membri ai consiliului au ignorat şi încălcat în mod deliberat codul de etică al Hidroelectrica, care precizează că «promovarea/recrutarea personalului trebuie să se facă într-o manieră transparentă, luând în considerare experienţa profesională şi integritatea necesare»".

Reprezentanţii Fondului Proprietatea ne-au spus că nu au depus vreo plângere penală cu privire la cazul semnalat.

FP este un acţionar minoritar activ la companiile de stat, care nu s-a sfiit să ia poziţii publice. După ţeapa primită, cu siguranţă FP va fi şi mai atent la orice mişcare a celor din CS-ul şi Directoratul Hidroelectrica.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Chiar ma bucur..

    Bravo Stat. 

    Doamna Truta de la FP cea mai veche membra a Consiliului de Administratie care a dat afara salariatii Hidroelectrica ( cetateni romani ) pe care Statul trebuia sa-i apere cand va fi anchetata penal ?? 

    Doamna Truta care trebuia sa-l supravegheze pe Agliceru , cand va raspunde de faptul ca de 3 ani nu se acorda echipament de protectie la Hidroelectica ???? Adica banalele salopete .,...

    Pe asta a fost construit profitul Hidroelectricii 

    1. 1. foarte scumpe salopete avand in vedere valoarea profitului

      2. sa inteleg ca daca erau salariati chinezi la Hidroelectrica nu era nici o problema sa fie dati afara? Cred ca au fost dati afara ca stateau degeaba. 

    daca este adevarat, astia sunt guvernantii actuali... nu au nicio jena, nicio proprietate a cuvantului dat, te mint in fata sau mai rau, te prostesc pe fata, vezi: ”poate a raspuns la o alta intrebare din spate”.

    Vechea conducere nu putea fi extinsa caci nu prea a facut nimic in ultimii ani decit sa se lamenteze ca vrea dar nu poate caci nu are un CS pe masura. Vorbe goale. Alte companii private au investit masiv in mhc, eoliene si solare iar Hidroelectrica nu a putut nici macar sa intre puternic la retehnologizari. Ce a facut a facut foarte scump. Banii neconsumati e usor sa ii declari profit. Cit priveste cei 33% angajati care au plecat, ei au fost in mare parte dati afara de catre domnul Borza pentru a eficientiza compania. Se stie foarte clar cum se angajau oamenii in companie pana la insolventa. Daca aveai parintii in companiei te angajai direct, nu conta daca erai un prost. Nu se afisa nicaieri nimic, nu era un concurs, nimic. Stiu cazuri. La asa politica de HR mi se pare si normal ca compania risca falimentul. Erau prea multi oameni angajati, nu prea competenti, iar multi prin sediile centrale nu faceau practic nimic.

    1. e o mare diferenta intre "bani neconsumati" si profit. Daca nu stim mai bine tacem.

    Noaptea mintii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb