Hidroelectrica - profit de 6,3 miliarde lei anul trecut, în creştere cu 42%

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 27 februarie

Hidroelectrica - profit de 6,3 miliarde lei anul trecut, în creştere cu 42%

Dividend cu randament de 10%, la o alocare de 90% din profit

Producţia de energie a crescut cu 30%, în principal datorită îmbunătăţirii condiţiilor hidrologice, conform companiei

Venituri din furnizare de 3,5 miliarde de lei, cu 132% mai mari decât cele din 2022

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţara noastră, a raportat pentru anul trecut un profit net de aproape 6,34 miliarde lei, cu 42% peste cel din anul 2022, în vreme ce veniturile au crescut cu 30%, până la 12,24 miliarde lei, conform raportului emitentului publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Compania este controlată de Statul Român care în ultimii ani a solicitat ca 90% din profitul Hidroelectrica să meargă către dividende. Pentru 2023 rezultatul pe acţiune preliminar al Hidro este de 14,11 lei, ceea ce la o rată de distribuţie de 90% reprezintă un dividend de 12,7 lei pe unitate, echivalentul unui randament brut de 10,2% faţă de preţul de ieri al titlurilor companiei de 124 lei, conform calculelor noastre.

În 2023, energia produsă şi vândută netă de Hidroelectrica a crescut cu 30%, la 17.639 GWh, de la 13.544 GWh, în anul anterior. "Creşterea a fost datorată în principal îmbunătăţirii condiţiilor hidrologice în anul 2023 faţă de anul 2022, fapt ce a condus la înregistrarea unei producţii în anul 2023 peste media multianuală", se menţionează în raportul Hidroelectrica.

Veniturile din piaţa angro s-au ridicat la 6,24 miliarde de lei, peste cele de 5,47 miliarde lei ale anului anterior. "Având în vedere producţia excedentară de 30% faţă de anul precedent, coroborat cu noile condiţii de funcţionare a pieţei angro (implementarea începând cu data de 1 ianuarie 2023 a MACEE), veniturile aferente acestor tranzacţii au înregistrat o creştere de 14% în anul 2023 faţă de anul 2022. Această creştere a fost afectată de scăderea cu aproximativ 60% a preţului SPOT în anul 2023 faţă de anul 2022", conform documentului.

Veniturile din furnizare au fost de 3,49 miliarde de lei, în creştere cu 132% comparativ cu cele de la finele anului 2022. "Evoluţia se datorează atât creşterii portofoliului de clienţi cât şi a preţului mediu de vânzare a energiei electrice", se menţionează în raportul Hidroelectrica.

Costurile de transfer aferente furnizării energiei electrice au crescut cu 126%, la 1,45 miliarde lei, de la 644 milioane lei în anul 2022. "Creşterea acestor costuri este direct proporţională cu mărirea portofoliului de clienţi la care se adaugă creşterea tarifelor reglementate", conform documentului.

Cheltuielile cu apa uzinată au crescut cu 42%, la 639 milioane lei, de la 451 milioane lei în anul 2022. Creşterea fost cauzată, în principal, de majorarea cantităţii de apă uzinată utilizată pentru a produce energie electrică, precum şi de majorarea tarifului stabilit de Agenţia Naţională a Apelor Române la 1,4 lei per mia de metri cubi în 2023, de la 1,23 lei per mia de metri cubi în 2022.

Cheltuielile cu beneficiile salariaţilor s-au majorat cu 14% la 717 milioane lei, de la 631 milioane lei în anul 2022. "Această creştere reflectă în principal majorările salariale rezultate din negocierile avute cu sindicatul salariaţilor pe fondul unei inflaţii cu două cifre înregistrată la finalul anului 2022 dar şi de creşterea numărului efectiv de salariaţi ai Grupului", conform raportului.

Cheltuielile de transport şi distribuţie de energie electrică s-au majorat cu 142% la aproape 1,2 miliarde de lei, de la 498 milioane lei în anul 2022. "Creşterea este dată de evoluţia cantităţilor livrate pe portofoliul de furnizare şi tarifelor reglementate", conform raportului.

Energia electrică achiziţionată a scăzut cu 30%, la 489 milioane lei de la 697 milioane lei în anul 2022, dinamică apărută pe fondul scăderii preţului mediu de achiziţie a energiei electrice în anul 2023, se menţionează în document.

Cheltuielile cu certificatele verzi au crescut cu 62%, la 297 milioane lei, de la valoarea de 183 milioane lei în anul 2022. 

Pentru acest an, compania estimează că va obţine un profit net de 4,84 miliarde de lei, în acest an, cu 24% sub cel preliminar de anul trecut şi venituri totale de 10,9 miliarde de lei, cu 11% sub cele din 2023, în principal pe fondul diminuării cantităţii prognozate a fi produsă în cursul acestui an comparativ cu anul trecut, când a fost înregistrată cea mai ridicată producţie de energie electrică din ultimii şase ani. Scăderea este parţial compensată de estimarea unui preţ mediu de vânzare a energiei electrice în creştere cu 2% faţă de preţul mediu preliminat pentru anul 2023.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din producătorul şi furnizorul de energie electrică, a cărui evaluare bursieră se ridică la 54 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Deci e posibil ca dividendul sa fie mai mare decat cel precedent? Sa se dea si unul special tinand cont ca e an electoral?

    1. In mod normal trebuiau sa anunte dividendul azi la publicarea rezultatelor asa cum procedeaza SNP, SNN, SNG, BRD, etc

      Daca nu acorda dividend si folosesc tot profitul pentru investitii si retehnologizari?

      Crezi ca statul ba lasa banii din mana?

      Foamea bugetului e mereu nestăvilită si mss as l mai mare decat.. 

      Pai si ce motiv au avut sa nu anunte dividendul azi? La TLV a fost clar, cumpararea OTP dar la H2O?

      in prospectul de listare au comunicat politica de dividend >90%

      cu exceptia SNP, toate celelalte anunta dividendele cand convoaca AGA de bilant

      Daca studiezi Proiectul de Buget al H2O pentru 2024, vei vedea acolo ca fix 90 % din profit este propus sa fie distribuit actionarilor sub forma de dividende. Mai mult, au mers in profunzime si au detaliat repartizarea fondurilor din profit alocate distribuirii de dividende, respectiv, 80 % catre actionarul statul roman, adica vreo 4 miliarde si ceva de lei, iar ceva peste un miliard de lei pentru restul de 20 % actionari, cei de pe bursa ... Valoarea bruta a dividendului trece de 12 lei, probabil undeva intre 12,09 si 12,7 lei. Ramane de vazut data exacta a platii...

    Rezultate excepționale!

    1. sper ca stii ca exceptional vine de la exceptie, adica nu neaparat se repeta :))

      Așa au spus cârcotașii și la Nvidia...

    Pare cam in linie cu ce a circulat acum o luna. Tin pariu ca dividendul va fi 90% din profit, chiar daca nu l-au anuntat acum, pentru ca e foame de bani si, daca tot e profit, de ce sa nu se distribuie.

    De acum, liber la calcule (merita sa iei acum, ca sa scada ex-date cu mai mult decat valoarea dividendului?) si la supozitii (e profit exceptional, va fi la fel si la anul?). 

    1. Din ce bani vor face retehnologizarea AHE Vidraru in valoare de 188 milioane euro, contract scos la licitatie ieri pe 26 februarie?

      Mai mult, e doar un proiect din multe altele unde se vor cheltui alte miliarde...

      Ei, bravos, mai baieti, unde va treziti cu gandurile astea? Auzi, de unde vor avea bani sa faca investitii (daca distribuie 90% din profituri)? Pai ce, suntem la privat sa gandim asa?

      Simplu, din creditare. Investițiile se fac prin linii de credit și diverse finanțări, fonduri UE pt energie regenerabila etc. A gândi la nivelul acesta ca invențiile se fac din profit cea mai mare parte arata o slaba înțelegere a modului în care funcționează companiile mai mari.

      Bobita, trebuie sa pui si niste equity la orice credit, nu iei 100% credit pentru nimic. Nu zic ca aia 10% ramasi dupa distribuire n-ar ajunge, dar sa nu ne dam rotunzi ca totul se face din credite si ca poti sa dai tot profitul (si cash-ul) din companie fara a te gandi la investitii

      3.5 corect.... mai ales ca statul avea nevoie de bani si anul trecut - verificati rata de alocare la dividend la companiile de stat de anul trecut...

    Si securistii din PNL, o vroiau in insolventa si la vanzare:-)…Noroc cu Ponta, si ala un apropiat al “cramei din vie” dar nu asa de hapsan…in cazul asta, ca la Rosia Montana cu aurul a procedat identic:-)…Si astia sunt in CSAT:-)

    Cine cumpara acum , cumpara pe profituri maxime. Nu e totusi vreo teapa, dar nici un deal bun. Pretul la curent e in scadere, la vara va fi si mai jos. Cand scade consumul casnicilor cu panouri+creste productia de curent de la solare.

    1. Corecta caracterizarea, nu e o teapa, dar probabil, daca cumperi acum, nu trebuie sa te astepti la un castig "stelar"

      Nu se așteaptă nimeni la câștig stelar dar un randament de 10 % în 4 luni nu e rău deloc! Dacă aveți vreuna care dă mai mult sau se apropie de 10 % nu are sens să va luați aici….ca deja e curentul mai ieftin și nu se mai dau 13 lei dividend….ca e curentul mai ieftin? Așteptați-o în continuare la 95 ca nu o sa fie nici măcar după exdate acolo….dar voi așteptați-o!

      Dc ar fi un randament garantat de 10% in 4 luni , da. cine n-ar lua.

      Păi astăzi este 125 iar dividendul va fi între 12.5 și 13 și ceva în funcție de cat vor acorda procentual….sub 90 % exclus…iar plata dividendului undeva în iunie sau iulie? Deci? Și azi dacă iei ai 10 % garantat…..la anul cu ieftinirea asta de curent dividendul probabil în jurul a 10 lei…..deci aproximativ 23 de lei în în 16 luni bani siguri! Ce să mai - prost rău…..în partea cealaltă era mai ieftin! Răbdare ca vine ea la 95 odată cu ieftinirile astea….doar v-au zis experții și le-ați vândut ca pelicanii la prima dezinformare! Voi vindeați și ei luau cu ambele mâini!

      Mai usor cu pumpul H2O pe aici. H2O este o acțiune buna dar nu este o mega super extra afacere cum vor unii sa ne faca sa credem

      De pe pagina H2O

      Oferta pentru business: 

      - 0.64182 lei/KWh pret care include componenta de achizitie a energiei electrice, inclusiv tariful de transport

      Pretul de 1,3 lei/kw va fi istorie. 

      vezi ca de fapt este peste1,2 lei.

    Dacă se gândesc guvernanții sa crească taxa de solidaritate?

    1. Nu au de ce….pretul curentului este sub plafon pe piața liberă a curentului! Lăcomia in acest domeniu a luat sfârșit pentru moment! Panica de la începutul războiului din Ucraina ca rămânem fără curent și gaze în prezent nu mai există!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb