HIDROELECTRICA: "Reprezentanţii FP din CS ale companiilor din energie - orientaţi către maximizarea profiturilor pe termen scurt"

Alexandra Cismaru
Companii / 14 septembrie 2017

"Reprezentanţii FP din CS ale companiilor din energie - orientaţi către maximizarea profiturilor pe termen scurt"

Reprezentanţii Hidroelectrica susţin că, în ultima vreme, s-a putut constata orientarea reprezentanţilor Fondului Proprietatea (FP) în Consiliile de Supraveghere (CS) ale companiilor din sectorul energetic, indiferent de subordonarea acestora, către maximizarea profiturilor pe termen scurt, în dauna unei abordări fireşti, centrate pe creşterea valorii companiilor pe termen lung, pe creşterea competitivităţii şi a segmentului de piaţă ale acestora, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Hidroelectrica a precizat că această constatare este de natură să o îngrijoreze şi o îndreptăţeşte să îşi pună problema dacă nu cumva acţiunile administratorilor FP sunt în dezacord cu mandatul care le-a fost încredinţat de către acţionarii semnificativi ai FP.

Reprezenţii producătorului de energie îşi exprimă speranţa că, în cel mai scurt timp, administratorii FP îşi vor reconsidera poziţia şi vor impune funcţionarilor din subordine "o conduită corespunzătoare, în concordanţă cu uzanţele internaţionale ale guvernanţei corporatiste".

În comunicat se menţionează: "Aceste acţiuni şi luări de poziţie reflectă, credem, o dublă neînţelegere de către administratorii actuali ai FP, atât a raţiunii pentru care a fost creat acesta, cât şi a locului şi rolului industriei energetice în strategia de dezvoltare a României, aşa cum este formulată şi implementată de Guvernul României. Presupunerea că Ministrul Energiei se preocupă personal de acţiunile unui funcţionar oarecare al FP este ridicolă având în vedere sarcinile deosebit de dificile ale Ministerului Energiei şi programul foarte încărcat al ministrului Energiei. Pe de altă parte, este firesc ca departamentele specializate ale Ministerului Energiei să urmărească derularea administrării companiilor şi să reacţioneze, atunci când este cazul, cu respectarea strictă a cadrului legal, dar şi cu fermitatea cerută de răspunderea pe care o au. În oglindă, apare de neînţeles ca administratorii FP să susţină, în cazul Hidroelectrica, de exemplu, că există persoane de neînlocuit şi să cheltuie resurse substanţiale pentru atingerea unui scop minor. Expunerea mediatică negativă şi utilizarea abuzivă a acţiunilor în justiţie nu fac decât să dăuneze companiilor respective şi, în ultimă instanţă, interesele acţionarilor FP! Ministerul Energiei foloseşte această oportunitate pentru a sublinia faptul că toate companiile din subordinea sa au avut, în primele şapte luni ale acestui an performanţe foarte bune, în creştere, în comparaţie cu anii anteriori".

Pentru a continua performanţele financiare ale companiei şi a asigura sistemul energetic naţional, ţinând cont de situaţia actuală a pieţei şi de necesarul de noi capacităţi de producţie, societatea trebuie, potrivit sursei citate, să demareze procesul investiţional în baza analizelor de rentabilitate, proces sistat în perioada 2012-iunie 2016, atunci când compania s-a aflat în insolvenţă.

Hidroelectria a adaugat: "Analiza realizată de Ministerul Energiei a evidenţiat necesitatea schimbării de strategie a statului român în privinţa Hidroelectrica. Datele ministerului au arătat că, în perioada insolvenţei, Hidroelectrica a înregistrat profituri care au permis ieşirea din această stare şi capitalizarea companiei, dar au existat deficienţe majore în ceea ce priveşte investiţiile, mentenanţa şi retehnologizarea. Totodată, conducerea Ministerului Energiei a analizat acţiunile din ultima perioadă de timp ale reprezentanţilor FP în conducerea societăţilor comerciale care activează în industria energetică, în corelare cu poziţiile exprimate în presă referitor la activitatea acestor companii".

Compania a înregistrat în primele şapte luni ale anului 2017 un profit brut de 971.880.647 lei, raportat la o cifră de afaceri de 1.948.564 mii lei. Profitul brut a crescut cu 6% faţă de perioada similară a anului 2016, în timp ce marja profitului net a crescut de la 38% la 43%.

"Rezultatele au fost realizate pe o producţie de energie semnificativ mai mică faţă de perioada similară din anul anterior, cauzată de condiţiile meteorologice", se mai arată în comunicat.

Vă reamintim că, în ultimele luni, FP a dus un război deschis cu Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al producătorului de energie, acuzând numirile pe criterii politice în funcţii de conducere, fără respectarea ordonanţei guvernanţei corporative.

Ministerul Energiei a decis, în Adunarea generală din 31 august, să înceapă acţiunea în răspundere împotriva Oanei Truţă, reprezentantul FP din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.

În replică, Fondul a iniţiat mai multe acţiuni în instanţă împotriva deciziilor luate în cadrul AGA şi de către Consiliul de Supraveghere pentru încălcarea normelor de guvernanţă corporativă.

Acţionarii Hidroelectrica sunt convocaţi şi pe 18 septembrie, să decidă demararea selecţiei unui nou Consiliu de Supraveghere, cu mandat de patru ani, pe baza ordonanţei 109, a managementului profesionist în companiile de stat.

La începutul lunii august, acţionarii producătorului de energie "Hidroelectrica" au reales în Consiliul de Supraveghere (CS) aceiaşi membri provizorii, pentru încă patru luni.

Membrii provizorii realeşi în cadrul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din 3 august sunt: Ioana-Andreea Lambru, Radu-Spiridon Cojocaru, Karoly Borbely, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu, Andreea Negru-Ciobanu şi Oana Truţă, aceasta din urmă la propunerea "Fondului Proprietatea".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb