Marea Britanie a sancţionat miercuri ceea ce a descris ca fiind un grup pro-rus care a încercat să falsifice rezultatele referendumului proeuropean de anul trecut din Republica Moldova şi să destabilizeze democraţia din această ţară, a anunţat Ministerul de Externe de la Londra într-un comunicat, relatează Reuters.
Sancţiunile anticorupţie de miercuri au vizat organizaţia neguvernamentală Evrazia, cu sediul în Rusia, şi presupun îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie pentru grup, pentru fondatorul său Nelli Parutenco şi pentru Natalia Parasca, membru al consiliului de administraţie.
Foreign Office spune că reţeaua Evrazia este operată de oligarhul Ilan Şor.
Şor, care locuieşte în Rusia, a fost sancţionat deja de Marea Britanie în 2022 în conformitate cu reglementările anticorupţie.
Ministrul de externe David Lammy a declarat că Marea Britanie nu va ignora încercările de a submina democraţia în ţările pe care le consideră prietene şi partenere.
"Atunci când banii murdari circulă liber, aceştia erodează încrederea publică, destabilizează economiile şi le permit actorilor răuvoitori să submineze statul de drept", a declarat Lammy pentru Reuters. "Prin abordarea directă a acestor ameninţări, apărăm fundamentele guvernării democratice - instituţii în care cetăţenii pot avea încredere şi care îi fac pe cei aflaţi la putere să aibă simţ de răspundere", a adăugat el.
Marea Britanie a declarat anterior că Moscova foloseşte dezinformarea, finanţarea ilicită şi subversiunea politică pentru a degrada democraţia din Republica Moldova.
Evrazia a fost sancţionată şi de UE în octombrie.
Moldova a declarat că prin schemele frauduloase, inclusiv una operată de Şor, s-a încercat cumpărarea voturilor a sute de mii de oameni.
Şor neagă orice faptă ilicită.
Legăturile Republicii Moldova cu Rusia s-au deteriorat pe măsură ce guvernul de la Chişinău îşi accelerează eforturile de integrare în Uniunea Europeană, iar guvernul moldovean a acuzat Rusia că încearcă să delegitimeze alegerile prezidenţiale, câştigate în cele din urmă de preşedinta pro-occidentală Maia Sandu, şi referendumul din 20 octombrie 2024 privind aderarea la UE.
Rusia a negat acuzaţiile.
Ultima serie de sancţiuni face parte dintr-o campanie britanică mai amplă împotriva corupţiei, pe care miniştrii o consideră esenţială pentru securitatea naţională. De asemenea, aceştia au luat în vizor problemele din Guatemala şi Georgia.
Marea Britanie a sancţionat liderii "clanului judiciar" din Georgia, pe care l-a descris ca fiind "un grup de judecători politici de partid care abuzează de poziţia lor pentru a influenţa hotărârile judecătoreşti şi a submina statul de drept" în beneficiul partidului Visul Georgian. În ultimii ani, Visul Georgian, aflat la putere, a reprimat opoziţia şi a apropiat din nou fosta republică sovietică de Rusia.
Sancţiunile impuse Guatemalei au vizat funcţionari despre care s-a afirmat că au încercat să submineze reformele anticorupţie ale preşedintelui Bernardo Arevalo.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 20:41)
Starmer si Macron se calca pe picioare care sa fie mai repede jandarmul Europei si globului,
ne simtim usurati