Hidroelectrica şi Transelectrica sunt emitenţii guvernamentali cei mai vulnerabili la riscuri valutare, din Europa Centrală şi de Est (ECE), conform raportului intitulat "Rolul emitenţilor guvernamentali în sectorul Europei Centrale şi de Est, din punct de vedere al ratingului", publicat de Moody"s, citat de NewsIn.
Agenţia de evaluare financiară defineşte emitenţii guvernamentali ca acei agenţi economici deţinuţi parţial sau total de stat şi care pot emite obligaţiuni. Moody"s consideră că potenţialele deprecieri ale monedelor naţionale ar duce la o majorare considerabilă a nivelului datoriilor, care, împreună cu creşterea plăţilor de dobânzi, ar deteriora situaţia financiară a companiilor. Rolul istoric pozitiv şi stabilizator jucat de companiile deţinute parţial sau integral de statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) este ameninţat acum de condiţiile economice vitrege, care pun presiune asupra acestor companii, se arată în raport. Grava recesiune macroeconomică, deteriorarea puterii financiare a statelor şi criza bancară regională au rezultat în 18 decizii de coborâre a ratingurilor suverane ale statelor din ECE. Mişcarea a adus 11 decizii de coborâre a ratingului companiilor deţinute parţial sau integral de aceste state.
Richard Miratsky, analist senior în cadrul Moody"s, a spus că cei mai mulţi emitenţi guvernamentali au avut o expunere mai redusă la ciclurile economice mondiale, acces la finanţare şi s-au bucurat de o stabilitate a afacerilor, chiar şi în cadrul crizelor financiare.
"Totuşi, în contextul în care criza financiară a început să afecteze economia reală şi s-a transformat în recesiune globală, perspectiva privind calitatea creditelor emitenţilor guvernamentali din ECE a început să se deterioreze, în ciuda performanţelor financiare puternice", a spus Miratsky.
Moody"s avertizează că peste 40% dintre aceşti emintenţi sunt sensibili la posibilele reduceri ale ratingului guvernelor, care ar putea urma, având în vedere că jumătate dintre ratingurile suverane din regiune au o perspectivă negativă.
Agenţia mai notează că majoritatea emitenţilor din regiune sunt companii de infrastructură sau utilităţi.
"Dacă cererea pentru energie va continua să se reducă în ritmul observat deja în anumite părţi ale Europei Centrale şi de Est, în primul trimestru din 2009, anumite companii energetice care au intrat în perioada de criză într-o poziţie mai puţin solidă sau nu vor reuşi să se adapteze la noile condiţii de pe piaţă ar putea suferi reduceri ale ratingului", a estimat Miratsky.
Moody"s mai estimează că criza economică ar mai putea reduce transparenţa şi predictibilitatea mediului legislativ în ECE, deciziile legate de tarife putând fi luate prin prisma condiţiilor sociale şi politice.
"Acest lucru ar îngreuna aplicarea strategiei şi planurilor pe termen lung ale emitenţilor, putând afecta şi profilul de credit", a adăugat Miratsky.
Pe plan general, criza ar putea cauza un nivel mai redus al veniturilor în 2009 pentru companiile din ECE, situaţie ce s-ar putea agrava în 2010.
Moody"s crede astfel că majoritatea companiilor, inclusiv emitenţii ce beneficiază de un rating de investiţii, vor trebui să îşi reanalizeze planurile de afaceri pentru a se adapta la mediul economic dur.
În martie 2009, Moody"s a confirmat ratingul "Baa3" al României, cu perspectivă stabilă, considerând că pachetul de sprijin de la FMI şi UE şi măsurile suplimentare de reformă a sistemului fiscal şi a celui public contrabalansează deteriorarea condiţiilor economice.
Moody"s este singura mare agenţie de rating care mai acordă României calificativ cu recomandare de investiţii, după ce Fitch şi Standard & Poor"s (S&P) au retrogradat România în toamna anului trecut la un nivel speculativ (junk).