Hidroelectrica va da în judecată Transelectrica şi CEZ

G.F.
Companii #Energie / 4 iunie 2016

Hidroelectrica va da în judecată Transelectrica şi CEZ

CEZ Distribuţie: "Nu avem responsabilităţi în gestionarea producţiei de energie electrică"

Hidroelectrica va acţiona în instanţă Transelectrica şi CEZ, considerând că cei doi operatori de reţea au încercat să transfere către producătorul hidro o parte din răspunderea pentru producerea penei de curent de miercuri din judeţele Vâlcea şi Argeş, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

Joi, Transelectrica şi CEZ au anunţat că avaria produsă miercuri la reţeaua de distribuţie a energiei electrice din judeţele Argeş şi Vâlcea a avut loc în condiţiile apariţiei unor fluxuri de putere mari, atât în reţeaua de transport cât şi în reţeaua de distribuţie a energiei electrice, generate de o producţie de energie crescută în centralele hidroelectrice de pe amenajările râurilor Olt Mijlociu, Argeş şi Dâmboviţa, ca urmare a unui nivel crescut de hidraulicitate.

"Încercarea de a transfera o parte din răspundere pentru incidentul din reţea în sarcina Hidroelectrica este tendenţioasă şi prejudiciabilă, urmând să acţionăm în judecată pe cei doi operatori de transport şi distribuţie pentru prejudiciile materiale şi morale suferite. Exploatarea grupurilor hidroenergetice de pe Olt, Argeş şi Dâmboviţa la putere nominală nu este de natură să producă dezechilibre în reţeaua de transport şi distribuţie. Acest regim de exploatare fiind unul normal atât din punct de vedere tehnico-energetic cât şi comercial. Cei doi operatori au obligaţia de a asigura capacitate de transport şi distribuţie pe un astfel de regim de exploatare pentru orice interval orar din cele 8.760 de ore ale unui an calendaristic şi să asigure şi o rezervă de transport suplimentară peste regimul de exploatare la nominal al tuturor producătorilor şi consumatorilor racordaţi la reţeaua de transport a SEN", precizează reprezentanţii Hidroelectrica.

Potrivit acestora, informarea comună Transelectrica-CEZ este construită pe un neadevăr.

"În data de 01.06.2016, Hidroelectrica funcţiona cu amenajarea Olt Mijlociu la o putere de doar 380 MW, mult sub puterea nominală de transport de 450 MW alocată Hidroelectrica. Acest regim de exploatare pentru 1 iunie 2016 a fost notificat Transelectrica cu o zi înainte, respectiv pe 31 mai 2016. Deci fluxurile de putere generate de Hidroelectrica au fost cu 70 MW sub puterea nominală de transport, nefiind de natură să creeze dezechilibre în reţea", se mai arată în comunicatul producătorului de energie.

Oficialii Hidroelectrica au arătat că, mai mult, ei au ajutat la compensarea dezechilibrelor din reţea, prin pornirea grupurilor neafectate de incident, evitându-se astfel o pană generalizată de curent.

"O atare dezinformare este de natură să transfere atenţia opiniei publice de la cei în drept responsabili către Hidroelectrica, care nu numai că nu are nicio culpă, dar a şi reacţionat în timp real de la declanşarea avariei în reţeaua de transport şi distribuţie prin pornirea grupurilor de la centralele proprii, neafectate de incident în scopul compensării dezechilibrelor de reţea. Astfel, progresiv într-un interval de circa 6 minute am pornit grupurile hidroenergetice Lotru-Ciunget (510 MW), Răul Mare Retezat (220 MW), Galceag (70 MW), Sugag (70 MW), restabilind deficitul de putere de 380 MW deconectaţi de pe reţeua CEZ şi 100 MW de pe reţeau Transelectrica, evitând astfel o până generalizată de curent, similară cu cea înregistrată în 1977 şi care putea să genereze pagube de miliarde de euro României", mai precizează oficialii Hidroelectrica.

Ca reacţie, CEZ Distribuţie a clarificat poziţia sa privind avaria produsă miercuri la reţeaua de distribuţie a energiei electrice din judeţele Argeş şi Vâlcea şi a precizat că nu are responsabilităţi în gestionarea producţiei de energie electrică ca operator de distribuţie.

"CEZ Distribuţie, ca operator al reţelei de distribuţie a energiei electrice în regiunea Oltenia, având în concesiune reţelele electrice cu niveluri de tensiune cuprinse între 0.4 kV şi 110 kV, poate analiza şi pune la dispoziţie doar informaţiile vizavi de evenimentele din instalaţiile din patrimoniul sau şi din autoritatea sa de decizie din punct de vedere al conducerii operative prin dispecer. CEZ Distribuţie, ca operator de distribuţie, nu are responsabilităţi în gestionarea producţiei de energie electrică, prin urmare nu este în măsură să ofere lămuriri în legătură cu acest proces", se arată într-un comunicat trimis redacţiei.

CEZ Distribuţie aminteşte că a transmis o declaraţie publică împreună cu Transelectrica vizavi de circumstanţele incidentului de miercuri, precizând că zona de responsabilitate a operatorului de distribuţie se referă strict la instalaţiile aflate în gestiunea şi autoritatea sa de decizie.

Compania menţionează că rămâne, însă, la dispoziţia Transelectrica pentru continuarea analizei tehnice asupra avariei produse miercuri, "contribuind exclusiv, dar complet cu datele privind reţeaua de distribuţie a energiei electrice din zonele afectate".

De asemenea, CEZ Distribuţie mai spune că, la momentul rezultatului acestei analize, va face cunoscute opiniei publice concluziile, "cu aceeaşi referire strictă la instalaţiile din aria sa de responsabilitate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb