• Compania a depus plângere împotriva Biroului de Conducere al CCIR, care a retras avizul de forţă majoră
• CCIR consideră că "< Hidroelectrica > nu se poate racorda la economia de piaţă"
Consiliul de Administraţie al "Hidroelectrica" a hotărât menţinerea, în continuare, a situaţiei de forţă majoră în cazul companiei, până la data în care condiţiile hidrologice de funcţionare se vor modifica, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei. Această decizie a fost luată în urma retragerii de către Biroul de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a avizului de existenţă a cazului de forţă majoră primit, recent, de "Hidroelectrica".
Conducerea "Hidroelectrica" a depus o plângere prealabilă împotriva Rezoluţiei Biroului de Conducere al CCIR prin care s-a dispus "în mod nelegal şi abuziv" retragerea Avizului de Existenţă a Cazului de Forţă Majoră. De asemenea, conducerea companiei a depus la Curtea de Apel de pe lângă Tribunalul Bucureşti o Cerere de suspendare a executării Rezoluţiei Biroului de Conducere al CCIR, prin care a fost declarat nul avizul de existenţă a cazului de forţă majoră, eliberat în septembrie, "pe baza situaţiei obiective generate de existenţa secetei excesive şi a hidraulicităţii extrem de reduse", precizează comunicatul.
Acesta subliniază că, începând cu luna septembrie, deficitul hidrologic sever s-a accentuat atât pe râurile interioare, cât şi pe fluviul Dunărea: "Pentru lunile de toamnă şi iarnă, conform estimărilor INH, valorile debitelor medii afluente vor fi cuprinse între 40-50% din valorile normale lunare pentru râurile interioare şi între 50-60% pentru Dunăre".
Potrivit comunicatului, conducerea "Hidroelectrica" va acţiona "în mod responsabil, prin toate mijloacele legale aflate la dispoziţie, împotriva Rezoluţiei de anulare a avizului prin care este recunoscută existenţa situaţiei de forţă majoră. Nerecunoaşterea situaţiei de forţă majoră este de natură a aduce grave prejudicii patrimoniale < Hidroelectrica >, care este o societate cu capital majoritar de stat şi, prin aceasta, de a aduce atingere intereselor publice ale Statului Român".
Membrii Consiliului de Administraţie al companiei au solicitat elaborarea unui punct de vedere juridic legal faţă de hotărârea Biroului de Conducere al CCIR. Totodată, CA al "Hidroelectrica" a împuternicit conducerea executivă pentru a formula plângere penală împotriva preşedintelui CCIR şi a membrilor Biroului de Conducere al CCIR.
La rândul său, conducerea CCIR consideră că "< Hidroelectrica >, prin măsurile pe care le-a luat în ceea ce priveşte invocarea cazurilor de forţă majoră, a făcut dovada, ca o veritabilă întreprindere de stat post-comunistă, că nu se poate racorda la economia de piaţă".
Reprezentanţii CCIR sunt de părere că informarea "Hidrolelectrica" utilizează "minciuna, dezinformarea şi ameninţarea".
"Mint atunci când afirmă că avizele au fost legal emise, dezinformează atunci când spun că plângerile societăţilor comerciale au fost rezolvate într-un timp nepermis de scurt (!?!) şi ameninţă cu plângeri penale, ca şi cum Parchetul nu este o instituţie a statului de drept, ci un organ represiv al statului de drepţi!", ne-a declarat Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comert şi Industrie a României.