Specialiştii Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC) şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei Electrice (ANRE) au elaborat un nou contract bilateral de energie între producători şi clienţii eligibili. Măsura intervine în urma unor semnale lansate de Preşedinţie privind monopolul deţinut de unii intermediari în vînzarea de energie hidro către consumatorii in-dus-triali şi alţi agenţi economici. De asemenea, aceste contracte nu erau făcute publice, iar preţul de vînzare al energiei hidro către aceste firme intermediare era, de asemenea, confidenţial.
Ministrul economiei, Codruţ Şereş, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că "Hidroelectrica" şi toţi ceilalţi producători vor fi obligaţi să-şi vîndă energia electrică pe piaţa liberă prin licitaţii anuale. După ce vor fi desemnaţi cîştigătorii, vor fi încheiate şi contractele bileterale, prin care cumpărătorii se obligă să plătească energia contractată, chiar dacă nu o vor consuma (sau revinde, după caz) în întregime.
Produsul va fi definit clar prin prezentarea în anunţul public a profilului de producţie şi a preţului aferent. Preţul de pornire va fi stabilit, pe fiecare profil, în funcţie de piaţa internă şi import.
Domnul Şereş susţine că, în acest fel, va fi asigurat accesul nediscriminatoriu pe piaţă al tuturor consumatorilor eligibili, în condiţii de transparenţă totală. Domnia sa a mai explicat că, din cauza modului specific de producţie a energiei electrice, "Hidroelectrica" nu poate vinde oricui. Aşa că vor fi elaborate mai multe pachete de energie electrică de la diverşi producători ca să satisfacă cerinţele cumpărătorilor, în funcţie de necesităţile lor de consum.
Noua procedură de vînzare a energiei electrice pe piaţa liberă va fi discutată în Consiliile de administraţie ale companiilor producătoare. Ministrul Şereş vrea ca procedura să intre în vigoare încă de la sfîrşitul acestui an, pentru energia care va fi produsă anul viitor.
Tot la sfîrşitul anului vor fi discutate şi eventualele modificări de preţ la energia electrică livrată consumatorilor casnici. Posibila majorare de anul viitor nu va fi mai mare decît rata inflaţiei din acest an. Codruţ Şereş a mai spus că vor fi luaţi în calcul mai mulţi factori precum bogata producţie a energiei hidro în urma ploilor abundente din acest an.