HIDROSIND: Ordonanţa de înfiinţare a companiei energetice naţionale - neconstituţională

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 noiembrie 2008

Sindicaliştii de la Hidrosind au acţionat, vineri, în judecată Guvernul şi AVAS pentru înfiinţarea companiei energetice naţionale (CEN) prin ordonanţă de urgenţă (OUG). Potrivit cererii de chemare în judecată, Hidrosind contestă caracterul de urgenţă al ordonanţei invocând excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr.128/2008 pentru încălcarea art. 115, 78, 79 şi 141 din Constituţie. Potrivit Constituţiei României, prin art.115 al. 4, în materie de delegare legis­lativă, se consacră posibilitatea Guvernului de a adopta ordonanţe de urgenţă, în următorii termeni: "Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poa­te fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora".

Sindicaliştii din Hidroelectrica arată că motivarea Guvernului din preambulul OUG de înfiinţare a CEN nu reprezintă o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată. Executivul a delegat legislativ necesitatea înfiinţării CEN şi transferul acţiunilor statului deţinute la Hidroelectrica SA către o societate comercială - Electrica SA.

În preambulul OUG, caracterul de urgenţă este determinat de necesitatea acoperirii integrale a consumului intern de energie în condiţii de creştere a securităţii energetice, de necesitatea atragerii în regim de urgenţă de fonduri necesare pentru investiţiile de mediu şi de retehnologizare fără de care continuarea activităţii complexurilor energetice este periclitată. Această problematică, în concepţia Guvernului, vizează interesul social şi constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată.

Hidrosind arată că toate aceste motive invocate de Guvern nu justifică şi caracterul de urgenţă al ordonanţei întrucât acoperirea integrală a consumului intern de energie, siguranţa şi securitatea alimentării, asigurarea fondurilor pentru investiţii sunt procese de durată, care au existat şi înaintea înfiinţării companiei şi nu motivează urgenţa.

Cel de-al treilea argument invocat de Guvern, respectiv posibilele consecinţe ale actualei crize financiare internaţionale şi necesitatea creării unor entităţi economice stabile la nivel naţional, nu poate justifica situaţia extraordinară, în opinia Hidrosind.

Acestea se referă, potrivit Hidrosind, la o situaţie incontrolabilă, subiectivă, influenţabilă în raport cu factori externi şi fără vreo legătură directă cu necesitatea înfiinţării unei Companii Energetice Naţionale.

Data transferului acţiunilor deţinute de stat la Hidroelectrica în patrimoniul Electrica este incertă, iar textul actului normativ conţine ambiguităţi. Astfel, art 1 prevede că transferul are loc "la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe", iar art. 6 din acelaşi act prevede că "OUG se aplică după emiterea deciziei de autorizare a concentrării economice".

OUG nr. 128/2008 de înfiinţare a CEN este neconstituţională şi pentru că nu a respectat obligativitatea avizării proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ, ca organ consultativ de specialitate al Parlamentului.

Pe fond, arată Hidrosind în documentul înaintat instanţei, Guvernula adoptat o OUG prin care a hotărât înfiinţarea CEN, dar practic, obiectul ordonanţei îl constituie transferul pachetului de acţiuni deţinut de stat la Hidroelectrica în proprietatea unei societăţi comerciale, prin derogare de la dispoziţiile Legii 31/1990 şi ale Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării. Hidrosind consideră că, odată ce Hidroelectrica va fi deţinută de o societate comercială, modul de administrare şi conducere va fi unul inadecvat, întrucat aceasta va dispune de companie în funcţie de interese conjuncturale.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pai desteapta esti, duduie! Era sa ma sperii, crezand ca infiintarea ECEN este neconstitutionala, mai precis ca s-a votat. Da matale n-ai avut loc pe pagina... Altfel, esti o ziarista desavarsita. Mai bine ai scrie pe politic, ca esti destul de inteata sa induci in eroare fara sa-ti dai seama.

    D-na(d-ra)Vereha n-a facut decat sa citeze declaratia Hidrosind-ului.

    Eu as recomanda colegilor din Hidrosind sa renunte de urgenta la privilegiile acordate de administratia SC Hidroelectrica SA, sa iasa de sub influenta acesteia si sa ajunga la un acord de fuziune cu noi cei din Univers fiindca ce ne pregateste PSD atat noua celor din SC Hidroelectrica SA cat si celor din Electrica si termistilor de la turceni si Rovinari intr-adevar e un motiv de reala ingrijorare. 

    Locotentul lui DIP(cel cu cele 11 milioane de euro dobandite legal in 4 ani de mandat), Iancu n-a renuntat la ideea infiintarii a cel putin trei complexuri energetice termo-hidro ceea ce intr-adevar ar expune fara drept de apel, hidrocentralele privatizarii la preturi de nimic pe motiv ca investitorul ar cumpara vai vezi Doamne si termocentralele falimentare si in care nu s-a mai investit dupa '89 si in unele dintre ele, chiar de la darea in folosinta, inainte de '89.

    Vedeti declaratia lui Geoana citat de Cotidianul. 

    1. locotenentul..., Turceni....

      va multumesc pentru intelegere:) 

    O prezumtie de nevinovatie trebuie totusi accentuata, nu? Altfel se induce in eroare publicul. Mai ales la Bursa, unde s-ar incadra intre ghilimele si Romania, daca n-ar fi stupid. Nu debeaba m-am rastit la Vereha: e fata buna, dar tehnica e barbat.

    "Principala problema este aceea ca textul nu contine nicio prevedere la modul in care CEN va functiona pe piata libera de energie fara a o distorsiona si ce investitii isi asuma din planurile existente ale societatii componente." - asta o spune tot Vereha, intr-un text publicat pe 31, care are titlul "Infiintarea companiei energetice nationale - atacata in instanta". In concluzia, doamna/domnisoara Vereha a dormit bine-n week-end si-a dat si-un verdict.  

    ERATA la nr. 1

    ECEN = CEN (cu scuzele de rigoare) 

    1. Cine plateste muzica? De ce la altii se poate? Vezi CEZ, EDeF s.a. Ar mai fi ceva, incercati o analiza a pretului de facturare la consumator incepand cu anul 2004, se vor observa foarte multe. Lupta se da pentru profituri f.mare si preluarea conduceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb