La nivel global, companiile încep să acorde o atenţie sporită sănătăţii mintale a angajaţilor, iar departamentele de Resurse Umane diversifică strategiile astfel încât sănătatea şi starea de bine a personalului a devenit o prioritate la locul de muncă. După 8 ani de experienţă în implementarea unor programe de conştientizare a sănătăţii mintale, Hilio lansează WELLSCORE, o radiografie a stării de bine în organizaţie dezvoltată sub forma unui instrument de evaluare validat ştiinţific care ajută companiile să analizeze şi să identifice cauzele fundamentale ale dezechilibrelor de performanţă a angajaţilor, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, în orice moment, un set divers de factori individuali, sociali şi struc-turali ne pot influenţa, fie pozitiv, fie negativ, sănătatea mintală. Acest lucru ne poate afecta starea gen-erală pentru că unele momente din viaţa noastră sunt mai grele decât altele.
Startup-ul românesc Hilio, o platformă de servicii de sănătate psiho-emoţională şi well-being a dezvoltat WELLSCORE împreună cu o echipă de experţi, care, pe baza expertizei de sute de ore de psihoterapie, psihologie organizaţională sau psihiatrie au creat un instrument digital care ajută com-paniile să evalueze sănătatea mintală şi starea de bine a angajaţilor.
Date relevante privind starea de bine a angajaţilor din România
Experţii Hilio au implementat până acum programe de evaluare a stării de bine în peste 100 de companii din România, iar peste 400.000 de angajaţi au primit acces în ecosistemul de specialişti acreditaţi Hilio.
Conform celor mai recente rapoarte despre sănătatea mintală a angajaţilor din România:
• 84% dintre angajaţi înţeleg că trebuie să facă mai mult pentru starea lor de bine
• 16 din 100 de zile lucrătoare sunt neproductive pentru un angajat cu probleme de sănătate mintală
• 65% dintre angajaţi consideră că locul de muncă este principalil factor de stres
• 1 din 4 angajaţi se aşteaptă ca angajatorul să le ofere soluţii de well-being şi sănătate mintală
• 25% dintre români se confruntă cu cel puţin un episod de anxietate într-un an
• 45% dintre români au probleme cu somnul
Cum funcţionează Hillio WELLSCORE
Instrumentul de radiografiere a stării de bine implică 11 indicatori care analizează calitatea vieţii angajaţilor şi impactul acesteia asupra modului de lucru şi atitudinii faţă de ceilalţi. Fiecare indicator joacă un rol extrem de important în viaţa fiecărei persoane şi, implicit, în viaţa organizaţiei care este formată din oameni şi echipe. Astfel, Hilio Wellscore este organizat sub forma unui chestionar online pe platforma hilio.com/ro, iar fiecare indicator cuprinde o serie de întrebări atribuite acestora şi un interval de punctaj specific.
Printre cei 11 indicatori analizaţi sunt: Anxietatea, Depresia, Burnout-ul, Insomnia, Starea de bine, Trăsăturile dominante de personalitate şi Relaţiile de cuplu şi familie.
Pe lângă faptul că instrumentul oferă informaţii relevante companiei, fiecare angajat care completează
WELLSCORE are propriul raport asupra stării sale de sănătate psiho-emoţională. În felul acesta, Wellscore funcţionează ca un "set de analize generale, dar dedicat sănătăţii mintale", care ajută pesoana să prevină sau să trateze din timp problemele de natură psiho-emoţională. Informaţiile transmise companiei sunt anonimizate de către Hilio, astfel încât angajaţii să se simtă protejaţi de posibilele discriminări atunci când completează acest chestionar.
Mihai Bran, medic psihiatru, co-fondator Hilio
"Nu poţi dezvolta programe de sănătate mintală şi well-being în companii dacă nu cunoşti realitatea de acolo. Şi pentru că fiecare organizaţie este diferită, iar problemele oamenilor care o alcătuiesc sunt di-verse, am construit acest instrument care să servească drept punct de start pentru orice initţativă din zo-na de well-being şi sănătate mintalî. În plus, Wellscore poate fi folosit oricând pe parcursul desfaşurării diferitelor programe sau iniţiative de sănătate şi well-being pentru a măsura impactul acţiunilor şi a lua decizii în cunoştinţă de cauză."
Prin intermediul WELLSCORE, companiile pot înţelege care este nivelul stării de bine al angajaţilor, pot genera strategii sănătoase pentru a combate stresul la locul de muncă şi pot oferi beneficii care statisfac nevoile angajaţilor şi previn afecţiunile asociate sănătăţii psiho-emoţionale.