Legea care îi obligă pe comercianţi să expună la raft 51% produse româneşti a fost adoptată, ieri, de Camera Deputaţilor, for decizional, cu majoritate covârşitoare de 293 "pentru" şi niciun vot împotrivă.
Legea urmează să fie trimisă preşedintelui spre promulgare.
Marin Anton, iniţiatorul legii, a declarat că toţi consumatorii vor beneficia de pe urma acestui act normativ: "Produsele româneşti, produsele alimentare româneşti, vor fi în proporţie de 51% prezente pe rafturile supermarketurilor. Asta înseamnă că, atât producătorii români, cât şi consumatorii români vor avea produse proaspete şi sănătoase româneşti pentru consum".
Marii retaileri au contestat vehement legea. Noua formă a Legii 321 este în primul rând o lovitură dată consumatorului - care nu va mai putea decide ce cumpără pentru că totul va fi hotărât politic - dar şi fermierilor locali competitivi, care de asemenea riscă să fie excluşi, tot pe criterii politice, din comerţul modern, susţine AMRCR.
"Este evident că n.n. ieri în Parlamentul României s-a votat împotriva marilor retaileri, fapt pe care îl considerăm complet nedrept şi nejustificat. Credem că această lege nu va aduce nimic bun pentru nimeni, nici chiar pentru grupurile care ne-au arătat că în România poţi ocoli concurenţa printr-o combinaţie politico-legislativă", se spune într-un comunicat de miercuri al asociaţiei marilor retaileri, citat de Mediafax.
Reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) avertizează că intrarea în vigoare a legii care le cere retailerilor să comercializeze cel puţin 51% produse locale pe segmentul alimentelor va avea ca efect majorarea preţurilor la raft.
Preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, a declarat, miercuri, că proiectul de lege privind comercializarea produselor agro-alimentare a fost realizat la solicitarea fermierilor şi producătorilor români, iniţiativa în Parlament aparţinând PNL.
"Am înţeles că PSD s-a lăudat că ar fi scos acest proiect de lege. Da, l-am scos împreună, împreună l-am discutat în comisie, dar iniţiativa este a PNL, (...) făcută împreună cu fermierii. De fapt, acest proiect de lege este proiectul fermierilor şi producătorilor din România şi este făcut la solicitarea lor şi în urma unor discuţii de aproape doi ani de zile. Am rezolvat, zic eu, probleme importante legate de aprovizionarea cu produse alimentare proaspete româneşti în supermaketuri şi în magazinele româneşti care depăşesc cifra de 2 milioane de euro venituri", a afirmat Săpunaru, citat de Agerpres.
El a precizat că proiectul prevede şi etichetarea produselor proaspete, astfel încât consumatorii să poată cumpăra în cunoştinţă de cauză.
"Dacă un consumator vrea să cumpere carne din Danemarca sau din Ungaria, să ştie că e carne din Danemarca sau Ungaria, dacă vrea să cumpere carne din România, să poată să aleagă", a explicat deputatul.
La rândul său, deputatul PNL Tinel Gheorghe, care a afirmat că este coautor la proiect, a arătat că prin această lege este eliminată taxa pe raft, lucru care, în opinia sa, va trebui să ducă la scăderea preţurilor la produsele comercializate în supermaketuri.
"Aşteptăm să vedem reacţia consumatorilor şi producătorilor, dar mai ales a supermaketurilor, să vedem dacă respectă aceste prevederi legale. Vom monitoriza punerea în practică a acestei legi şi aşteptăm ca producătorii români să beneficieze din plin de această lege. Eu cred că ea răspunde solicitărilor atât ale producătorilor, dar şi ale consumatorilor. Nevoia de a consuma produse româneşti e firească şi sănătoasă", a declarat Gheorghe.