• Compania intenţionează să opereze o majorare de capital de cel mult şase milioane de euro, bani pe care-i va folosi pentru extindere şi achiziţii
• Liviu Zăgan: "Avem ambiţia de a deveni unul dintre cei mai mari jucători locali din piaţa agricolă a ţării noastre"
• Holde estimează investiţii totale de zece milioane de euro în cursul anului viitor, astfel încât după listare va apela şi la alte mecanisme de finanţare puse la dispoziţie de piaţa de capital
• Modelul de afaceri al Holde prevede ca niciun acţionar unic să nu deţină o participaţie majoritară în cadrul companiei
Acţionarii Holde Agri Invest, companie din ţara noastră ce operează terenuri agricole, au aprobat majorarea capitalului social cu cel mult şase milioane de euro, precum şi listarea ulterioară a companiei prin piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), se arată într-un comunicat remis Redacţiei de Cornerstone Communications.
Operaţiunea de majorare de capital se va realiza printr--un plasament privat, iar banii strânşi vor fi folosiţi pentru extindere şi achiziţii, menţionează Holde în notificare.
Liviu Zăgan, CEO-ul şi fondatorul Holde a declarat: "Avem ambiţia de a deveni unul dintre cei mai mari jucători locali din piaţa agricolă a României, dar pentru ca acest obiectiv să se realizeze, avem nevoie de acces constant la capital în faza noastră de creştere accelerată. Credem în potenţialul agriculturii din România, mai ales dacă se realizează corect - cu ajutorul tehnologiei, cu o motivaţie adecvată dar şi cu oameni care pot adăuga valoare. Modelul nostru de afaceri a fost deja verificat şi aprobat de către 25 de investitori care s-au alăturat până acum proiectului Holde şi aşteptăm cu nerăbdare să deschidem porţile Holde şi pentru piaţa de capital din România".
Pe lângă operaţiunea de majorare de capital şi listare, acţionarii Holde au mai aprobat şi procedura pentru creşterea suprafeţei exploatate prin achiziţia de ferme noi şi au numit membrii Consiliului Consultativ.
Holde Agri Invest, care este structurată ca un fond de private equity ce investeşte direct în ferme agricole, a închis prima rundă de finanţare în septembrie 2019, după ce a atras cinci milioane de euro de la investitori locali notabili şi fonduri de investiţii.
Finanţarea obţinută în seria A a fost direcţionată către extinderea suprafeţei exploatate, care astăzi însumează 3.500 de hectare, achiziţionarea unui siloz ce are o capacitate de depozitare de 10.000 de tone, precum şi echipamente şi utilaje, cum ar fi combine, tractoare şi implemente agricole, toate dotate cu sisteme pentru agricultură de precizie.
Prima fermă Holde se află în vecinătatea localităţii Roşiorii de Vede, din judeţul Teleorman, şi operează o parte din terenuri în sistem bio.
Pentru următoarele locaţii, Holde a identificat două ferme, situate în judeţele Călăraşi şi Teleorman, care vor ajuta la atingerea unei suprafeţe de teren arabil exploatat de aproximativ 9.500 de hectare în anul următor.
Regiunea de sud-est a ţării noastre, unde se află fermele, a fost aleasă datorită calităţii ridicate a solului, a suprafeţei mari de teren arabil, a proximităţii faţă de Bucureşti şi de porturile de la Dunăre şi Marea Neagră, se arată în comunicat.
Pe lângă investiţia în extinderea suprafeţei lucrate, Holde vizează şi achiziţionarea de alte silozuri şi de utilaje mecanizate moderne. Se estimează că investiţiile planificate totale vor depăşi 10 milioane de euro în cursul anului viitor astfel încât, după listarea prin piaţa AeRO, compania va apela şi la alte mecanisme de finanţare puse la dispoziţie de piaţa de capital.
Eugen Voicu, membru al Consiliului de Administraţie al Holde Agri Invest şi acţionar fondator al Certinvest, companie de asset management ce deţine o participaţie de 8% în Holde, a declarat: "Până în prezent, piaţa de capital din România ducea lipsa unui sector atât de vital pentru economia românească, şi anume agricultura. Suntem siguri că, prin Holde, pe lângă faptul că vom umple acest gol, vom construi şi interesul investitorilor locali pentru această industrie. Cu accent pe agricultură ecologică, eficienţă şi excelenţă operaţională, suntem siguri că vom oferi rezultate foarte bune tuturor investitorilor care decid să se alăture poveştii Holde".
În prezent, Holde cultivă plante de cultură mare, precum grâu, porumb, rapiţă, floarea soarelui, mazăre si orz. O mare parte din suprafaţă, aproximativ 2.400 de hectare este certificată ecologic, iar recolta obţinută este aproape în totalitate exportată în pieţele externe, unde cererea de produse ecologice este în continuă creştere, iar preţurile oferite sunt mai mari.
Planul pentru Holde este de a deveni o companie de referinţă pentru sectorul agricol din ţara noastră, care investeşte în achiziţia sau arendarea terenurilor agricole, în conformitate cu un model asemănător cu cel al unui Real Estate Investment Trust (REIT). Pe termen mediu-lung, obiectivul conducerii este de a deţine 25% din terenurile operate iar 75% din terenuri să fie luate în arendă. Modelul oferă flexibilitate, dar şi suficientă securitate pentru investitori, care beneficiază de randamentele aduse de recolte dar şi de aprecierea în timp a terenurilor.
Holde Agri Invest are în acest moment 25 de acţionari. Vertical Seven Group deţinut de Iulian Cîrciumaru şi Andrei Creţu rămâne cel mai mare investitor din Holde, având 25% din participaţie, în timp ce restul acţionarilor au deţineri între 9% şi 0,1% în companie. Modelul de afaceri prevede ca niciun acţionar unic să nu deţină o participaţie majoritară în cadrul companiei. Holde tocmai a ales un Consiliul Consultativ al cărui rol este de a sprijini Consiliul de Administraţie şi echipa executivă a Holde. Membrii acestuia sunt Iulian Cîrciumaru, Daniela Nemoianu, Dan Manolescu, Leonard Leca şi Pierre Cammaert.
Ţara noastră are a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă din Uniunea Europeană (UE), în valoare totală de 12,5 milioane de hectare, răspândită în 3,42 milioane de ferme. Ponderea fermelor mici de la noi, cu un teren mai mic de cinci hectare este cea mai mare din UE, reprezentând 92,2% din totalul terenurilor arabile.