Holde Agri Invest raportează o producţie în creştere cu 31% şi venituri de 76,6 milioane de lei

A.F.
Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2023

declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest

declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest

Holde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, raportează o producţie de aproximativ 56.000 de tone în primele nouă luni din 2023, în creştere cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut pe o suprafaţă totală operată de 13.725 de hectare, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, la nivel de rezultate financiare, în primele nouă luni ale anului, compania a înregistrat venituri totale de 76,6 milioane de lei, în scădere cu 11% comparativ cu primele nouă luni din 2022 şi o pierdere netă de 22,9 milioane de lei, pe fondul unui an agricol în care, deşi costurile de înfiinţare a culturilor au fost foarte mari, chiar şi de cinci ori mai mari decât în mod istoric, preţurile de valorificare a recoltei la cotele pieţei au fost mult mai mici, chiar şi la jumătate din media preţurilor din 2022.

"În 2023 continuăm pentru al cincilea an la rând ritmul de creştere la nivelul recoltei anuale. Randamentele mai mari reprezintă în cea mai mare parte rezultatul perfecţionării tehnicilor agricole în cadrul fiecărei ferme, consolidării suprafeţelor lucrate, precum şi al investiţiilor în utilaje, tehnică agricolă şi sisteme de management performante. Este incontestabil meritul echipei operaţionale a Holde, care s-a maturizat şi rodat în îndeplinirea lucrărilor agricole în fiecare an, la timp şi la cele mai înalte standarde de calitate. Însă, 2023 este primul an de cand activăm în care vom raporta pierdere contabilă. Este un an pe care l-am anticipat dificil, dar fără să putem absorbi magnitudinea reală a impactului negativ. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipa noastră, chiar şi în contextul producţiei bune, acest an va rămâne probabil cel mai puţin profitabil an pe care l-am traversat", a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

În primele nouă luni ale anului, cheltuielile indirecte ale grupului Holde, precum cele aferente cu sediul central, reparaţiile utilajelor agricole, reparaţiile flotei de autoturisme şi camioane, transportul recoltei şi alte cheltuieli administrative, au scăzut cu 26%, în condiţiile în care suprafaţa lucrată de companie a crescut cu 14%. Reducerea acestor costuri raportată la un hectar lucrat este şi mai mare, ajungând până la 60%. Conducerea Holde consideră că aceste reduceri de costuri indirecte vor continua odată cu creşterea suprafeţei şi astfel va reconfirma randamentele sporite pe care le aduce agricultura modernă pe suprafeţe mari, contribuind la rentabilizarea suplimentară a modelului operaţional al Holde.

În primele nouă luni din 2023, Holde a continuat extinderea suprafeţelor lucrate. În această perioadă a fost finalizată achiziţionarea unei noi ferme care a fost adăugată la nucleul Conţeşti, în suprafaţă de 980 de hectare. În prezent, Holde se află în curs de a forma cel de-al cincilea nucleu, care va fi situat într-o zonă nouă şi va ajuta compania să reducă şi mai mult riscul datorat fenomenelor meteorologice. În plus, aceasta va fi o fermă în care vor putea fi irigate până la aproximativ 2.500 de hectare. În acest moment, nucleul nou va fi preluat cu o suprafaţă irigată de aproximativ 700 de hectare, astfel încât suprafaţa totală irigată la nivel de grup va ajunge la aproximativ 1.000 de hectare.

În 2024, conducerea Holde vizează ca în cadrul noii ferme să cultive atât porumb în regim irigat, cât şi cartofi pentru chips, o cultură care a înregistrat o performanţă foarte bună în 2023, şi pentru care compania primeşte din ce în ce mai multe solicitări.

"În ciuda rezultatului din acest an, avem convingerea că agricultura poate să producă profit pe termen mediu şi lung. Reiterăm premisele pe care credem că trebuie să le avem în vedere când investim în agricultură. Holde este în al cincilea an din cei zece calibraţi în viziunea pentru care ne-am pregătit când am început proiectul în 2018. Rezultatele bune se construiesc în timp. Suntem convinşi că anul 2023 va rămâne incidental, în circumstanţele de piaţă imposibil de prevăzut şi de neutralizat în totalitate. Credem că în calitate de investitori trebuie să ne mobilizăm şi să susţinem compania să îşi continue drumul şi să revină la premisele de profitabilitate gândite iniţial şi pe care le-a dovedit între anii 2020-2022. O afacere agricolă este pretabilă pentru scalare, am dovedit că există economii de scală şi credem că anii mai grei pot fi depăşiţi mai uşor cu o suprafaţă de scară mare, precum şi cu investiţii - o suprafaţă care să producă suficient pentru a compensa perioadele mai dificile, precum anul 2023", a adăugat Liviu Zăgan.

În vederea continuării dezvoltării Holde şi transformarea companie într-unul dintre cei mai mari fermieri din România, Holde derulează în această perioadă o majorare de capital social până la 40 de milioane de lei. Prin această majorare, Holde urmăreşte continuarea extinderii suprafeţelor exploatate prin intermediul achiziţionării unor noi ferme şi implementarea planului curent de investiţii, dar şi asigurarea capitalului de lucru necesar suplimentar pentru stocarea producţiei pe termen lung.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Nu stiu ce sa zic, dar situatia chiar nu pare deloc roz.

    Si cele 40 milioane se vor 'evapora' repejor in ritmul si business-ul actual. 

    1. banii mcs sunt doar pentru equity cerut de banci,la ce grad de indatorare au pentru banci e stop joc fara fresh equity,pierderea a sters buna parte din cap.proprii

      SI PT PRIMELE DE managemant.

      scrie in prospect. nu stiu ce prima de exit. cer bani de la actionari sa-si dea prime astia. pai primele ti le faci, eu asa stiu. dc nu valea.

    Realizam acum ca si 2024 se contureaza a deveni un an greu pentru agricultura. Uite asa stai si te intrebi: de ce sa produci in Romania?

    Investesti te dezvolti si dupa doresc anumiti factori de decizie sa dublezi cantitatea de cereale din Ucraina tranzitata prin Romania la anul. Dar vezi ea nu tranziteaza asa catre tari si piete departate si exotice. Nu ea tot la noi ajunge si prin Europa.  

    Asa ca din partea investitorilor in agricultura locala, va multumim factorilor de decizie, multumim ca schimbati regulile jocului. Lasa plateste producatorul roman care nu foloseste seminte modificate genetic sa isi creasca si el productia la hectar. Nu e o lupta corecta. 

    Acum ca e decapitalizata agricultura locala, ce facem? Da, luptam iar si iar. 

    1. pretul cerealelor a scazut la nivel mondial. ca se vand pe bursa, nu?

      e vb de cererea si oferta mondiala, nu e doar ucraina de vina pt tot. 

      si la petrol scade pretul, si la alte comoditati, cupru, litiu cam la toate, pt ca economia a incetinit, cererea a incetinit. 

      in agricultura ar trebui sa stii ca sunt ani f buni ca anul trecut, dar si ani slabi. adica sa te pregatesti. vor rezista doar cei pregatiti, cei ce nu s-au aruncat la jeepane noi si etc party all day long ca au avut un an bun.

      si aceia ii vor inghiti pe party people. asa e viata. 

      Asta cu Ucraina o cred sosocii si auristii suveranisti.Pretul il fac vapoarele pentru Africa,Asia si cotatia mondiala e scazuta de la productia foarte mare.

      Asa e. Ne uitam la preturile de cereale sunt usor sub cele din 2018. Cata inflatie a trecut peste noi in acesti 5 ani? Multa. Noi nu ne protejam industria noastra, o lasam in vant.

      Ce lupte trebuie sa duca cei din agricultura, ani de zile de acum sa se recapitalizeze. Nu au bani de investitii pentru eficientizare. Putin o pot face si mai putin o fac. 

      Deci conflict in Ucraina nu exista, cerealele tranzitate de ei nu exista. Sa anunte si pe TTS cineva sa afle ca degeaba au flota de barje pe Dunare si ca nu transporta cereale ucrainiene modificate genetic. Sigur nu stiu asta cei de la TTS.

      TTS la S1 2023 a zis clar ai raspicat ca nu vor avea volum de transport pe cereale romanesti ca nu este o productie deloc buna in tara. Alta situatie despre care sa zicem ca nu exista? 

      sunt subventii pt situatii din astea.

      ce nu exista e intelegerea minimala ca pretul e dictat de marile burse,ca RO e un graunte in productia care influenteaza cotatia,ca din RO se contracteaza recoltele la pretul burselor,nu la ce se invarte intern.TTS nu plimba marfa oversea.

      fermierii la noi ar vrea o contractie fortata a ofertei ca sa vanda ei mai bine la Intern,adica sa alimenteze fortat inflatia 

      asta pentru ca pretul oversea e mic si ei nu vor sa vanda si normal ca e supraoferta interna 

      si acum ar vrea o piata dirijata,eventual si cu mercurial 

      vor commodities business dar numai cand pretul creste

      chestie care merge numai in cuvantarile utopicilor comunisti 

      Trebuie sa ajungi in guvern. Sa inchizi agricultura romaneasca. Le zici bine.

      Dar preturile alea la inputuri de 5 ori mai mari, alea commodities cum zici tu, cu alea ce facem? 

      Dar preturile alea intern care alimenteaza inflatia ca zici bine si acolo, preturi care sunt usor sub 2018, cu alea cum vine? 

      Presupun ca toate comentariile mentionate sunt scrise de aceeasi persoana.

      Din pacate, dumneata nu reusesti sa intelegi ce incearca persoana de la 2.6 sa iti explice. 

      Pretul se 'seteaza' la nivel global.  

      Daca UE sau Romania vor sa-si pastreze producatorii locali de cereale atunci trebuie sa acorde subventii adecvate intr-o astfel de piata/perioada. Asta, pentru a compensa desigur cu preturile mari la inputuri si forta de munca si cu pretul scazut de vanzare al cerealelor.

      Asadar, ai face bine sa incerci sa intelegi asta si daca ai de adresat reprosuri, atunci, in cazul de fata aceste reprosuri tb adresate in primul si primul rand statului roman si apoi la UE. 

      bravo!bun mesaj

      UE trimite in/direct subventii in China si aiurea si apoi face constatari ca i-au disparut diverse-industrie,agriculturaiar la noi e copy paste

      mult prea mari bugetele administratiilor UE&RO pentru simple constatari 

      Sunteti tare nostimi. Ziceti ca e o abordare comunista si dupa spuneti ca solutia e subventie mai mare, adica o masura cat se poate de protectionista si socialista.

    Ce probleme vad eu la HAI. nu am actiuni, dar am avut imediat dupa ipo, am luat cu 1,28 pt ca am citit prospectul de listare unde totul era roz, si le-am dat cam la 1,9 in cateva luni. de atunci am citit tot ce au publicat si n-am mai cumparat pt ca:

    - au foarte multa suprafata in arenda, si asta le mareste f mult cheltuielile. dc luau mult mai putin pamat dar sa fie in proprietate din banii de a bvb, poate aveau acelasi profit/actiune, din cauza ca disparea arenda. 

    - utiljele le-au luat pe credit, cand sunt atatea fonduri europene exact pt asta, in fapt, 2/3 din utilajele noi vandute in Romania sunt luate din fonduri eu. deci au dobanzi care iar sunt cheltuieli ce puteau sa nu existe 

    - nu in ultimul rand agricul;tura "mare" cerealele e cel mai competitiv domeniu din agricultura. pretul se face pe burse, si e un avantaj, ca ai garantia desfacerii, dar pe de alta parte concurezi iata cu fermierul ucrainean, cu fermierul rus, cu fermierul brazilian ,american etc. deci o diversificare pe culturi cu mai putina competitie de pret asteptam

    - bani cheltuiti aiurea in start upuri din aplicatii pt agricultura, cand se stie rata de succes la start upuri in it, maxim 10%. 

    1. foarte bine punctat.

      Ai uitat si actiunile preferentiale ale fondatorilor, dar ele existau de la inceput

      Ai uitat sa mentionezi vanzarile fara acte pe care le practica la greu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb