HORIA BRAUN, BCR: "Statul cere bani de la companii ca să limiteze deficitul bugetar"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 noiembrie 2018

"Statul cere bani de la companii ca să limiteze deficitul bugetar"

"Structura capitalurilor multor societăţi de stat nu este optimă", potrivit economistului

Statul cere bani de la companiile pe care le are în portofoliu întrucât are nevoie de venituri suplimentare ca să menţină o anumită limită a deficitului bugetar pentru finalul anului, a precizat, ieri, Horia Braun, economist-şef în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR), într-o conferinţă de profil.

Domnia sa a spus: "Probabil este nevoie de venituri bugetare pentru a menţine o anumită limită pe final de an, în condiţiile în care veniturile fis­cale nu cresc decât pe componenta ce ţine de impozitarea muncii, sau nu cresc atât de alert pe cât au fost planurile iniţiale.

Pe de altă parte, multe companii de stat stau pe mult cash care nu este folosit în mod direct pentru investiţii pe termen scurt. Multe dintre ele sunt foarte puţin îndatorate, deci structura capitalurilor lor nu este optimă". Horia Braun a punctat că a cere dividende în sine nu este neapărat ceva greşit.

"Şi pentru un investitor privat, a cere dividende de la o companie care nu face investiţii pe termen scurt, stă pe cash şi nu are datorii prea mari este o decizie raţională. Ideea de a cere dividende nu este neapărat greşită, dar conjunctura probabil că este legată de execuţia bugetară", a spus economistul.

Horia Braun a adăugat: "Din punct de vedere strict financiar, costul capitalului propriu este întotdeauna mai mare decât cel al capitalului împrumutat şi atunci da, trebuie să ai o structură optimă a capitalului, care nu este 100% capital propriu. Dar dacă ştii că vei avea nişte investiţii de făcut, probabil că este un comportament prudent să te bazezi pe resursele proprii, des­pre care ştii că sunt disponibile oricând, fără a depinde de o terţă parte".

În ultima săptămână, Statul a cerut bani de la o serie de companii la care este acţionar majoritar.

Practic, de la Romgaz şi Nuclearelectrica au fost cerute dividende suplimentare de 717 milioane lei şi 238 milioane lei, în timp ce în cazul Transgaz şi Transelectrica s-a solicitat distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate în conturile "rezultat reportat" şi/sau "alte rezerve".

Dacă în cazul Romgaz, Adrian Volintiru, directorul general al companiei a declarat că distribuirea de dividende suplimentare nu afectează capacitatea producătorului de gaze naturale de a-şi finanţa investiţiile aflate în derulare, conducerea Transgaz a propus în luna martie a acestui an o rată de alocare a profitului către dividende de 50%, motivând că o rată de 90% poate atrage imposibilitatea companiei de a finanţa proiecte de dezvoltare strategice cu încadrare în termenele de îndatorare impuse prin contractele de finanţare.

Până la urmă, Transgaz a repartizat 534,297 milioane de lei, reprezentând circa 91,8% din profitul anului trecut, la cererea Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb