HORIA CONSTANTINESCU, PREŞEDINTELE ANPC: "ANPC este subfinanţată"

SABIN S. BRANDIBURU
Miscellanea / 14 aprilie 2022

"ANPC este subfinanţată"

ANPC a aplicat amenzi în valoare de 570 de mii de lei, în urma a 90 de controale efectuate la nivelul ţării

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a afirmat, într-o conferinţă de presă organizată astăzi la sediul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, că instituţia este subfinanţată, raportat la activitatea pe care o întreprinde.

Potrivit acestuia, comisarii ANPC sunt nevoiţi să meargă la controale folosind mijloacele de transport în comun sau maşinile personale, iar filmările şi fotografiile realizate în timpul controalelor sunt făcute cu telefoanele personale.

"Vrem să transmitem că rezultatele fiecărui comisar ne fac una dintre cele mai performante autorităţi din ţară. Transmitem de câteva ori pe săptămână, prin intermediul presei, modul în care colegii noştri din întreaga ţară îşi fac meseria. Ce vedeţi este meritul lor şi le mulţumim că de multe ori acţiunile de control sunt peste program, neremunerate, de multe ori fără a reuşi să punem la dispoziţia echipelor câte o maşină pentru a se deplasa la acţiunile de control. Măcar la bugetul anului viitor merităm o suprafinanţare pentru a putea face în continuare supra-acţiuni şi a putea face consumatorii supermulţumiţi", a spus preşedintele ANPC.

Referitor la modul în care comisarii ANPC se deplasează la controale, Horia Constantinescu a spus, în glumă, că nu îşi doreşte să creadă că unii dintre comisari folosesc bicicleta, afirmând că "în anotimpul ploios aceştia ar trebui să stea în birou, dar sunt pe teren unde trebuie".

"Este adevărat că îmi este şi jenă să îi întreb uneori cum au reuşit să ajungă şi cum au reuşit să ducă la bun sfârşit acţiunile de amploare pe care le conduc" a mai spus preşedintele ANPC.

Cu toate acestea, Horia Constantinescu speră că, în urma rezultatelor oferite de instituţie, bugetul va fi majorat.

"Suntem pe buzele tuturor miniştrilor când apar situaţii precum cele cu furnizorii de utilităţi şi furnizorii de combustibil, acum avem convingerea că vom fi pe buzele dânşilor şi când se va discuta rectificarea bugetară şi bugetul de anul viitor, pentru că realmente ne este imposibil să ducem lucrurile la nivelul pe care ni l-am dori", a spus preşedintele ANPC.

Totodată, în cadrul conferinţei, reprezentanţii ANPC au anunţat acţiuni de amploare în magazinele din ţară, cu ocazia sărbătorilor pascale, emiţând şi un comunicat privind aceste demersuri.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor anunţă, în comunicat, că intensifică, în această perioadă supravegherea pieţei, în ceea ce priveşte comercializarea produselor preferate de români, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale.

De asemenea, ANPC a aplicat, astăzi, amenzi în valoare de 570 de mii de lei, în urma a 90 de controale efectuate la nivelul ţării.

Astfel, ca parte a tematicii de control, la nivelul întregii ţări, initiate de preşedintele ANPC, Horia Constantinescu şi coordonate de directorul general, Paul Anghel, pe 12 aprilie 2022, s-au derulat acţiuni de verificare a modului în care sunt comercializate produsele-vedetă ale acestui moment: ouăle.

" La întrebarea «ce a fost înainte oul sau găina?» nu a reuşit nimeni să răspundă.

La fel nu am putut primit niciun răspuns pentru neregulile constatate într-o perioadă în care respectul ar trebui să fie suplimentar.

Dacă nici de sfintele sărbători unii comercianţi nu înţeleg să-şi respecte cumpărătorii, mă întreb dacă mai există vreo şansă să o facă.

A fi producător român nu înseamnă că ai mai puţine reguli de respectat în raport cu consumatorul, cetăţean român şi el.

Prea multe amenzi date unor operatori economici pentru care Paştele reprezintă doar o şansă de câştig si atât" declară Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, potrivit comunicatului.

Conform ANPC, au fost întreprinse, într-o singură zi, 114 acţiuni de control, în toată ţara, aplicându-se, până la acestă oră, amenzi contravenţionale în valoare totală de 380.000 lei.

Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum şi oprirea definitivă de la comercializare a tuturor ouălor sparte sau cu termenul de valabilitate depăşit, precum şi oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor a unui magazine şi a unui raion specializat din altul.

Printre cel mai des întâlnite nereguli, de către comisarii ANPC, se numără:

- Neconcordanţe între preţul de la raft şi cel de la casa de marcat

- Comercializarea unor ouă cu data durabilităţii minimale depăşită

- Comercializarea unor ouă fără data durabilităţii minimale menţionată pe coajă

- Comercializarea unor ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, aşezate alături de cele conforme

- Utilizarea unor spaţii de depozitare improprii cu rugină, scurgeri de conţinut

- Expunerea la vânzare a ouălor în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate

- Nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte şi vopsite

- Comercializarea de ouă vrac, fără afişarea informaţiilor de caracterizare prevăzute în lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de creştere a păsărilor etc.) sau a preţului acestora, la raft

- Lipsa certificatului/autorizaţiei de producător

- Comercializarea unor ouă fără documente de provenienţă a mărfii

- Deficienţe privind regimul promoţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb