Horia Georgescu rămâne în arest preventiv

Alexandru Costea
Anticorupţie / 28 martie 2015

Actualizare 16:32 Kelemen Hunor susţine că este decizia deputatului Marko Attila dacă va demisiona

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, azi, că a avut o discuţie în urmă cu câteva săptămâni cu deputatul Marko Attila în care a încercat să îl convingă de "anumite lucruri", el subliniind că este decizia parlamentarului dacă va demisiona sau nu, potrivit surselor din presă.

Kelemen Hunor a afirmat, la Zalău, că a avut o discuţie cu parlamentarul UDMR pentru care DNA a solicitat încuviinţarea arestării preventive în dosarul ANRP, dar nu poate să dea detalii deoarece "a fost o discuţie privată".

"Nu comentez în niciun fel. Nu are nicio restricţie de a călători oriunde doreşte. Când va avea o restricţie de a părăsi ţara atunci voi comenta, până atunci nu am ce comenta unde este şi ce face. Eu am vrut să-l conving de anumite lucruri, a fost o discuţie privată, nu pot să vă spun. Va fi decizia lui dacă îşi va da demisia. Este decizia lui dacă se întoarce sau nu se întoarce. Eu ştiu ce i-am spus, dar nu ştiu ce va decide el", a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că nu cunoaşte detalii din dosarul DNA, însă a subliniat că membrii comisiei care au aprobat retrocedările nu aveau expertiză, ci se bazau pe evaluatorii acreditaţi.

"Nu cunosc dosarul. Eu cred că acuzaţii colective, în cazul unei comisii, sunt de discutat, fiindcă foarte mulţi din aceste comisii, cu cea mai bună intenţie, au acceptat acele evaluări făcute de evaluatori acreditaţi şi nu aveau nici calitatea, nici capacitatea de a pune sub îndoială acele evaluări. Ei nu au furat, nu au luat, nu au influenţat nicio decizie. Era acolo o instituţie în care lucrau specialişti, erau evaluatori care veneau cu ştampila, sub semnătură. Un om care nu are o pregătire, dar instituţional face parte din comisie nu are cum să ştie dacă acele evaluări sunt corecte sau nu sunt corecte. Important este că în cazul unei instituţii şi comisii este de discutat dacă în ansamblul ei poate fi pusă sub acuzare", a afirmat Kelemen Hunor.

--------------

Fostul şef al ANI Horia Georgescu rămâne în arest preventiv, dispus în cazul său în 18 martie, în dosarul în care este acuzat că a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP, după ce instanţa supremă i-a respins contestaţia, potrivit surselor din presă.

De asemnea, instanţa a respins şi contestaţiile formulate de Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu, foşti colegi ai lui Georgescu în comisia de la ANRP, şi de Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu, experţi evaluatori, arestaţi de asemenea în 18 martie.

În ceea ce îi priveşte pe experţii evaluatori Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă, arestaţi la domiciliu, instanţa a respins atât contestaţiile lor, cât şi pe cea a procurorilor DNA faţă de măsura preventivă.

Decizia luată ieri seară de instanţa supremă este definitivă.

Toţi cei şapte foşti membri ai comisiei din ANRP, precum şi experţii evaluatori sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a preşedintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrându-le anchetatorilor că suferă de o boală incurabilă.

Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de deputatul PNL Theodor-Cătălin Nicolescu şi faţă de fostul vicepreşedinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu.

Instanţa Supremă a decis, ieri, ca Theodor Nicolescu să fie arestat, după ce solicitarea DNA pentru reţinerea şi arestarea sa a fost avizată favorabil de Camera Deputaţilor.

În acelaşi caz, procurorii DNA au cerut, marţi, aviz pentru arestarea deputatului Marko Attila Gabor, el fiind suspectat de abuz în serviciu. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, ieri, să trimită la Comisia juridică această cerere, comisia având termen până luni seară pentru a întocmi raportul, iar plenul se va pronunţa, probabil, miercuri.

Camera Deputaţilor a mai votat în 2 decembrie 2014 o altă cerere a ministrului Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului UDMR, în dosarul retrocedărilor "Bica 2".

După ce a fost reţinut, Horia Georgescu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Potrivit ordonanţei de reţinere emise pe numele lui Georgescu, în luna ianuarie, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare.

În perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din care făcea parte şi Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţii evaluatori, corespunzătoare unui număr de trei dosare, imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fiind supraevaluate. Procurorii precizează că valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ).

"Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc. privind tranzacţiile deja efectuate/certe cu proprietăţi imobiliare similare", au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.

Procurorii au precizat că, în două cazuri, evaluatorii desemnaţi au utilizat, în cadrul metodei comparaţiei directe, "comparabile" constând în anunţuri de vânzare publicate online sau în ziare, "fără a purta corespondenţă cu deţinătorii de informaţii privind tranzacţiile certe cu proprietăţi imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina preţul real al pieţei imobiliare".

"Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor 3 dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire", au mai arătat procurorii DNA.

Curtea de Conturi a făcut un control la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, pentru a verifica modul în care au fost utilizate fondurile alocate pentru plata despăgubirilor, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor. În unei decizii din octombrie 2013 a Curţii de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011.

Curtea de Conturi a obligat atunci preşedintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 de lei, susţin sursele citate.

În baza deciziei Curţii de Conturi şi în urma reevaluării a 452 de dosare s-a constatat că, în 94 de dosare, valoarea de despăgubire stabilită iniţial a fost cu peste 20 la sută mai mare.

Sursele citate au precizat că Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat DNA după ce fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi foşti membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri au fost trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, după ce, în 2011, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb