Horvath: 70% dintre companiile vest-europene şi-au mărit substanţial bugetul pentru AI în 2024

S.B.
Companii / 17 iulie

Horvath: 70% dintre companiile vest-europene şi-au mărit substanţial bugetul pentru AI în 2024

Bugetele pentru inteligenţă artificială (AI) au fost mărite de circa 70% dintre companiile vest-europene în 2024, în mod substanţial (cu peste 30%), faţă de 2023, arată răspunsurile a peste 150 de executivi din mari companii occidentale.

În acelaşi timp, doar 5% dintre aceste firme - cu cifre de afaceri anuale de peste 200 de milioane de euro şi mai mult de 200 de angajaţi - îşi vor reduce bugetele pentru AI în acest an.

Acestea se numără între principalele concluzii ale studiului "Mastering the AI revolution with a competitive edge", realizat de Horvath - companie de consultanţă în management cu 40 de ani de experienţă internaţională, prezentă şi în România, din 2005. Studiul a arătat că cele mai consistente creşteri de bugete alocate AI se constată în sectorul industrial, comparativ cu cel al comerţului şi serviciilor, iar bugetele sunt cu atât mai mari, cu cât creşte dimensiunea unei companii, ca cifră de afaceri şi ca număr de angajaţi.

Suplimentarea bugetelor va merge, cu precădere, înspre proiecte de AI generativ - model de învăţare automată, care nu doar că înţelege şi recomandă informaţii, dar poate crea conţinut original precum texte (de la simple postări social media până la analize complexe şi strategii de business), imagini, muzică, cod de programare şi altele. Companiile vor încerca, în principal, să: (1) apeleze la consultanţi externi pentru utilizarea GenAI; (2) ofere training în GenAI managerilor; şi (3) să analizeze potenţialul AI pentru dezvoltarea companiei.

Una dintre concluziile studiului arată că utilizarea aplicaţiilor AI devine din ce în ce mai răspândită în cadrul companiilor, acestea putând fi folosite fără sprijinul departamentelor de IT care rămân, totuşi, principalele beneficiare ale creşterilor de bugete pentru AI. Pe locurile următoare se situează departamente care se ocupă de servicii interne, servicii pentru clienţi, logistică, management, marketing, vânzări şi altele. Departamentele în care inteligenţa artificială se foloseşte cel mai puţin sunt: achiziţii, HR şi cel financiar.

În privinţa impactului aşteptat în urma implementării AI, răspunsurile executivilor chestionaţi denotă, deocamdată, un grad de incertitudine. Pe o scală de la -5 (puternice efecte negative) la +5 (puternice efecte pozitive), cu toate că nimeni nu a oferit valenţe negative (răspunsuri de la -5 la 0) soluţiilor AI, niciuna dintre îmbunătăţirile aşteptate nu a întrunit nici punctaj maxim, nici peste 4. Totuşi, studiul Horvath a scos în evidenţă o ierarhizare a ceea celor mai aşteptate efecte legate de utilizarea inteligenţei artificiale: (1) eficienţă sporită business-ului; (2) sprijin mai bun în luarea deciziilor; şi (3) noi modele de business / potenţial de creştere a vânzărilor.

Potrivit studiului Horvath, există două arii în care impactul AI este aşteptat a fi semnificativ. Pe de-o parte, este vorba de piaţa muncii, unde 77% dintre respondenţi consideră că "în viitor, valoarea angajaţilor va depinde în mare măsură de abilităţile şi experienţa lor AI", în timp ce convingerea că GenAI va aduce o schimbare majoră în programele de studii urcă până la 89%. Pe de altă parte, peste 80% dintre respondenţi se aşteaptă ca GenAI să aibă un impact puternic pozitiv sau în general pozitiv asupra sustenabilităţii mediului.

În ceea ce priveşte riscurile asociate cu utilizarea AI, executivii chestionaţi de Horvath se tem cel mai mult de: (1) imposibilitatea garantării protecţiei datelor; (2) criminalitate informatică; (3) creşterea conflictelor sociale; (4) diminuarea şanselor profesionale pentru cei care nu vor avea competenţe AI; şi (5) lipsa de transparenţă a informaţiilor, care va duce la dezinformare.

"Toţi executivii chestionaţi de noi consideră că utilizarea inteligenţei artificiale are importanţă strategică în dezvoltarea companiilor, dar mulţi au încă dificultăţi în a identifica domeniile de activitate unde impactul AI va fi semnificativ. Astfel, creşterea bugetelor este o veste bună, dar fără concentrarea eforturilor pe domenii cheie şi fără setarea corectă a aşteptărilor, există riscul ca rezultatele să nu fie cele anticipate. În schimb, managerii de top din companii sunt convinşi că piaţa muncii va suferi schimbări majore şi doresc să investească în pregătirea angajaţilor, a căror valoare va creşte odată cu dobândirea de aptitudini legate de AI", consideră Daniel Ioniţă, Managing Consultant, Horvath România.

La realizarea studiului au participat peste 150 de executivi (dintre care 41% la nivel de membru de board şi/sau directori generali şi 36% manageri de divizii), din industrie, comerţ şi servicii, care activează în Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania şi Danemarca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb