Horvath: "Cererea de forţă de muncă din Europa de Est va creşte în următorii cinci ani"

T.B.
Companii / 31 octombrie 2023

Horvath: "Cererea de forţă de muncă din Europa de Est va creşte în următorii cinci ani"

Forţa de muncă va creşte pe plan global, în următorii cinci ani, anticipează executivii care au răspuns în cadrul studiului "CxO Priorities 2023", realizat de Horvath - companie de consultanţă în management cu 40 de ani de experienţă internaţională, care activează şi în România, din 2005, se arată într-un comunicat al Horvath, remis redacţiei. În Europa de Est, o parte dintre respondenţi (10%) văd această creştere ca fiind ridicată, în timp ce alţii 48% se aşteaptă la una moderată (48%), informează sursa menţionată. Forţa de muncă va fi în creştere şi în America de Nord şi Asia, dar va rămâne constantă în Europa vestică şi sudică, alături de Africa şi America de Sud, potrivit comunicatului.

Dincolo de diferenţele regionale, preocupările legate de forţa de muncă ("people topics") au devenit o prioritate de top a executivilor, atât a celor aflaţi la conducerea unor companii manufacturiere, cât şi din zona serviciilor, transmite compania. Atragerea şi retenţia personalului, precum şi dezvoltarea de noi competenţe sunt pe agenda tuturor executivilor şi au impus identificarea a diferite abordări precum: (1) adoptarea unui program de lucru flexibil; (2) consolidarea culturii organizaţionale şi a brandului de angajator; (3) digitalizarea şi automatizarea; sau (4) îmbunătăţirea calificărilor personalului existent, arată datele studiului.

Problemele legate de forţa de muncă sunt resimţite din ce în mai puternic şi de companii din România, mai ales în cazul celor industriale, care se vor confrunta cu o lipsă de ingineri şi de specialişti în energie, conform sursei citate. Pe de altă parte, firmele din domeniul serviciilor vor putea compensa într-o măsură mai mare deficitul de personal prin digitalizare şi automatizări bazate pe inteligenţă artificială (AI), consideră reprezentanţii Horvath România, menţionează sursa precizată.

Între alte aspecte relevate de studiul "CxO Priorities 2023" se numără o perspectivă destul de rezervată asupra rezultatelor la care se aşteaptă companiile în acest an, se mai arată în comunicat. Doar 47,1% dintre executivii unor companii manufacturiere se aşteaptă la o creştere a marjei operaţionale (EBIT margin) faţă de 2022, pe când aşteptarea de creştere urcă la 61,5% în cazul companiilor din servicii, potrivit studiului. Totuşi, pentru menţinerea şi îmbunătăţirea performanţelor financiare în următorii ani, 55% dintre firmele chestionate mizează pe regionalizare şi transformare digitală, relatează sursa precizată.

Pentru a evita disfuncţionalităţile din lanţurile de aprovizionare, asemenea celor apărute după 2020, precum şi a unor riscuri geopolitice, mai multe companii vor să-şi mute unităţile de producţie şi furnizorii cât mai aproape de clienţii finali, potrivit comunicatului. Interesul cel mai mare pentru regionalizare se constată în industria producătoare de automobile (84%), cea a ingineriei mecanice, instalaţii, electrice şi automatizări (65%) şi bunuri de consum (53%). În acest context, interesul faţă de China ca piaţă de producţie se menţine ridicat doar la 10% dintre companii, menţionează sursa citată.

În privinţa transformării digitale, aceasta rămâne o preocupare majoră pentru executivi, iar domeniile de activitate care au cel mai mare potenţial de automatizare sunt: (1) serviciile de relaţii cu clienţii şi consultanţă; (2) vânzări, marketing şi achiziţii; (3) controlling şi finanţe; (4) IT; şi (5) resurse umane, relatează compania.

O altă preocupare pentru executivi este securitatea cibernetică, deşi numărul de incidente de securitate a crescut în ultimul an, majoritatea atacurilor au eşuat, ceea ce arată că firmele au făcut investiţii în acest domeniu. Industria cea mai expusă la atacuri cibernetice este cea a asigurărilor (cu o creştere de 54% a atacurilor), urmată de retail (35%) şi de domenii precum industria auto, banking şi servicii medicale (fiecare dintre acestea cu 29%), arată datele studiului.

Potrivit comunicatului, "Între priorităţile executivilor care au participat la studiul Horvath se distinge preocuparea faţă de asigurarea personalului necesar pentru a susţine planurile de creştere din următorii ani. Europa de Est se află între zonele unde va fi nevoie de mai mulţi angajaţi, în special din inginerie şi alte domenii tehnice, pe măsură ce unele business-uri se vor reloca mai aproape de clienţii finali, din Europa de Vest. România nu va face excepţie şi este vital ca managerii să dezvolte strategii de atragere a unor noi angajaţi, să îmbunătăţească nivelul de calificare a celor actuali şi să investească în reţinerea celor mai buni", a declarat Kurt Weber, Managing Director, Horvath România.

Pentru studiul "CxO Priorities" au fost chestionaţi peste 430 de executivi (dintre care 35% la nivel de CEO), din companii activând în 13 domenii (7 din industria manufacturieră şi 6 din servicii) şi care au sedii în 19 ţări, situate în Europa, America de Nord, Europa şi Asia, informează Horvath.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb