HSBC: Consumul de aur din Asia va continua să crească

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 octombrie 2013

HSBC: Consumul de aur din Asia va continua să crească

Cererea de bijuterii, lingouri şi monede din India, China, Indonezia şi Vietnam este de aproximativ 60% din totalul mondial, potrivit Consiliului Mondial al Aurului

Cererea de aur din Asia va continua să crească, în condiţiile în care inflaţia alimentează plasamentele în acest metal preţios, potrivit băncii britanice "HSBC Holdings" Plc, care estimează că ponderea regiunii în consumul mondial de profil a crescut în ultimul deceniu.

Cererea de bijuterii, lingouri şi monede din India, China, Indonezia şi Vietnam a crescut la aproximativ 60% din totalul mondial, comparativ cu 35% în 2004, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Cererea de aur din Asia este alimentată de preţul în declin al metalului preţios. Din 2008, cererea de aur din India a crescut de peste două ori, iar cea din China a sporit cu aproape 350%, cele două ţări fiind cumpărătorii majori din domeniu.

Frederic Neumann, director de departament în cadrul HSBC, declară potrivit Bloomberg: "În condiţiile în care inflaţia încă este mare pe numeroase pieţe, iar dobânzile nu oferă câştiguri adecvate, aştept ca apetitul lacom al Asiei pentru aur să persiste. Asia este interesată de aur. În ultimii ani, cererea de profil a crescut". În opinia sa, pe pieţe precum India, Vietnam şi China, consumatorii au puţine instrumente prin care să-şi protejeze economiile împotriva creşterii preţurilor.

În prezent, preţul aurului este cu peste 30% mai mic decât nivelul maxim record înregistrat în 2011. Vineri dimineaţa, la ora 07:21, la Comex New York, cotaţia metalului galben era de 1.317,90 dolari uncia, cu 0,4% mai mică decât în ziua anterioară. De la începutul anului, preţul aurului a coborât cu mai bine de 20 de procente, iar analiştii spun că acesta va continua să scadă în fiecare din următoarele patru trimestre, urmând să ajungă la nivelul minim al ultimilor patru ani, ca urmare a reducerii viitoare a stimulentelor economice.

Inflaţia din China va creşte cu 2,7% în 2014 şi cu 3,1% în 2015, după un avans estimat la 2,6% pentru 2013, conform HSBC. Pentru India, previziunile arată o inflaţie de 8,7% anul acesta, de 7,7% în 2014, respectiv de 7,9% în 2015.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb