"HSBC Bank Middle East", subsidiară deţinută integral de gigantul bancar britanic "HSBC Holdings" Plc, poartă discuţii pentru înstrăinarea afacerilor sale din Liban către instituţia financiară locală "Blom Bank".
"HSBC Bank Middle East" a anunţat, ieri, că nu există certitudinea unei tranzacţii în urma negocierilor, dar va face un anunţ viitor cu privire la afacere, dacă va fi cazul.
HSBC caută să înstrăineze mai multe operaţiuni, inclusiv unităţile sale din Brazilia şi Turcia, ca parte a planului directorului său executiv Stuart Gulliver de a majora profitabilitatea băncii şi plăţile către acţionari.
HSBC derulează activităţi în Liban din 1946 şi are birouri în Dora, Ras Beirut şi St Georges Bay, respectiv aproape 200 de salariaţi în Liban.
Anul trecut, "HSBC Holdings", cea mai mare bancă europeană, şi-a redus profitul net cu 1,2%, la 13,52 miliarde de dolari, din cauza mediului economic dificil.
Profitul înainte de taxe a crescut cu 1% în 2015, la 18,9 miliarde de dolari, sub estimările analiştilor, care anticipau 21,8 miliarde de dolari.
Banca a propus majorarea dividendelui pe 2015 la 0,51 de dolari, de la 0,50 dolari în anul anterior.
La finele lunii trecute, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat o analiză a sectorului bancar şi de asigurări din Germania, în care a comparat posibilele ameninţări la adresa stabilităţii financiare mondiale, care ar putea veni din partea băncilor de importanţă sistemică. FMI notează: "În rândul băncilor de importanţă sistemică globală, Deutsche Bank pare să fie cel mai important contributor net la riscurile sistemice, urmată de HSBC Holdings Plc şi Credit Suisse Group AG". Conform FMI, Germania, Franţa, Marea Britanie şi SUA au cel mai mare grad de contagiune externă, măsurată prin pierderile de capital provocate altor sisteme bancare, ca urmare a unor şocuri în sistemele bancare din ţara de origine.