Huawei îi va recompensa pe angajaţii acţionari cu o creştere de 3% a dividendelor în numerar, care sunt în valoare cumulată de peste 3 miliarde de dolari, potrivit unor surse din companie şi calculelor Reuters, măsură care ar urma să ridice moralul acestora în contextul campaniei Statelor Unite împotriva celui mai mare producător de reţele de telecomunicaţii din lume, scrie News.ro.
Dividendele par să indice creşterea profitului şi încrederea că Huawei poate supravieţui acuzaţiilor americane potrivit cărora echipamentele sale de telecomunicaţii ar permite spionajul din partea guvernului chinez, potrivit analiştilor.
Cunoscută pentru cultura corporativă care cere un nivel ridicat al dedicării din partea aangajaţilor în schimbul câştigurilor mari, Huawei Technologies se mândreşte cu faptul că aproximativ 80.000 dintre angajaţii săi deţin aproape toate acţiunile companiei, un sistem considerat unic pentru o companie de o astfel de mărime, conform News.ro.
Dividentul cash pe acţiune aferent anului 2018 ar urma să crească la 1,05 yuani pe unitate, de la 1,02 yuani pe unitate, au declarat şase angajaţi acţionari, citând notificările primite luna trecută.
Un purtător de cuvânt al Huawei a spus că grupul nu publică informaţii privind politica dividendelor.
Plata dividendelor are lor pe fondul unei crize fără precedent între Huawei şi Washington, autorităţile americane cerând guvernelor din restul lumii să nu mai folosească echipamentele companiei chineze, în special cele pentru reţelele 5G.
Statele Unite mai acuză Huawei de fraudă legată de sancţiunile împotriva Iranului şi au cerut Canadei extrădarea directorului financiar al companiei, Meng Wanzhou, care este fiica fondatorului Ren Zhengfei, pentru aceeaşi acuzaţie.
Huawei a negat în repetate rânduri că echipamentele sale reprezintă un risc de securitate, iar Meng a spus că nu este vinovată.
Huawei nu este listată la bursă şi publică foarte puţine informaţii referitoare la angajaţii acţionari, în afară de numărul de participanţi şi faptul că fondatorul Ren deţine o participaţie de 1,14%.
Publicaţia de stat Securities Times a relatat în februarie 2018, citând un memo intern al Huawei, că ar exista 20,3 miliarde de acţiuni ale companiei, ceea ce ar echivala cu dividende în numerar de 21,3 miliarde de yuani (3,2 miliarde dolari).
"Dividendele arată că fundamentele afacerii sunt bune", a spus Zhou Zhanggui, un analist independent pentru Huawei, adăugând că profitul diviziei de smartphone-uri va fi probabil peste aşteptări, mai informează News.ro.
Potrivit analiştilor, calculele referitoare la dividendele totale par corecte, în baza informaţiilor disponibile.
Huawei a anunţat în decembrie că pentru 2018 anticipează o creştere de 21% a veniturilor, la 109 miliarde de dolari, care ar fi cel mai rapid avans din ultimii doi ani. Compania, care a obţinut în 2017 un profit net de 47,5 miliarde de yuani, va anunţa rezultatele aferente anului 2018 la sfârşitul lunii martie.
Potrivit Securities Times, Huawei a plătit în 2017 dividende de 16,8 miliarde de yuani, echvalente cu 35% din profitul net.
Cultura Huawei cere angajaţilor să lucreze în ultima sâmbătă din fiecare lună, dar îi plăteşte dublu în ziua respectivă. Chiar şi aşa, sistemul de acţionariat, o moştenire din perioada reformelor care au avut loc în China în anii 1990, este foarte atractiv pentru mulţi, iat Huawei este cel mai mare angajator de proaspăt absolvenţi de la cele mai bune două universităţi din China.
Dividendele în numerar pot ajunge până la nivelul salariului anual sau chiar mai mari, potrivit surselor.
Huawei are aproximativ 180.000 de anagajaţi la nivel mondial, iar programul de acţiuni nu este accesibil tuturor, ci doar celor care au performanţe foarte bune timp de trei ani consecutiv.
Înainte de a intra în program, un angajat trebuie să semneze "o declaraţie de dedicare", prin care renunţă în mod voluntar la beneficii precum concediul anual plătit, unii considerând că este ca un "contract de sclavie".
"Seamănă puţin cu intrarea în Partidul Comunist sau în Liga de tineret la şcoală - este o decizie jumătate voluntară jumătate obligatorie. Dacă eşti o persoană practică, nu vrei să intri", a spus un fost angajat, care a plecat după doi ani pentru că nu i-a plăcut corporativă.
Pe alţii nu îi deranjează deloc.
"Banii mă motivează, cui îi pasă de pierderea câtorva zile de vacanţă?", a spus un angajat acţionar vechi.