Grupul chinez de echipamente de telecomunicaţii, Huawei Technologies, a dat în judecată guvernul american, astăzi, afirmând că limitarea afacerilor sale în Statele Unite este neconstituţională, reacţionând la campania SUA de a-i bloca accesul pe pieţele mondiale, transmite Reuters.
Huawei a anunţat că a înregistrat o plângere la un tribunal federal din Texas, unde contestă o secţiune a pachetului legislativ National Defense Authorization Act (NDAA), semnată de preşedintele american Donald Trump în august anul trecut, care interzice agenţiilor federale şi contractorilor acestora să cumpere echipamente şi servicii ale companiei chineze.
Procesul marchează cea mai recentă confruntare dintre China şi Statele Unite, acestea şi-au impus reciproc, anul trecut, tarife pentru importuri de ordinul sutelor de miliarde de dolari. La sfârşitul anului trecut, directoarea financiară a Huawei a fost arestată în Canada, la solicitarea SUA, spre consternarea autorităţilor de la Beijing. SUA o acuză pe Meng Wanzhou de fraudă pentru încălcarea embargoului împotriva Iranului.
Activităţile Huawei erau în atenţia autorităţilor americane cu mult înainte de declanşarea războiului comercial, au declarat 10 persoane apropiate investigaţiilor legate de Huawei şi documentelor obţinute de Reuters.
Huawei afirmă, în plângere, că "echipamentele şi serviciile sale sunt supuse unor proceduri de securitate avansate şi că nu au fost descoperite niciun fel de porţi secrete de acces, implanturi sau alte vulnerabilităţi de securitate intenţionate în niciuna din cele 170 de ţări din întreaga lume unde sunt utilizate echipamentele şi serviciile sale.
Compania chineză a pornit o campanie de relaţii publice şi o ofensivă legală, în timp ce Washingtonul cere aliaţilor săi să renunţe la echipamentele Huawei, la construirea reţelelor 5G, bazându-se pe legislaţia chineză care cere companiilor să coopereze în activităţile de spionaj.